Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik Suriye mesajı: Tahammülümüz kalmadı
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik Suriye mesajı: Tahammülümüz kalmadı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni İpek Yolu” olarak adlandırılan “Kuşak ve Yol Forumu” için gittiği Çin’in başkenti Pekin’de, kendisini takip eden Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye ile Çin arasında ekonomik ilişkiler alanında yeni bir sayfa açıldığını belirten Erdoğan, Çin’in Ankaraİstanbul arasındaki hızlı tren projesini yapmakta çok ısrarlı olduğunu söyledi. Erdoğan, bugün başlayan Amerika ziyareti ile ilgili de kritik mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın, YPG ile ilgili duruşuna ilişkin nihai görüşmeyi yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmaya tahammülümüz yok.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan kritik Suriye mesajı: Tahammülümüz kalmadı


Açılışta konuşan 3 liderden biri


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin’deki zirvenin açılışında konuşan 3 dünya liderinden biri oldu. Diğer konuşmacılar, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Erdoğan ayrıca Pekin’de devlet protokolüyle karşılanan tek dünya lideriydi. Zirveye 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı.


Başımızın çeresine bakmamız lazım


Amerika ile ilişkilerde tarihi bir süreçten geçiyoruz. Sizden önce Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ön temaslar yaptı. Nasıl bir izlenim aldınız?

■ Suriye ağırlıklı görüştüler. PYD/YPG (Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu) ile ilgili birçok belge sundular. Şimdi de nihai görüşmeyi biz yapacağız. Ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım.


Obama yönetimi bize iftira attı


■ ABD’nin PYD’ye verdiği destek konusunda bir tartışma var. Türkiye DEAŞ ile mücadelede yavaş mı kaldı?

■ “Türkiye’nin DEAŞ’a karşı gerekeni yapmadığı iddiası Obama yönetiminin bir iftirasıdır. Türkiye, DEAŞ tehlikesini Amerika’dan önce fark edip en sert tavrı almıştır. Obama yönetimi, Suriye ve Irak meselesini ne yazık ki Trump’ın kucağına bu şekilde bırakmıştır. DEAŞ ile mücadele için YPG ile işbirliğini şart telakki etmek, koalisyonun ve ABD’nin itibarını yok etmektir. Bu mücadeleyi NATO’da birlikte olduğumuz güçler, Suudi Arabistan, Katar, Lübnan, Ürdün hep beraber yapabiliriz. Bu terör örgütüne ihtiyacımız yok.


Mültecilere çare bulmalıyız


■ “Trump ile görüşme nokta mesafesinde olacak” dediniz. Belirleyici bir görüşme mi olacak?

İnşallah. Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmaya tahammülümüz yok. Bakın 3 milyon mülteci Türkiye’de. Eğitimden sağlığa her şeyleri bize ait. Biz ne zamana kadar bunu yapacağız. Harcamamız 25 milyar doları buldu. Bazı çareler bulmamız lazım. Nitekim şu anda vatandaşlığa alma konusunu gündeme getiriyoruz.

O sözler çok çirkin


TVNET’te Atatürk’ün, manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan ile ilişki yaşadığını iddia eden yazar Süleyman Yeşilyurt tutuklanmıştı. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’a hakaret eden Hasan Akar hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Erdoğan, hakaretlerle ilgili Pekin’de şöyle konuştu: “Şüphesiz ki annelerin, eşlerin bu işe karıştırılması son derece çirkin. Yargı sürecine girdiği için kendimi yargı yerine koyarak olayı değerlendirmem doğru olmaz.”

‘Yeni İpek Yolu terörü yerle yeksan edecek’


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen “Kuşak ve Yol Forumu”nda konuşma yaptı. Erdoğan, “60’dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi, dünya nüfusunun 4.5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Bu, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Bu işbirliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz” dedi.


Putin ile ayak üstü görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğandan kritik Suriye mesajı: Tahammülümüz kalmadı


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Kuşak ve Yol Forumu” için gittikleri Çin’de ayak üstü kısa bir görüşme yaptı. Kremlin’in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmenin 3 Mayıs’ta Soçi’de gerçekleşen görüşmenin devamı niteliğinde olduğunu söyledi. Erdoğan ve Putin Soçi’de, ikili ilişkileri ve Suriye konusunu ele almıştı. Soçi sonrası Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder