Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan 33. İSEDAK toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan 33. İSEDAK toplantısında konuştu

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan 33. İSEDAK toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin 33. toplantısında konuştu. Erdoğan "Aramızdaki ticaretin artırılmasına öncelik vermeliyiz" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

İslam dünyası olarak son yıllarda gerek ekonomik gerekse siyasi ve sosyal açıdan kelimenin tam anlamıyla bir fitne döneminden geçtiğimiz aşikardır.

Beldelerimizden bugün çocuklarının cansız bedenine sarılan annelerin feryatları yükseliyor. Halep'in asırlık camilerinde ezan sesleri duyulmuyor. Bağdat'ın zengin kütüphaneleri talan edildi. Enkaza dönen sadece binalarımız, eserlerimiz, maddi manevi birikimimiz değil aynı zamanda geleceğimiz, istikbalimizdir. İzleri silinen sadece İslam medeniyetinin o topraklar vurduğu mühürler değil, aynı zamanda onurumuzdur. Manzaranın görünürdeki müsebbibleri diktatörler ve elbette terör örgütleridir. DEAŞ, Boko Haram, YPG, FETÖ gibi örgütlerin büyük bir kan gölüne dönüştürdüğünü hepimiz görüyoruz. Asıl aktörleri, senaristleri görmemize engel olmamalıdır. Karşımızdaki fotoğraf bize şu gerçeği net göstermektedir. İslam dünyasının birliğini, istikbalini yok etmeye yönelik kirli bir senaryo uygulanıyor. Kimi zaman etnik, kimi zaman dini kimi zaman da mezhebi farklılıklar kaşınarak İslam toplumları içeriden çökertilmeye çalışılıyor


"KAVGALI BİR TOPLUMSAL YAPI HEDEFLENİYOR"


Komşunun komşuyu kardeşin kardeşi hasım görüdüğü kavgalı bir toplumsal yapı hedefleniyor. Neo-Kolonyalist dönem olarak ifade edebileceğimiz bu dönemde batı ömrünü uzatmanın gayret içindedir. Amaç İslam dünyasını çökertmek mali siyasi ve içtimai olarak felç etmektir. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler gibi değerlerin yerini giderek islam karşıtlığı neonazizm ve ırkçılık aldı. Terör örgütlerinin eylemleri üzerinden tüm müslümanların töhmet altında bırakılması gerçek nedeni ele veriyor.


"ARAMIZDAKİ TİCARETİ ARTIRMALIYIZ"


Bölgemizde yaşanan gelişmelere ülkemizi etkileyen meselelere zamanında müdahale edemiyoruz. Ekonomik ve beşeri ilişkilerimizin arzu edilen seviyede olmadığını müşahade ediyoruz.

Aramızdaki ticaretin artırılmasına öncelik vermeliyiz. Helal akreditasyon komitesi kurduk. Üye ülkelerin dekomitelere aktif katılımını bekliyoruz.

Bizde eskiler 1 yol sonrasını düşünüyorsan buğday ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsa ağaç dik, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir demişler. Bizim de gelecek nesillere önem vermemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz yıl önemli bir adım atarak Astana'da zirve yaptık. Aldığımız kararın harekete geçmesi için öğrenci ve akademisyen hareketliliğini artırmamız gerekiyor.