Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dövizdeki gelişmeler ekonomi dışı
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dövizdeki gelişmeler ekonomi dışı

Beştepe'de düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ekonomide de bir kuşatmayla karşı karşıyadır" dedi. ABD'nin yaptırımlarına 'Ben yaptım, oldu' diyemezsin" sözleriyle tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kuru kısa sürede makul seviyeye inecek" açıklamasını yaptı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

Haberin Devamı

Ülkemizin gücüne güç katmak için çaba sarf ediyoruz. 60 devlet başkanını ülkemizde misafir ettik. Pek çok üst düzey toplantıya ülkemizde ev sahipliği yaptık. Türkiye Özal'dan Erbakan'a Demirel'e kadar iz bırakmış bir çok siyaset adamının hayalin kurduğu bir yönetim modelini demokratik yöntemlerle hayata geçirmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye'ye en uygun modeldir. Milletimiz bir daha sistemden kaynaklı istikrarsızlıklarla boğuşmayacaktır. Millet sandığa giderek hem yürütmeyi hem de yasama organını belirlemiştir. Dünyanın bir çok bölgesinde kanlı çatışmalara sebep olabilecek tarihi değişim Türkiye 'de demokrasi şöleni havasına gerçekleşmiştir. Demokrasimiz 16 yılda atlattığı badirelerle olgunlaşmış tüm dünyada parmakla gösterilecek bir konuma gelmiştir.

Haberin Devamı

"YENİ YÖNETİMİN BAŞARI ÇITASINI İNSAN BELİRLEYECEK"

Sistem ne kadar mükemmel olursa olsun başarıyı ya da başarısızlığı belirleyecek olan insandır. Yeni yönetim sistemimizin başarı çıtasını insan belirleyecektir. Herkes tam bir koordinasyon içinde büyük Türkiye içinde çalışma mücadele etmek zorundadır. Vakit kayıplarına asla tahammülümüz yoktur. Amir ne kadar önemliyse personeller de o derece önemlidir. Statüsü konumu ünvanı ne olursa olsun devlet teşkilatımızın tüm kadrolarının aynı adanmışlıkla meseleye eğilmesi gerekiyor. Kimsenin sistemi tıkamasına müsaade edemeyiz. Yeni dönemde üst kademe yöneticilerimizin omuzlarına çok daha büyük sorumluluklar düşüyor.

Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği uluslararası zaferlerde siz büyükelçilerimizin de çok önemli payı bulunuyor. Bu kadroyu yeteri kadar etkin kullanamadığımıza inanıyorum. İnşallah yeni dönemde sizlerden daha büyük sonuçlar bekliyoruz.

"EKONOMİK BİR KUŞATMAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Son bir kaç haftadır yaşadığımız hadiseler hepimize şu gerçeği gösterdi; Türkiye ekonomide de bir kuşatmayla karşı karşıyadır. Gezi ile başlayan 17/25 Aralık'la devam eden 15 Temmuz'daki hain saldırıların bir müddet daha süreceği açıktır. Göreve geldiğimiz andan beri milletin emanetini namus bilip üzerine gölge düşürmedik. Terör örgütleri üzerinden kurulan oyunları kısa sürede deşifre edip önüne geçtik. Suriye'de terör koridoruna rıza göstermedik.

Haberin Devamı

"BEN YAPTIM OLDU DİYEMEZSİN"

Dünyada bir Dünya Ticaret Örgütü var. Atılan adımlara baktığınızda Dünya Ticaret Örgütü'nün umdeleriyle alakası var mı? İstediğin kadar Başkan ol 'Ben yaptım oldu' diyemezsin. Bir taraftan stratejik ortak olacaksın öbür taraftan ortağının ayağına kurşun sıkacaksın. Böyle bir şey kabullenilebilir mi? Bunlara eyvallah etmemiz mümkün değil. Bugün yaşadığımız hadisenin ne 2001, ne 2007 kriziyle alakası yoktur. Başka bir durumla karşı karşıyayız. Hazine Bakanlığımız ile gereken adımları atıyoruz. Battık bittik böyle bir şey yok. Türkiye'nin ekonomik dinamikleri sağlamdır, yerindedir.

"İSTEDİĞİN KADAR BAŞKAN OL"

Döviz kurundaki gelişmelerin ekonomik temelinin olmadığını, ülkemize saldırı niteliği taşıdığı herkesin tespitidir. Dünya Ticaret Örgütü var, atılan adımların bu örgütün umdeleriyle alakası var mı? Ben yaptım oldu diyemezsin. İstediğin kadar başkan ol. Akşam yatıp sabah kalkıp demir çeliğe şu kadar vergi koydum diyemezsin. Bir yandan stratejik ortak olacaksın, diğer yandan ayağına kurşun sıkacaksın. Böyle bir şey kabullenebilir mi? Bizim bunlara eyvallah dememiz mümkün değildir. Yaşadıklarımızın krizlerle ilgisi yoktur. Bambaşka bir durum ile karşı karşıyayız. Şu anda bizim bu olaylar karşısında temkinli şekilde attığımız adımlar var, atacağımız adımlar var, çeşitli planlarımız var. Biz kur şöyle oldu, böyle oldu demek suretiyle battık, bittik böyle bir şey yok. Türkiye'nin ekonomik dinamikleri sağlamdır. Bu konuda rahat olun. Ülke olarak serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermedik.

Haberin Devamı

"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN EKONOMİK TERÖR KİŞİLİKLERİ VAR"

Sosyal medya üzerinden birçok ekonomik terör kişilikleri var. Bunlara karşı da yargımız tedbirlerini almıştır, üzerine gidiyor. Sen benim hafıza kayıtlarımı nereden okuyorsun? Neye göre bunu söylüyorsun? Bunlar ihanet şebekesi. Ama biz bunlara yüz vermeyeceğiz. Gereği neyse gereken bedeli ödeteceğiz. Bunların da inlerini başlarına geçireceğiz.

"AMAÇLARI BAĞCININ DİŞLERİNİ DÖKMEK, CİĞERİNİ SÖKMEK"

Türkiye'yi milyonların umudu haline biz getirdik. Ülkemize yönelik artan saldırıların hedefi asla şahıslar, partiler, kurumlar değildir. Her alanda böylesine düşmanca tavır içine girilmesinin gerekçesi yoktur. Burada amaç bağcıyı dövmek, bağcının dişlerini dökmek, ciğerini sökmektir. Türkiye'nin hedeflerinden vazgeçirmektir. Hangi bahene ile yapılırsa yapılsın operasyonun gerçek hedefi budur. Bu saldırılardan alnımızın akıyla çıkmamız milletimizin desteğiyle mümkündür. Kalıpları aşmak, ezberleri bozmak zorundayız. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol bulacağız. Bunun başka çıkışı yok. Bu oyunu hep birlikte bozacağız.

Haberin Devamı

"DEVLETLERİN BAŞARISININ SIRRI SAVAŞA HAZIR OLMAKTIR"

Hukuk namına hukuksuzlukları bize kimse dayatamaz. Bizim kırmızı çizgilerimiz bellidir. Gazi Mustafa Kemal'in ifadesiyle "Yurtta sulh cihanda sulh" temel prensibimizdir. Devletlerin başarısının sırrı savaşa hazır olmaktır. Biz hazırız, her şeyimizle hazırız. Fırat Kalkanı Harekatı'nda, Afrin'de de gösterdik.