Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz hassasiyetim aynı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz hassasiyetim aynı

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz hassasiyetim aynı

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz konusundaki hassasiyetim aynı. Merkez Bankası faiz konusunda bağımsız ama özel bankalar neye göre hareket ediyor? Yüzde 50’lere varan faiz uygulamaları var” dedi

DÖVİZE YENİ TEDBİR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) Genel Kurulu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, “Dövizdeki dalgalanmaya karşı yeni adımlar atacağız. Örneğin esnafımızın bir kısmını da ilgilendiren dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. İhracat ve ithalatla işi olmayanın dövizle yolu kesişmemeli. Ülkemiz içindeki her iş kendi paramızla fiyatlandırılmalı” dedi.

MERKEZ BAĞIMSIZ

Attıkları adımların etkisini gördükçe reel sektöre (sanayi) daha güçlü destek verebileceklerini belirten Erdoğan, “Bu noktada faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsız. Ama özel bankalar Merkez Bankası’nın açıkladığı karara bakıyor. Yüzde 50’lere varan faiz uygulaması var. Faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya aracı olamayız, vesile olamayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

NASIL YATIRIM YAPACAK?

Erdoğan şöyle devam etti: “Esnaf kardeşlerime soruyorum; yatırımcı, yeni ya da mevcut yatırımını neye göre yapacak? İşletme sermayesine ihtiyaç varsa bu sermayesini nasıl, nereden temin edecek? Zaten özel sektör bankalarının birçoğu kolay kolay bunlara kredi musluklarını açmıyor. Böyle yüzde 50 kârlılıkla kazanan var mı? Bu ancak esrar, eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz.”

ENFLASYON SONUÇTUR

Paranın ürkek olmasının, finans kesimini aşırı ihtiyatlı davranmaya ittiğini belirten Erdoğan, “Reel sektöre parayı satacağına göre müşterini öldürme, müşterini ayakta tut, ona yol göster. Kur, faiz ve enflasyon dalgalanması istikrara kavuştukça finans kesimi daha cesur hareket edecektir. Fakat iddia ile yine söylüyorum; faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ama yok ‘enflasyon sebeptir, faiz neticedir’ diyorsan, bu işi bilmiyorsun arkadaş” diye konuştu.

BU KRİZ DEĞİL MANİPÜLASYON

Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini belirten Erdoğan, “Bu kriz, bizim krizimiz değildir. Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür, manipülasyondur. Türkiye’nin en büyük avantajı, sorunların finans kesiminden kaynaklanmaması. Bankalar, şu anda tüm göstergeleriyle sapasağlam ayakta duruyor” dedi.

Haberin Devamı

TASARRUF YAPILACAK

Dövizdeki dalgalanmayı önlemek için tasarruf seferberliği de başladı. Kamu harcamalarında tasarruf yaparak bütçe dengesine katkıda bulunacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Araçları hem sayı hem de nitelik olarak sınırlandıracağız. Kiracı olunan yerlerden çıkacağız. Personel alımında da dikkatli olunacak. İsraf ekonomisi değil, üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz” dedi.

BEDELLİ MİLLET ÖDÜYOR

Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini tutturamadığına da dikkat çeken Erdoğan, “Merkez Bankası, enflasyon yılsonu tahminlerini açıklıyor. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. Tahmin tutmadığı için de yeniden enflasyon oranı revize edilir. Enflasyon işte senin attığın bu yanlış adımlar neticesinde ortaya çıkıyor. Bedelini millet, esnaf ödüyor” dedi.

BİTMEYE YAKIN PROJEYE ÖNCELİK

Yatırımlarla ilgili de kaynaklarda önceliği, bitmeye en yakın projelere vereceklerini belirten Erdoğan, “Ama ihalesi yapılmış, daha henüz doğru dürüst başlanmamış. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Özel sektör yatırımlarını, kamu-özel işbirliği yatırımlarını, uluslararası yatırımları ise tüm gücümüzle teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Üretim ve istihdam olmazsa olmaz önceliğimiz” dedi.

Haberin Devamı

ZAM FIRSATÇISI İFLAH OLMAZ

Sıkıntılı dönemlerin hastalığının ‘fırsatçılık’ olduğunu belirten Erdoğan, “Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderse bundan herkes zararlı çıkar. Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Hukuk sistemini çok kararlı çalıştıracağız” diye konuştu.