Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ'da konuştu
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ'da konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ'da toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan, bugün bir kaç gazetede yer alan kızına yönelik suikast iddialarıyla ilgili ise herhangi bir açıklama yapmadı

Bursa'daki toplu açılış töreninden sonra bugün Elazığ'da toplu açılış töreninde konuştu. Çözüm süreci, İç Güvenlik Yasası, Başkanlık Sistemi başta olmak üzere gündemin sıcak başlıklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan'la ilgili suikast iddialarıyla ilgili ise konuşmadı.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Uzun ince bir yoldayız, gideceğiz gündüz gece. Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde 17 bilim admaıyla bir aradaydık. Başkanlık sistemi ve yeni anayasa ve yeni Türkiye'yi konuştuk. Onların değerlendirmelerini dinledim. Kendi görüşlerimi ifade ettim. Bu konuda burada da dertleşmek istiyorum. Gakkoşlar ağaç kovuğundan çıkmış değil. Bizim devletimiz lütufla kurulmuş bir devlet değil. Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız tarih boyunca kurduğumuz 16 büyük devleti temsil ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti bizim son devletimiz. Devleti'nin yönetim şekli zamanla değişiklik gösteriyor. Bu değişime uygun şekilde Türkiye'yi sürekli daha ileriye götürmek istiyoruz.

Haberin Devamı

BU SİSTEM BİZE DAR GELİYOR

Mevcut sistem artık bize dar geliyor dar.

Şimdi sizler bu kardeşinizi bizzat seçtiniz. Vekiller vasıtasıyla değil bizzat seçtiniz. Bu ülkede 367 garabeti yaşanmadı mı? Biz de dedik ki millete gideceğiz. Siz de 10 Ağustos'ta gereken cevabı gerekenlere verdiniz. Meşveret istişare olacak. Davulu seçtiğiniz kişinin boynuna asar tokmağı başkasının eline verirseniz bu sistem yürümez. Bakın şu Meclis'e. Yakışıyor mu bu oluyor mu bu? Bu doğru bir gidiş değil. 1960 Anayasasıyla böyle bir sistem kuruldu. Bu sistem huzur getirmedi.

Ne kadar tadil ederseniz edin şu andaki sistem yamalı bohça. Çünkü bu çarpıklık giderilemiyor. Benim Başbakanlık döneminden beri milletimize yeni Anayasa sözüm var. Komisyon kurduk. Milletvekilleri arasında yüzde 60lık çoğunluğa rağmen her parti eşit sayıda temsil edilsin.

"VERİN 400'Ü BAŞKANLIĞI GETİRELİM"

Genel Başkan olduğum partinin 325 vekili vardı. Bizim 3 temsilcimiz vardı muhalefetin de 3 partisi vardı. Bizim derdimiz üzüm yemek.

Şimdi diyorum ki 400'ü verin yeni Türkiye'yi kuralım. 400'ü verin Başkanlık sistemini getirelim. 400'ü verin çözüm sürecinde koşalım.

Esra'nın ruhu şad olsun. Onları şehit edenlere de rabbim lanet etsin.

"ÖNÜMÜZÜ KESECEK YİĞİT GÖRMEDİK DAHA"

Hayatları boyunca bu milletin geleceği için taş üsütüne taş koymadıkları gibi hayırlı her işi de engelleme çabası içinde oldular. Cumhurbaşkanı'na seçim yasağı getirin diyorlar. sen kimsin ya? Bizim önümüzü kesecek yiğit görmedik daha!

Haberin Devamı

2023 hedefi var, 2053 hedefleri var. 2071 vizyonu var. Biz bugün varız yarın yokuz. Ama bu ülke inşalah ilelebet var olacaktır.

Sultan Alparslan.. Dikkat edin 1071 damgayı vurdu. Biz 2071 diyoruz. Onun bininci yılında. Bunların ufku yok. Sizin bir yerde dikili ağacınız var mı? 12 yıl önce iş başına geldiğinizde şimdi milli gelir neydi 230 milyar dolar. Şimdi 820 milyar dolar. Faiz neydi şimdi neydi şimdi ne?

İşte bölünmüş yollar Elazğı'da hamdolsun görüyorsunuz. Bir İmam Hatipli büyüğünüz olarak sizden gurur duyuyorum. Başörtüsü yasağı getirdiler, kat sayısı getirdiler. Orta kısımları kapattılar. Hepsini kaldırdık. Artık durmak yok yola devam.

70 yılda 6100 km yol yapıldı. Biz 17 bin 500 km bölünmüş yol yaptık. Dedem Fatih karadan gemileri yürütmüştü. Biz de denizin altından Marmaray'ı yürüttük.

Haberin Devamı

Şimdi de Yavuz Sultan Köprüsü yürüyor. Dünyayla yarışıyoruz. Biz eski değil yeni Türkiye'yiz. Bunu Başkanlık sistemiyle daha hızlı yapacağız. Birileri bizi ayaklarımızdan çekiyordu şimdi çekemeyecekler. 12 yılda buraya geldik şimdi patinaj yapıyoruz. Diyoruz ki patinaj yapmayalım tekrar hızlanalım.

"SİSTEMDE BİR GÜNCELLEME YAPTILAR, SIÇRAMA YAPTILAR"

Amerika'da bir patinaj sistemi vardı. Sistemde bir güncelleme yaptılar ve bir sıçrama yaptılar. Demokrasi ileri mi ileri. Ekonomi ileri mi ileri? İlla Amerika'daki gibi olacak değil. Kendi gelenek göreneklerimize göre bunu aynen üretir ve ortaya koyarız.

Geçmişte rahmetli Özal Başkanlık sistemi dedi, Demirel Başkanlık sistemi dedi. Alparslan Türkeş Başkanlık sistemi diyordu. Yazıcıoğlu Başkanlık sistemi diyordu. Şimdi onların mirasına konanların bir kısmı çark ettiler. Aslı ortadayken vekilin sözüne bakılmaz.

"TANDIR SICAKKEN EKMEK TUTAR"

Ne demiş Elazığlı kardeşimiz: Tandır sıcakken ekmek tutar. Selin ağzı tutulur elin ağzı tutulmaz. Baraj yapar bent yaparsın suyu tutarsın. Ama elini tutamazsın. Biz dilekçemizi millete veriyoruz. Kabul ederse başımız gözümüz üstünde yeri var.

Haberin Devamı

Dünkü gazetelerde bir araştırmanın sonuçları vardı. Başkanlık sistemine destek yüzde 70. Gelin 7 Haziran seçimlerini yeni Türkiye, yeni Anayasa Başkanlık sistemi ve çözüm süreciyle beraber ülkemizin tarihinde bir milat yapalım. Gelin nasıl doğrudan kendi tercihinizle kendi Cumhurbaşkanını seçtiniz gelin kendi oyunuzla kendi başkanınızı siz seçin. Elazığ Türkiye'nin ilk başkanını seçmek istiyor mu?

"BÜYÜK BAŞIN DERDİ BÜYÜK OLUR"

Büyük başın büyük derdi olur. Türkiye büyüdükçe dertleri de büyüyor.

Türkiye'nin hedeflerine güçlü bir şekilde yürümesi için gerekli huzur ortamını teminat altına alacaktır. Çözü-m sürecinin anlamını en iyi Elazığ'ın bileceğini biliyorum. Sizler yıllardır çatışmanın yanı başında yaşıyorsunuz. Gakkoşlar'ın azizliği nedeniyle terör buraya bulaşmadı. Yaşanan acılar aşahitlik ettiniz. Biz bu süreci sabırla yürütüyoruz. Evlatlarımızın cenazeleri önünde gözyaşı dökmeyelim diye çabalıyoruz ama bu süreçte sergilenen oyunları, arkasından durulmayan sözleri de gayet iyi biliyoruz.

"AFEDERSİNİZ ETEK GİYİP..."

Silopi'yi biliyorsunuz, Cizre'yi biliyorsunuz. Yüzlerini kapatmışlar, afedersiniz etek giymişler. Utanmadan sıkılmadan buna direniş diyorlar. bunun neresi direniş. Neresi özgürlük. Bu ülkenin huzuruna kast ettiler. Partilerin başındakilerden birisi milleti sokağa dökmeye davet ediyor. Eğer sen düşünce özgürlüğü diyorsan bunun yeri parlamentodur. Gelirsin salonlarda meydanlarda konuşursun gençleri pantolon yerine etek giydirmek suretiyle elinde molotof kokteyliyle esanfların dükkanlarını yakmaya gönderemezsin. Bu millete ihanettir. Bunlar benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi değildir.

"ÖYLE DE YAPSANIZ BÖYLE DE YAPSANIZ BU YASA ÇIKACAK"

Yeni iç. güvenlik paketi ile o görüntülerin bir daha yaşanmasının önüne geçilecek. Devamlı oyalıyorlar. Göreviniz bu yasaları çıkarmak. Öyle de yapsanız böyle de yapsanız bu kanun çıkacak. Ha biraz uzayacak o kadar.

Yatırımcı huzur ister, geleceğini görmek ister. Gösterdiğimiz tüm gayretlere rağmen yatırımcıların buraya gelmesine, istihdam sağlayacak yatırımlara engel oluyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bunu geride bırakacağız.

Esmalar size selam olsun. Sizi o güçlü temsilin temsilcisi olarak görüyoruz. Gelecek çok daha aydınlık olacak derken bunu laf olarak söylemiyoruz. Bunun alt yapısını şimdiden kuruyoruz.

Elazığ'ın en önemli değerlerinden olan Harput'u yeniden ayağa kaldırmak için büyük bir proje başlattık. Yeniden ayağa kaldıracağız. Harput'u cazibe merkezi haline getireceğiz. Fırat Üniversitesi gelişerek büyüyor. Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı kardeşimiz vefat etti. Üniversite camiasına baş sağlığı diliyorum. Elazığ'a bir şehir hastanesi sorunumuz vardı. hukuki bir sorun nedeniyle gecikme yaşandı. Ancak şimdi çalışmalar yeniden başladı.