Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan pasaport açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan pasaport açıklaması

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan pasaport açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da İstihdam Şurası Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan işadamlarına artı iki istihdam çağrısında bulundu, ayrıca 3 kişi veya daha az çalışan esnaflara yeni bir müjde verdi. Erdoğan, "Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Ülkemizin bu yılın ilk üç çeyreğinde elde ettiği yüzde 7'lik büyüme oranı hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi gösteriyor. Yıl sonunda da bu hedefi tutturacağımıza inanıyorum. Bizim için büyümenin en önemli göstergelerinden biri istihdam. Benim işadamlarına bir ricam olacak. Bu istihdam seferberliğini sürekli devletten bekleyecek olursak ciddi bir yanılgı olur. TOBB bütün üyelerinden artı 1 istihdam istemişti. Artı 2 isithdam sağlayacak olursak ülkemizin büyüme oranın genişletecek bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır. İşadamlarımıza sesleniyorum; Buna var mıyız? Her müessesemiz artık 2'şer kişi istihdam edecek olursa biz büyümeyi yükseltmeye devam ederiz. Taşeronluk konusunun ortadan kalktığı bir dönemde böyle bir adımı atıyor olmamız bambaşka bir heyecan, coşku getirecektir. Anamuhalefetin başındaki zat kendine göre asgari ücret belirliyor. Diyor ki 2 bin lira. Artık senin istediğin gibi bir rakam da olmayacak. Taşerona giden direkt işçi kardeşime gidecek. işverenler inanıyorum ki çok daha insaflı olacak. İşçisinin yanında olacak.

Artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi. Kadınlar 18-25 arası gençler engelliler diğerlerine göre 1,5 yıl süreyle yararlanabilecekler. Bu rakamlar yeni asgari ücrete göre düzenlenecek. Bu teşvikin 2020 yılına kadar süreceğini de belirtmek istiyorum.


"BİR AYINI DEVLET ÖDEYECEK"


Bir başka teşvik uygulamamız esnaflarımızla ilgili. Esnaflarımız saldırıları en önde göğüsleyen vatanlarına canları pahasına sahip çıkan kişilerdir. 15 Temmuz'daki kahramanlıklarını ve cesaretlerini asla unutmaycağız. Önümüzdeki yıl 3 ve daha az işçi çalıştıranlar sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri primin bir ayını kendileri bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza bir ay senden bir ay benden diyoruz.


"KADINLARA 400 LİRA AYLIK"


Mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara, 2 ile 5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira para verilecek.

Mesleki eğitim programlarında da revizyona gidiyoruz. İşveren örgütleriyle işbirliği halinde işbaşı eğitimi düzenleyen bir sistem getiriyoruz. Yeni sistemde mesleki eğitimin içeriği işverenlerin talebine göre oluşturulacak.


"YETİMLERİN AYLIKLARI KESİLMEYECEK"


Yetimlerin inancımızda ayrı bir yeri var. Mevcut sistemde 18-25 yaş aralığında olup da çalışmaya başlayanların aylığı kesiliyor. Yaptığımız düzenlemeyle aylıkların devamını sağlıyoruz.


"PASAPORTLARINI KULLANMAYA DEVAM EDECEKLER"


Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.

Bir başka müjde engelli kardeşlerimizin istihdamıyla ilgili. En az yüzde 40 engelli raporuna sahip ve iş kurmak isteyenlere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı 50 bin liraya yükseltiyoruz önümüzdeki yıl.

İşsizlik oranımızı en kısa sürede tek haneli rakamlara, onun da ortalarına taşımamız gerekiyor.


"ŞİMDİ EKONOMİ SİLAHINI ÇEKTİLER"


Türkiye'nin büyümekten, güçlenmekten başka çaresi yoktur. Dünyadaki adaletsizliklerle başetmenin kendimizi bu cenderenin kurbanı olmaktan kurtarmanın yolu budur. Ülkemizin önünü kaosla, terörle kesemeyeceklerini anlayanlar şimdi ekonomi silahını çekmiş bulunuyor. Hala kredi notlarımızla ilgili olumsuz değerlendirmelerin başka açıklaması olamaz. Anamuhalefetin başındaki zat bile bioti nedir bilmiyor. Eğer bugün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılmışsa, yollar yapılmışsa bu sayede. Cepteki parayı kullanmak kolaydır. Bu anlayışla daha brir çok yatırımı gerçekleştirmenin gayreti içinde olacağız.