Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan IKBY referandumu açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan IKBY referandumu açıklaması

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan IKBY referandumu açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan 017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan'ın gündeminde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandumu vardı. Cumhurbaşkanı "Meşruiyeti yoktur" dedi ve şöyle devam etti: Ekonomik yaptırımlardan askeri müdahaleye kadar tüm seçenekler masadadır. Ümit ediyorum ki bunların hiçbirine gerek kalmadan Kuzey Irak aklını başına alır bu sonu karanlık olan maceradan vazgeçer.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Bir süredir yeni bir krizle karşı karşıyayız. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandumu. İsrail dışında destekleyen ülke yok. Şimdi yaptın. neymiş? Yüzde 90-92 ile onaylanmış. Bunun kıymeti harbiyesi var mı? Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala devlet olamadı. Ey Kuzey Irak sen bir İsraille neyi elde edeceksin? Devlet nasıl olunur bundan da bihaberler. Biz yaptık oldu demekle olacağını zannediyorlar. Biz yaptırımlarımız uygulamaya başladığımız andan itibaren ortada kalacaksın. Bir vanayı kapattığımız an gelir melir bitti. TIR'lar çalışmadığı an ortada kalacaklar. Mecburuz yaptırım. O zaman bunlara İsrail neyi nereden gönderecek.

Türkiye bu bölgede oyun kurucudur. Bunlar kendilerinden başka kimseyi tanımıyorlar. Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Kuzey Iraklı bir şoföre sormuşlar; Ne oy verdin? 'Evet oyu verdim' demiş. ''Bağımsızlık tanınmasa ne olacak' demişler? 'Çoluğumu çocuğumu alıp Türkiye'ye gideceğim' demiş. Açıkçası son ana kadar Barzani'nin böyle bir yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk yanılmışız. Bu karar ülkemize ihanettir. Bu mesele Barzani'nin iddia ettiği gibi, Kürtlerin hakkı meselesi değildir.


"MEŞRUİYETİ YOKTUR, BÖYLE BİLİNSİN"


Daha sandıklar açılmadan kutlamayı PKK yapıyorsa orada masumiyet de meşruiyet de yoktur, bu böyle bilinsin.

Türkiye sınırlarının yanıbaşında yaşanan bu rezalete sessiz kalamaz. Biz şu anda başta İran ve merkezi yönetim olmak üzere görüşme halindeyiz. Yakın takip içerisinde sürecei değerlendiriyoruz. Barzani bu yanlıştan dönmezse bölgemizi mezhep çatışmasına itmenin utancıyla tarihe geçeceklerdir. Bu tip girişimlerle kendilerine devlet kuracaklarını sananlar birilerine oyuncak olacaklarını işleri bitince de kaldırılıp atılacaklarını unutmamalılar.

Ekonomik yaptırımlardan askeri müdahaleye kadar tüm seçenekler masadadır. Ümit ediyorum ki bunların hiçbirine gerek kalmadan Kuzey Irak aklını başına alır bu sonu karanlık olan maceradan vazgeçer.