Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ndan Amerika ile vize krizi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ndan Amerika ile vize krizi açıklaması

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ndan Amerika ile vize krizi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Valiler toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Amerikan Başkanı Bill Clinton'ın, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'le yaptığı görüşmedeki tavrına değindi, "Artık el pençe divan duran o eski Türkiye yok!" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Büyükelçisi John Bass'a da sert çıktı, "Koskoca ABD'yi bir büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Valiler'e hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde ABD ile yaşanan vize krizi vardı. "Artık el pençe divan duran o eski Türkiye yok!" dedi, ABD Büyükelçisi John Bass'a yüklendi. Erdoğan Bass için, "Koskoca ABD'yi bir büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun. "Sen benim stratejik müttefikime böyle diyemezsin" demeleri lazımdır. Büyükelçi "hükümetin adına bu adımı attım" diyorsa, sayın Başkan da savunuyorsa, biz de şu anda aldığımız kararın sonuna kadar arkasındayız" ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Bizim alan el değil veren el olmamız birilerinin zoruna gidiyor. Ukrayna'dan, Sırbistan'a gittim. Aldığım bazı fidbekler aldım. Buraları ziyaret etmemiz rahatsız etmiş. Ne geliştirirseniz geliştirin biz yolumuza devam edeceğiz. Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın kabinesi ile bizi karşılayıp kabinesiyle uğurlaması bazılarının yaklaşım tarzlarını rahatsız etmiştir. Bu olayı burada ortaya çıkaran bir büyükelçidir. Amerika'nın Türkiye gibi bir stratejik ortağını bir büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez. Dışleri Bakanı'ma söyledim. Onların gönderdiği mesaj ne ise kelimesi kelimesine aynen cevap vereceksiniz dedim. Biz size muhtaç değiliz ya.

AMERİKAN BAŞKANI'NA G-20 ZİRVESİNDE SORDUM


Biz sizden silah istediğimizde senato diyorsun terör örgütüne parasız silah veriyorsun. 3 bin 500'e ulaşan TIR kuzey Suriye'ye girmiş durumda. Sayın Başkan'a sordum bunlardan haberiniz var mı? Olur mu böyle bir şey dedi. Biz bir taraftan para arıyoruz bunlar buralara harcıyor. G-20 zirvesinde oldu bu olay. Çağırdı generallerini. Hepsine sordu. Onlar da seri numaralarını alıyoruz dediler. Ben onlara söyledim: Bush zamanında da aynı şeyleri söylediler.

OLSA OLSA BİZANS'IN ÇOCUKLARI OLUR!


Dertleri başka. Zulüm 1453'te başladı die Kadıköy'e yazanlar ancak ama ancak Bizans'ın çocukları olur.

ARTIK POLİS TEŞKİLATIMIZ O SİLAHI KULLANMAYACAK


Biz kendi paramızla silah almak istiyoruz onlar vermiyor. Bundan sonra polis teşkilatımıza Sig Sauer silahları alınmayacak. Burada bakanıma da söylüyorum. Biz size mahçup değiliz.

Mesele burada vatandır. Mesele millidir. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.

Bunların geçmişinde lider poposunu trabzana dayıyor. Bunlar karşısında el pençe divan duruyor. Artık el pençe divan duran o eski Türkiye yok!

(Erdoğan'ın bahsettiği fotoğraf. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Amerikan Başkanı Bill Clinton'la Amerika'da yaptığı görüşmeden fotoğraf)


"NEYE GÖRE BU HESABI YAPIYORLAR?"


Vize olayıyla ilgili ülkemizin kaybı "50 milyar lira" diye açıklama yapıyorlar. Neye göre bu hesabı yapıyorlar?


CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'popo' cevabı


Böyle bir yerde kavgaya girdiğiniz zaman atılan yumruk sayısı sayılmaz. Kalkacak bize karşı böyle bir tavrı takınacaklar, ondan sonra da orada şu kadar kayıp, bu kadar kayıp varmış. Öğrenci burada Amerika'ya gidemiyor, gidemeyebilir. Mesele burada vatandır, gerisi teferruattır.

Uluslararası hukukun temelinde egemen devletlerin eşitliği ilkesi vardır. Biz mevcut çarpık sistemi kabul etmedik, etmiyoruz. Bugüne kadar hiçbir ülke ile dostluğumuza halel getirecek bir tutumun içine girmedik, girmiyoruz.

Teröristleri ülkelerinde saklayan, bu ülkelerden başka ülke var mı? Bir taraftan demokrasinin ana vatanı diyeceksin, teröristi saklayacaksın, ondan sonra FETÖ ile irtibatlı olan ülkemizdeki diplomat vasfı olmayan, konsolosluğunda saklanan kişinin kendine göre hakkını arayacaksın. FETÖ ile açık net her şeyi ile ilişkili, bağı irtibatı var. Bunları koruyacaksınız. Böyle bir şey olamaz? Benim bankamın genel müdür muavinini hiçbir şey olmadan tutuklayacak, vatandaşımı yargılayıp itirafçı olarak kullanmak isteyeceksin.


"ABD'Yİ BÜYÜKELÇİ YÖNETİYORSA YAZIKLAR OLSUN"


Lafa geldi mi koskoca Amerika'sın. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanını terör örgütleri mensupları rahatsız ediyor ve bu ülkenin vatansever evlatları da orada onları engellemek isterken bizim evlatlarımızı tutukluyorsun, teröristleri birkaç gün geçince serbest bırakıyorsun, o evlatlarımız hala içeride. Adalet bu mu? Bunları kendilerine söylediğimiz zaman talimatları verdik diyor, biz de talimatları verdik. Yargı sürecinde olan değil, onun dışında olana verdik. Koskoca ABD'yi bir büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun. "Sen benim stratejik müttefikime böyle diyemezsin" demeleri lazımdır. Büyükelçi "hükümetin adına bu adımı attım" diyorsa, sayın Başkan da savunuyorsa, biz de şu anda aldığımız kararın sonuna kadar arkasındayız.


"ADLİ SÜREÇ YASALARA UYGUN YÜRÜYOR"


Kimsenin Türkiye'ye hukuk devleti dersi vermeye hakkı yoktur. Kandil'deki terör baronları ile doğrudan hat kuranlar bize hukuk dersi veremez. Adli süreçleri tamamen anayasa ve yasalara uygun şekilde yürütüyoruz.

Diplomatik dokunulmazlığı olmayan bir kişi ile ilgili hukuki süreç de yine teamüllere, anlaşmalara ve Viyana Sözleşmesi'ne uygun yürütülmüştür. Ne kendi yakınları ne avukatının herhangi bir görüşme talebi olmamıştır. Sadece dün, kendisinin bir görüşme talebinin olduğu savcılığa ulaşmıştır. Olayın aslı bana ulaştığı kadarıyla bu.

Türkiye atılan adımlar karşısında mütekabiliyet esasına göre hareket etmiştir.

ABD'nin İstanbul'daki misyonunda yerel personle olark çalışan diplomatik dokunulmazlığı olmayan şahısla ilgili işlemler yasaldır. ABD'de eski yönetim bakiyesi, yeni yönetimle Türkiye arasındaki ilişkileri baltalamaya çalışıyor.

Sorunu büyüten biz değiliz.