Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Körfez Turu sonrası açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Körfez Turu sonrası açıklama

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Körfez Turu sonrası açıklama

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'a gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turundaki görüşmelere ilişkin açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevden alındığı" iddiaları için şu yanıtı verdi: Şu anda henüz böyle atılmış bir adım söz konusu değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan ziyaretlerini tamamlayarak saat 21.15'te özel uçak "TUR" ile yurda döndü.

Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Ercan Topaca ve beraberindeki yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Ankara'ya geldi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Katar meselesinin çözümü noktasında neler yapabileceğimizi, ülke olarak nasıl katkıda bulunabileceğimizi birlikte istişare
ettik. Öncelikle şu hususun altını tekrar çizmekte fayda görüyorum; elbette yıkmak kolay, yıkılanı yeniden inşa etmek ise her zaman çok zordur. Devletler arası münasebetlerde bu daha fazla süre ve zahmet ister. Son ziyaretimiz ve temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum.

Katar'daki Türk üssü konusu, gerek Suudi Arabistan gerekse Kuveyt'te gündeme gelmedi. Katar'da gündeme gelmesi tabii idi. Orada, daha neler yapabileceğimizi görüşme imkanımız oldu, bunları görüştük. Bir diğer yandan Katar'ın son dönemde özellikle takındığı bu olumlu tavır takdire şayandır.

İsrail, tutumuyla bölgeye zarar veriyor. İsrail'i hukuka uygun davranmayı davet ediyoruz. Namaz kılmaya gelen Müslümanlarla teröristlerin bir tutulması kabul edilemez.

İsrail, hukuk tanımazlıklarla sadece kendini değil tüm bölgeye zarar veriyor. Netanyahu'nun açıklamalarının hiç bir kabul edilebilir tarafı yok. Çok açık söylüyorum, İsrail yalnızlığa gidiyor.

MEHMET GÖRMEZ İDDİALARINA YANIT VERDİ


Şu anda henüz böyle atılmış bir adım söz konusu değil fakat geleceğe yönelik sayın Başkanın bu noktada farklı bir görevle devam şeklinde bir arzusu, talebi söz konusu. Bu da tabii sayın Başbakan ile görüşmek, değerlendirmek suretiyle verilecek bir karardır ama henüz sayın Başkan görevinin başındadır. Ne görevden alma ne istifa, böyle bir şey söz konusu değildir.