Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Gül'ün 10 milyar dolarlık seferi
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Gül'ün 10 milyar dolarlık seferi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hızına ve çalışma temposuna yetişmek kolay değil. Cumhurbaşkanı, İngiltere’de saygın düşünce kuruluşu Chatham House’un “yılın devlet adamı” ödülünü aldıktan sonra dün sabaha karşı 04.30’da Türkiye’ye döndü. Köşke gittikten sonra hiç uyumadan saat 08.50’de Ankara’da “10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerine” katıldı. Ardından 24 saat bile geçmeden Cumhurbaşkanı Gül ile Esenboğa’da uçakta buluştuk. Siz bu satırları okurken biz muhtemelen Türkmenistan’a uçuyor olacağız.

Gül’ün Türkmenistan’a indiği saatlerde kendisini kalabalık bir Türk işadamı heyeti de bekliyor olacak. Gül’e seyahatte Devlet Bakanı Zafer Çağlayan eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Türkmenistan’ın Türkiye ve Gül açısından ayrı bir önemi var. Cumhurbaşkanı daha önce bu ülkeyi iki kez daha ziyaret etmişti. Bu seyahatlerden birinde ben de vardım.

[[HAFTAYA]]

Asya’nın tam ortasında yer alan bu sıradışı ülkenin insanlarının, Türk televizyonlarındaki dizi oyuncularının isimlerini tek tek saymasından çok etkilenmiştim. Türkmenistan dünyanın stratejik enerji havzalarına çok yakın bir konumda bulunuyor. Büyük doğalgaz rezervleri var. Zaten Gül’ün bu seyahatinde kalacağı Türkmenbaşı şehri de enerji potansiyeliyle ünlü Hazar Denizi’nin kıyısında. Türkmenler “Avaza” adını verdikleri bu bölgede son yıllarda turizm alanında da önemli yatırımlar yapıyor.

En çok yatırım yaptığımız ülke

Türkmenistan, son iki yılda, özellikle 2009’da yaşanan ekonomik krize rağmen Türk müteahhitlerin en fazla iş aldığı ülke konumunda. Türkiye’nin 2009 yılında Türkmenistan’a yaptığı ihracat 1 milyar dolar sınırını zorlamaya başlamış. Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkmenistan’a yönelik sıcak tavrının bu ticaret potansiyelini artırmakta çok işe yaradığına ben tanığım. Yazımın başlığındaki “Gül’ün 10 milyar dolarlık seferi” ifadesini özellikle kullandım. Çünkü Gül’ün Türkmenistan’a cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini yaptığı günden bu yana dış ticaret tam anlamıyla patlamış durumda. Türklerin sadece 2009’da Türkmenistan’a yaptıkları yatırım tutarı 6 milyar dolar.

Haberin Devamı

Gül, bugün Hazar Bölgesi’nde Türk işadamları tarafından inşa edilen tesisleri gezecek ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir dizi anlaşmaya imza koyacak. Cumhurbaşkanı l, İngiltere’den ayrılmadan önce bir açıklama yaparak Türkiye’nin, Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan’ın oluşturduğu BRIC grubuna katılabileceğini söylemişti. Uluslararası düzenin doğuya kaymakta olduğunun altını çizen Gül “Yakında BRIC + Türkiye’den bahsedersek bu sürpriz olmaz” ifadesini kullanmıştı. Gül’ün Türkmenistan ziyaretinde eminim ki bu açıklamanın bölgede yarattığı heyecana da tanık olacağız. Çünkü dünyanın ilk 16 ekonomisi arasına giren Türkiye, OECD ve IMF gibi ülkeler tarafından ekonomide örnek ülke olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda da Türkiye’nin ekonomi alanındaki performansına dikkat çekiliyor.

Abdullah Gül, yarın akşam saatlerinde Ankara’ya dönmüş olacak. Cumhurbaşkanı’nın Türkmenistan’dan sonraki durağı ise -gelecek hafta- Portekiz olacak.

Dünyanın en iyi iş jeti

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül ile Türkmenistan’a yaptığımız seyahat, kısa süre önce başbakanlık ve liderlerin VIP yolculukları için alınan TC- DAP kodlu Gulfstream G550 uçağı ile gerçekleşti. 12 bin 500 kilometrelik menzile sahip olan uçak İstanbul’dan havalanıp hiç yakıt ikmali yapmadan Los Angeles’a ya da Avustralya’nın batı kıyısına uçabiliyor. 15 bin 500 metre gibi hiçbir ticari yolcu uçağının çıkamadığı yüksekliğe ulaşabiliyor. 18 yolcu taşıma kapasitesi bulunan uçak 2 adet Rolls Royce motora sahip. Amerikan General Dynamics’in Georgia Eyaleti’ndeki tesislerinde üretilen uçağın katalog fiyatı 55 milyon dolar civarında

Sıradaki haber yükleniyor...
holder