Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye sert Kudüs tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye sert Kudüs tepkisi

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye sert Kudüs tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsan Hakları Günü Programı'nda konuştu. Erdoğan'ın gündeminde Kudüs krizi vardı. Cumhurbaşkanı, "Biz bu kararı tanımıyoruz. Başkan Trump'ın bu açıklaması bizi bağlamaz. Kudüs'ü de bağlamaz, İslam dünyasını da bağlamaz. Sen çalarsın sen oynarsın olay bu" ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

Büyüme rakamı ile iç ve dış fesat odaklarına en güzel cevabı verdik.

Yılın tamamında en az yüzde 7'lik büyüme hedefliyoruz. Türkiye kendisine güvenen, yatırım yapan kimseyi sükut-u hayale uğratmamıştır uğratmayacaktır.

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. Tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Kudüs'te insan hakları ayaklar altına alınıyor. Kudüs'te sergilenen vandallığın zulmün ilelebet devam etmesi mümkün değildir. O Kudüs ki her taşında ayrı bir hikayeyi barındırır. Bugün kendilerini Kudüs'ün sahibi sananlar yarın arkasına saklanacak ağaç dahi bulamayacaklar. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Filistin Kudüs öyle büyük acılara maruz kalmıştır ki yüreklerden acı yükselmiştir. Kudüs'ü zindan edenler ellerine bulaşan kanı asla temizleyemeceklerdir.


"BAŞKAN TRUMP'IN AÇIKLAMASI BİZİ BAĞLAMAZ"


Amerika kararıyla dökülen bu kana ortak olmuştur. Biz bu kararı tanımıyoruz. Başkan Trump'ın bu açıklaması bizi bağlamaz. Kudüs'ü de bağlamaz, İslam dünyasını da bağlamaz. Sen çalarsın sen oynarsın olay bu. 1967 sınırları içerisinde Başkenti Kudüs olan egemen bir Filistin devleti kurulana kadar bu mücadele bitmeyecektir. Bu böyle bilinmeli.


"BEYANLARA GÖRE NOT VERECEĞİZ"


Çarşamba günü İstanbul'da düzenlenecek liderler zirvesinin bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Barış yanlısı olan herkes için Filistin-Kudüs meselesi bir turnusol kağıdıdır. Filistin ve Kudüs konusundaki beyanları takip edecek ona göre herkese notunu vereceğiz.

Bütün dünyada insan hakları Batı'nın belirlediği standartlar üzerinden konuşuluyor. Ama bu küresel bir konu. Haksız yere bir insanın öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesi olarak gören bir ölçüden söz ediyorum.

Bizim tek sorunumuz kendi ölçülerimize kendimizin riayet etmiyor olmasıdır. Kur'an ve sünnet terbiyesi almamış kendini bilmezler asla İslam'ı temsil edemezler.


"REFORMLARIMIZA BATI 'SESSİZ DEVRİM' DİYOR"


Bizim reformlarımızı Batı sessiz devrim diye niteledi. Sosyal devlet ilkesini hayata geçirmek için çok sayıda reform yaptık. Önümüzdeki dönemde tüm bu çalışmaları kesintisiz südürecek daha ileriye taşımak için gayret edeceğiz.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki savaşlardan kaçanlara karşı duruşu başlı başına bir insan hakları efsanesidir. Suriye'de son 7 yıldır kesintisiz süren kriz döneminde sınırlarımız gelenlere kucak açtık. Bugün Türkiye sınırları içinde ne çok mülteci barındıran ülkedir. Bugün her kim gelenlere kem gözle bakıyorsa geçmişinden bir haber demektir. Bu millete ihanet içinde olma şartıyla kalbimiz de kapımız da herkese açıktır.


"ÖDÜLÜ EN ÇOK HAK EDEN ÜLKE TÜRKİYE"


Aylan bebeğin kıyımıza vuran fotoğrafını asla unutmayacağız. Mültecilere sahip çıkma konusunda bir ödül verilecekse bunu en çok hak eden ülke Türkiye'dir. Ama bize böyle bir ödül verilmeyeceğini biliyoruz. İnsan hakları tamamen politik konumla ilgili. Bunlar YPG'ye, PYD'ye ödül verecek kadar ödülsüzlükten nasibini almışlar. İstediği kadar silahları olsun, nükleer başlıkları olsun haklı olan güçlüdür.

Sen sigara içerken yanındakini rahatsız etme hakkında sahip değilsin. Bunun adı kul hakkıdır.

Biz Suriyelilere 30 milyar dolar harcama yaptığımızı utanarak söylüyorum anamuhalefetin başındaki zat nereye harcadığımızı soruyor. Sen mülteciler için ne yaptın?