Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ta toplu açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı sistemi ve referandumla ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir. Belediye başkanlığımdan bu yana ısrar ettiğim bir reformdur. Ülkemize faydalı olacağına inandığım için bu sistemin mücadelesini verdim, veriyorum. Milletimiz 16 Nisan'da 'evet' derse, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçecek" dedi.


İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Her biri birbirinden kıymetli güzel adamların şairlerin, mütefekkirlerin, gönül insanlarının memleketi Kahramanmaraş'ı hürmetle selamlıyorum. Düşman işgaline karşı kimseden yardım beklemeden direnmiş bir şehirdir. Bu şehrin insanları, kendi iradeleriyle organize olmuştur. Türk milleti Sütçü İmam'ın attığı o ilk kurşunla yanmaya başlayan Rıdvan Hoca'nın nefes vererek harladığı hürriyet ateşini, vatanına yönelik her saldırıda tekrar yükseltmiştir. Eğer ülkemizin ve milletimizin başına bir bela olursa buna ilk ve en güçlü tepkilerden birisi Kahramanmaraş'tan gelecektir.

"ÜLKEMİZİ İŞGALE GELDİKLERİNDE..."


Ülkemizi işgale gelen Fransızların, İngilizlerin karşısına dünyanın en modern silahlarıyla değil sadece yüreğimizle karşı çıkmıştık. 15 Temmuz'da da günümüzün işgalcilerinin FETÖ ve yandaşlarının onların maşası kölesi olarak halkıma silah çekenlerin karşısında aynı mücadeleyi verdik. 248 insanım şehadete yürüdü. Şehadet diyerek yürüdüler.


"İDAM PARLAMENTODAN GEÇERSE BEN ONAYLARIM"


(İdam isteriz sloganlarının ardından) Şimdi hedef ilk olarak 16 Nisan'da 'evet' oylarını halletmek. Bunun arkasından parlamentoda inanıyorum ki bu konu gündeme gelecektir. Parlamentodan bunun geçeceğine de inanıyorum. Parlamentodan geçmesi halinde bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Çünkü bunu onaylamak boynumun borcudur. Şehitlerimize bunun hesabını veremem. Allah'a bunun hesabını veremem. Bir katili affetmek devletin yetkisinde değildir. Devlet kendisine karşı işlenen suçları affeder.

AB şöyle diyor, Hans böyle diyor, Corc böyle diyor. Bunlar beni ilgilendirmiyor. Hans, Corc ne derse desin Ahmet ne diyor, Ayşe ne diyor, Fatma ne diyor, Allah ne diyor beni o ilgilendirir.

"ONLAR 2002 KASIM'DAN BERİ AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR"


Artık hükümeti seçtiği cumhurbaşkanı vasıtasıyla doğrudan millet kuracak. Milli iradenin tecellisinin üzerinde kara bulut gibi dolaşan vesayet güçlerinin devri öyle şahıslara bağlı olarak değil sistem itibariyle tamamen kapanıyor. Birilerinin halk oylamasına bambaşka anlamlar yüklemeye çalışması kafanızı karıştırmasın. Onlar 2002 Kasım'dan beri aynı şeyi yapıyorlar.

"DÜNYA DEĞİŞTİ, TÜRKİYE DE DEĞİŞTİ"


Dünya değişti, Türkiye değişti. O zaman doğan çocuklar artık delikanlı oldu şimdi oy kullanacaklar. Genç kız oldu. Ama bunlar yerlerinden bir milim kıpırdamadılar. Biz iktidara geldiğimizde 30 yaşında seçilme hakkı vardı. Seçme 18, seçilme 30. Biz seçilmeyi 25'e indirdik. Batı'da her yerde seçilme yaşı 18 bizde niye olmasın. Bizim gençlerimiz de en az onlar kadar akıllı.

"HAVADA BULUT, SEN BUNU UNUT"


Onların hayalindeki Türkiye'yi hatırlıyorsunuz değil mi? Bu ülkede 25 günlük hükümetler kuruldu. Biz gelene kadar tüm hükümetlerin ortalama ömrü 16 ay. 16 aylık hükümetlerle bir ülke ayakta durabilir mi? O Türkiye bizi bitirmiştir. Siyasi çekişmelerin, sosyal çalkantıların, ekonomik krizlerin adeta anamızı ağlattığı o günleri unutmadınız değil mi? O Türkiye, tek parti Türkiye'sidir. CHP'nin istediği bu eski Türkiye'dir. Havada bulut, sen bunu unut.

"BUNCA MÜCADELEYİ NEFSİM İÇİN VERECEK KADAR KARAKTERSİZ DEĞİLİM"


Bunlar Tayyip Erdoğan'a karşı değil, millete karşı. Ben bir faniyim. Benim 16 Nisan'a çıkacağıma elimde bir belge var mı? Biz faniyiz. Ama sistem bu noktada kalıcı. Dolayısıyla biz fani olanı değil, baki olanı konuşuyoruz. Bu sistemi şahsım için isteyecek, bunca mücadeleyi nefsim için verecek kadar karaktersiz değilim. Türkiye'ye bunca hizmeti şahsımız için mi getirdik?

"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ŞAHSIMIN PROJESİDİR"


Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir. Belediye başkanlığımdan bu yana ısrar ettiğim bir reformdur. Ülkemize faydalı olacağına inandığım için bu sistemin mücadelesini verdim, veriyorum. Milletimiz 16 Nisan'da 'evet' derse, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçecek. Bundan sonraki ilk seçimlerde de milletimiz kime teveccüh ederse ilk cumhurbaşkanı da o olacak. Birileri diyor ki istediğinzi neyi yapamıyorsunuz de sistemi değiştiriyorsunuz diyorlar. Bizden önce gelenler niye yapmadılar?

"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ BİR MUCİZE DEĞİLDİR"


Cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir. Her yeri bir anda değiştirecek sihirli değnek de değildir. Bu sistemin en net özelliği, ülkemizin ekonomi ve demokrasisi için lazım olan güven ve istikrar ortamını eskisine göre daha güçlü şekilde tesis edecek olmasıdır. Türkiye, eski sistemin zayıflıkları sebebiyle sık sık siyasi ve ekonomik krizlere maruz kalıyordu. İnşallah yeni sistemde yürütmeyi tamamen Cumhurbaşkanına bağlayacağız. Yürütme ve yasama arasındaki sınırları iyice netleştireceğiz. Cumhurbaşkanı, ülkeyi yönetecek. Meclis kanunları çıkartacak. Yargı hukukun işlemesini sağlayacak. Eski Türkiye'de sık sık şahit olduğumuz kavgaları, yetki aşımlarını artık yaşamayacağız. Ekonomide atılması gereken adımları milletin yetki verdiği Cumhurbaşkanı ne gerekiyorsa onu yapacak. Terörle mücadelede atılması gereken adımlarda da aynı şekilde Cumhurbaşkanı milletten aldığı güçle süratli bir şekilde bu adımı atacak.

"YARGININ YIPRANAN PRESTİJİ YÜKSELİŞE GEÇECEKTİR"


Süratli ve etkili bir yönetim mekanizması işleyecek. Bütçe dışındaki tüm kanunları çıkarma yetkisi Meclis'te. Eski sistemde hükümet kanun tasarılarını hazırlar, Meclis'te görüşüp yasalaştırırdı. Yasama organı olan Meclis, yürütme organı olan hükümetin muasarası altındadır. Yeni sistemde bu değişecek. Yargının epeyce yıpranan prestiji bu dönemde yükselişe geçecektir.

Haberin Devamı