Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zirve sonrası Kudüs'le ilgili önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zirve sonrası Kudüs'le ilgili önemli açıklamalar

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zirve sonrası Kudüs'le ilgili önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası açıklama yaptı. Erdoğan, ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının hükümsüz olduğunu yineledi, "Trump kendi çalar kendi oynar" ifadelerini kullandı. "Başkenti Kudüs olan egemen Filistin devletinden asla geri adım atmayacağız" diyen Cumhurbaşkanı, "Filistin devletinin her sahada güçlendirilmesi için Müslümanlar olarak harekete geçeceğiz. Tanımamış tüm ülkelere derhal Filistin'i tanıma çağrısında bulunuyorum. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır" şeklinde konuştu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Taraf olan ABD'nin artık İsrail Filistin arasında arabuluculuk yapması bitmiştir. Taraf olanla değil tarafsız olanla süreç değerlendirilir. Alınmış olan kararlar var. İsrail bu kararlara uymamıştır. Toprakların gerçek sahibi Filistin'dir. İsrail neredeyse toprakların tamamına yerleşmiş durumda bununla da ddoymuyor tamamını alma gayreti içinde. Evanjelist ve siyonist mantığın ürünüdür bu karar. İİT'nin yöneticileri olarak buradaki duruşumuzu kararlı şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu duruşu 'Kudüs kırmızı çizgimizdir' diyerek tüm dünyaya ilan ettik. Kararın hükümsüz olduğunu ilk günden beri ilan ediyoruz. Kendi çalar kendi oynar. Ayrıca bu kararın Hristiyanların da Kudüs üzerindeki haklarını gasp ettiğini söylüyoruz. Sayın Papa ile de konuştum. Açıklamalarımız hemen hemen örtüşüyor. Sayın Papa ve pek çok ülke liderleriyle telefon diplomasisi yürüttük.


"BÖYLE BİR KARARI TEK BAŞINA NASIL ALIRSIN?"


Çık kısa sürede ilan edilmesine rağmen güçlü bir toplantı yapıldı. Tüm katılımcılara kalpten teşekkür ediyorum. Zirveden önce olağanüstü dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. İİT'in bugünkü zirvesi tarihi bir mesajdır. Hatada ısrar etmenin kimseye faydası yoktur. ABD'nin bu karardan dönmesini bekliyoruz. Altında ABD'nin de imzası olan böyle bir karar metnini Sayın Başkan nasıl yok sayar? Sen böyle bir kararı tek başına nasıl alıyorsun? Kudüs'ün kaderi kandan beslenen bir ülkenin ellerine bırakılamaz.


"EY TRUMP SEN BU İSRAİL'İN Mİ ARKASINDA DURUYORSUN?"


Ey Trump sen bu İsrail'in mi arkasında duruyorsun? Burada işkence var, terör var. Şunu bilmeniz lazım; Kudüs bizim ilk kıblemizdir. Kudüs bütün insanlığın ortak mirasıdır. ABD yanlış kararından dönene kadar Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz. İsrail aleyhinde alınan onca karara rağmen Filistin'deki yasadışı yerleşim faaliyetlerini sürdürüyor. Filistin topraklarını adım adım gasp etti, gasp ediyor. Son gelişmeden sonra İsrial'in faaliyetlerini artıracağı açıktır.


"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"


Bölgede barışın işgalin sona erip Filistinlilerin yurtlarında özgürce yaşabildiklerinde mümkün olacağını hatırlattık. Biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen Filistin devletinden asla geri adım atmayacağız. BM başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin'e sahip çıkmaya devam edeceğiz. Filistin devletinin her sahada güçlendirilmesi için Müslümanlar olarak harekete geçeceğiz. Tanımamış tüm ülkelere derhal Filistin'i tanıma çağrısında bulunuyorum. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır. Buradan Filistinli kardeşlerimizin birlik beraberlik çabalarını yineliyoruz.


"KARAR FİLİSTİNLİLERİN CEZALANDIRILMALARI ANLAMINA GELİYOR"


İşgali meşru gören bir ülkenin sırtını sıvazlayan bir aktörün elbette adil davranması beklenemez. Bu karar bugüne kadar barış için tüm gövdelerini ortaya koyan Filistinliler için cezalandırılmaları anlamına gelmektedir. Kudüs iç siyasi hesaplara konu edilemeyecek kadar önemlidir.