Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Körfez'deki gerilim giderilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Körfez'deki gerilim giderilmeli

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Körfez'deki gerilim giderilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Petrol Kongresi'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22. Dünya Petrol Kongresi'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu ve Sinop'taki nükleer santrallerin ardından yeni bir nükleer santral için çalışmaların başlatıldığını açıklarken, Körfez'de yaşanan gerilimin de bitmesi için çağrıda bulundu.

Kongrede konuşan Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Güçlü olmanbın yolu enerji kaynaklarına sahip olmaktan ya da bu kaynaklar üzerinde söz sahibi olmaktan geçiyor. Petrol ve doğalgazı ne yazık ki savaş, kan ve gözyaşıyla anmak zorunda kaldıki.

Transit konumunda olan bir ülke olarak bugüne kdaar elimizden geleni yaptık. Son dönemde yapımı devam eden yeni petrol ve doğalgaz boru hatları Türkiye'nin enerji koridoru ve terminali rolünü güçlendirecektir. TANAP üzerinde ilk aşamada Türkiye'ye 6 milyar metreküp, Avrupa'ya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Medeniyetlerin buluşma noktası Türkiye artık nejerinin İpek Yolu olarak niteleniyor.

"SON 1 YILDA ENERJİ SEKTÖRÜNE 6 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK"


Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 kat artacak olan enerji talebini karşılamanın yolu 2023'e kadar 50 bin megawatt ek güç oluşturmaktan geçiyor. Yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Bunun için yenilenebilir ve nükleer enerji kaynakları çeşitlendirilmeli. Son 1 yılda enerji sektörüne 6 milyar dolar yatırım yapıldı.

"3. NÜKLEER SANTRAL İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK"


Yerli kömürün elektrik üretimindeki payısı yüzde 23'e çıkardık. Rüzgar enerjisi alanında da atılım içindeyiz. Nükleer enerji konusunda da adımlarımızı hızlandırmaya başladık. Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri enerji ihtiyacımızın yüzde 10'luk kısmını karşılayacağız. 3. Nükleer güç santrali için çalışmalarımızı da başlatmış bulunuyoruz.


"KÖRFEZ'DEKİ GERİLİMİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ"


Körfez bölgesinde yaşanan gerilimin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Artık bölgede kriz istemiyoruz. Libya, Suriye, Irak, Ukranya ve Yemen'deki krizler de enerji güvenliği için ciddi tehditler oluşturuyor.