Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan 40. Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan'ın gündeminde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumu vardı, "Sen hangi hakla Kerkük benim diyorsun, senin Kerkük'te tarihin var mı? Kendi bölgende git işini yap" dedi.

İşte satır başları...

Muhtarlar toplantımızın 40'ını çıkartarak bir dönüm noktasını geride bırakmış oluyoruz. Aslında bu buluşmayı yarın yapacaktık ancak yarın Nijerya Cumhurbaşkanı misafirim olacağı için bugüne aldık. 19 Ekim Muhtarlar Günü'nüzü şimdiden tebrik ediyorum.

15 Temmuz'da hainler emelleri ulaşamadılar. Ama biz tıpkı Çanakkale'de, İstiklal harbinde olduğu gibi birliğimiz perçinledik. İster yurt içinde ister yurt dışında olsun Türk milletine bu ihaneti yapanlar rahat yüzü görmeyecekler. Bu hainleri o şarlatan da onun ipini elinde tutanlar da kurtaramayacak.


"YENİ BİR SENARYO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


Türkiye bir terör kuşatmasıyla karşı karşıya. Biz bu kuşatmanın görünürdeki aktörlerini iyi bileceğiz. Ama biz biliyoruz ki onların aralarındaki farklı niyetleri olanlar var. Bölgemizdeki diğer ülkelerde oynadıkları oyunu defalarca bizde de oynamaya kalktılar. Ama gayelerine ulaşamadılar. Bir süredir yine bir senaryo karşı karşıyayız. Gaye ülkemizi bölmek, milletimizi parçalamak.


"BU ÜLKEYE GÖZ DİKEN BEDELİNİ ÖDEMEYİ GÖZE ALMALI"


Şehitlerimiz vatanımızın tapu senetleridir. Bazıları şehadet nedir bilmiyorsa, şehitlik nedir bilmiyorsa bunlara ne diyelim. Bunu anlamayanlar var. Bu işi bilmeyenler var. O makamın ne denli ali olduğunu bilmeyenler var. Peygamberliğe en yakın makamın şehadet makamı olduğunu bilmeyen cahiller var. Bu ülkeye göz diken herkes önce bu senedin bedelini ödemeyi göze almak zorundadır.

Türkiye'nin en büyük gücü, geniş bir coğrafyada ortak tarih geçmişi ile bağlı olduğu yüz milyonlarca kardeşe sahip olmasıdır. Sancak'ta, Novi Pazar'da, oradaki kardeşlerimizin sevgi gösterilerini izlemişsinizdir. Nasıl bir heyecanı yaşadıklarını gördünüz. Bu aslında tarihin bize yüklemiş olduğu bir heyecan, coşkudur.


"NEREDE DİĞER ÜLKELER?"


Somali'de bir terör eylemi oldu. 300 civarında insan öldürüldü. Yüzlerce insan yaralı. Kim koştu oraya? Türkiye. Nerede dünyadaki diğer ülkeler? Lafa geldiği zaman ortada bir şey bırakmıyorlar. Sizin uçaklarınız, cerrahlarınız, doktorlarınız yok mu? Bu bir dertli olma işidir. Bizim derdimiz var. Nerede mağdur, mazlum varsa biz oradayız. Biz duramayız. Bu iş öyle sıradan bir iş değil. Onun için de bu sorumluluğun bilinci ile hareket ediyoruz. Dünyanın en büyük ordularını bir araya getirseniz dengini bulamazsınız. Bu başka bir sevda.

Ankara'nın doğusundaki ve kuzeyindeki tüm coğrafyalar kalbimizin bir yanı, batısındaki ve güneyindeki tüm coğrafyalar da kalbimizin diğer yanıdır. İnsan kalbini parçalayabilir mi?

Gazi Mustafa Kemal, Kerkük'e kadar burada bu hattı çizmediler mi? Kerkük Türkmenleri oralarda değil miydi? Musul'da değil miydiler?


"KARIŞMAYALIM DEMEK BİZE YAKIŞIR MI?"


Bugün de Türkiye kendisiyle birlikte kardeşlerinin, tüm insanlığın izzetini, geleceğini koruma mücadelesi veriyor. Bize ne diyorlar? Suriye’de, Irak’ta, Balkanlar’da, Kuzey Afrika’da ne işiniz var diye soruyorlar. Tarih bilmez gafillere cevabımız şudur, Ankara’nın doğusundaki batısındaki coğrafyalar kalbimizin bir yanı, kuzeyinde ve güneydekiler de kalbimizin diğer yarısıdır. Öyleyse biz de oralarda, oralardaki kardeşlerimizden vazgeçemeyiz.

Yıllarca Abdurrahman Kızılay’ın sesi ve edasıyla dinlediğimiz az önce dinlenen Kerkük türküsünde ne diyor? “Altın hızma mülayim, seni haktan dileyim. Yaz günü Temmuz’da, sen terle ben sileyim.” Şimdi biz bu güzel türkünün yakıldığı Kerkük’e nasıl sırtımızı dönebiliriz? Ecdadımız, Gazi Mustafa Kemal Misak-ı Milli ile en batıdan en doğuya Kerkük’e kadar burada bu hattı çizmediler mi? Kerkük Türkmenleri oralarda değil miydi? Aynı şekilde Musul’da değil miydiler? Vardılar. Bak ne diyor? “Yar dayansın, men düştüm aşk oduna, tutuşsun yar da yansın” İşte böylesine içli bir Kerkük divanını dinleyip de “aman bu işlere karışmayalım” demek bize yakışır mı?


"KENDİ BÖLGENE GİT İŞİNİ YAP"


Birinci Körfez Savaşı'nda Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimiz katliamla karşı karşıya kaldığında hemen sınırlarımızı açtık. Aynı şekilde bu süreçte Irak'taki karışıklıklardan kaçıp ülkemize gelen 250 bin kişiye kapıyı açtık. Türkiye için bunların hiçbiri zül değildir. Hiçbir maddi beklentimiz yok.

Sen hangi hakla Kerkük benim diyorsun, senin Kerkük'te tarihin var mı? Kendi bölgende git işini yap.


"BU TERÖRİSTLERİ SAVUNUYORSANIZ YOLLARIMIZ AYRILIR"


Artık Erbil'den uçuş olmayacak. En önemli hava sahası biziz. Biz merkezi yönetime gıdayı ilacı göndereceğiz. Merkezi yönetim oradan gönderecek.

Halk bu tür yöneticilere gereken dersi vermeyecek olursa kusura bakmasınlar. Kürt kardeşlerimizin de en kısa sürede kendi gelecekleri için en doğru kararı vereceklerine inanıyorum. PYD, YPG bunlar, samimi Kürt kardeşlerimizi istismar eden terör örgütleridir. Kürt kardeşlerim kusura bakmayın. Bu teröristleri savunuyorsanız burada yollarımız ayrılır.

Kürdüm demek en tabii hakkındır, ama Kürtçülük yapmak hakkın değildir. Türküm demek en tabii hakkındır, ama Türkçülük yapmak hakkın değildir. Çünkü bunlar bölücülüktür. Rabbim ne diyor? “Biz sizi kavimlere ayırdık, iyi anlaşasınız diye” bizim gönül dünyamız da kollarımız da kardeşlerimize açıktır. Yeter ki bizi can evimizden buran politikalara girişmesinler.