Gündem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Herkesten Topbaş nezaketi bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Herkesten Topbaş nezaketi bekliyoruz

Paylaş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Herkesten Topbaş nezaketi bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan aralarında POSTA Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Amerika ile yaşanan krizin çözümü için bir komisyon oluşturulacağını söyledi

HAKAN ÇELİK

ABD ile vize konusunda bir gelişme, ABD’nin tavrında bir yumuşama, yeni öneri söz konusu mu?

(Amerika Konsolosluğu’nda görevli Metin Topuz FETÖ zanlısı olarak gözaltına alınmış ve yine konsolosluk çalışanı N.M.C. hakkında gözaltı kararı verilmişti. Amerika bunun üzerine Türk vatandaşlarına vize verilmesini askıya almıştı.)

Sayın Amerika Dışişleri Bakanı Tillerson, Dışişleri Bakanımıza ‘Komisyon oluşturalım’ demiş. Onunla ilgili yetkililer kendi aralarında konuşacaklar. Bir ortak komisyon oluşturmak suretiyle, ‘Nasıl bir adım atalım ki bu sıkıntıları aşalım’ demişler. Onun için bu komisyonun nasıl olacağına ilişkin metni bizim tarafa ileteceklerdi.

Komisyon kurulduktan sonra ‘yavaş yavaş kriz aşılacak’ diyebilir miyiz?

Ben, krizi bununla bağlantılı olarak görmüyorum. Bir defa krizin sebebi büyükelçidir (Amerika Büyükelçisi John Bass). Zaten 2-3 gün içinde de gidiyor. Bir ülkenin Türkiye gibi bir ülkede büyükelçisi olacak, bu büyükelçi iki ülke arasında bir krize neden olacak ve bu krizi bir büyükelçi yönetecek. Böyle bir şey, Bakan’ın kendi durumunu da zayıflatır. Hele hele Başkan’a da saygısızlık olur.


REZA ZARRAB ÖRNEĞİ


Gözaltının misilleme olduğunu, hukuki olmadığını iddia edenler var...

Türkiye bir hukuk devletidir, misilleme olamaz. Ama onların neler yaptıklarını da biliyoruz. Örneğin benim vatandaşım eşiyle beraber kapılarına gitmiş, gözaltına almışlardır (Reza Zarrab’ı kastediyor). İki yıl oldu neredeyse daha mahkemeye çıkarmadılar. Kefalet, onu da kabul etmiyorlar. Arkadan Halkbank Genel Müdür Muavini 6 kere ABD’ye giriyor, çıkıyor; 7. girişinde kalkıyor gözaltına alıyor, sonra da tutukluyorlar. Benim 13 korumamla ilgili gözaltı, tutuklama kararı çıkarıyorlar.


‘FETÖ FAİLİ AJANLAR VAR’


Konsolosluklarının içerisinde FETÖ faili ajanlar bulunuyor. Bunlar diplomat değil, bunlar ajan. Zaten FETÖ’nün baş ajanı (Fetullah Gülen) Pensilvanya’da. Bütün bunlara rağmen ABD’nin bu işlerde seyirci kalmaya devam etmesi, kusura bakmasınlar, stratejik müttefiklikle bağdaşan bir tavır olarak değerlendirilemez.


'İNANDIRICI DEĞİLLER'


Ayrıca şu anda Suriye’de yaşadıklarımız da ortada. Orada bir terör örgütünü yanlarına almışlar, onunla bir başka terör örgütü ile savaşma derdindeler. Bunun için bir terör örgütüne, 3.500’ü aşkın TIR silah, zırhlı araç, tank, top hepsini verdiler. ‘Bu silahların seri numaralarını alıyoruz, toplayacağız’ diyorlar. İnandırıcı değiller! Nitekim Irak’ta toplayabildiler mi? Hayır. Yaptıkları, Kuzey Suriye’deki terör koridorunu güçlendirmekten başka bir şey değil.


'MELİH GÖKÇEK İLE İSTİFAYI KONUŞTUK'


Geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüşme yaptınız. Sizin istifa etmesini istediğiniz, onun süre istediği söyleniyor...

15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin mekânının yanında bir müze projesi olayı vardı... Bununla alakalı kendisini çağırdık. Bu vesileyle sizin ifade ettiğiniz konulara da girme durumu oldu. Konuştuk, görüştük. Sadece Melih Bey’in şahsında olan şeyler değil. Yani bu konuyla ilgili, partimizde bir değişim iradesi söz konusu. Bazı arkadaşların kenar köşe yazdıkları, ‘Sandıkla gelen sandıkla gider’ lafları var...


'BİR İRADE SEÇİYOR’


Kusura bakmasınlar da; bir iradenin yaptığı ön seçimler vesaire neticesinde buralara geliyorlar. Siz 20 sene, 23 sene 24 sene belediye başkanlığı yapacaksınız, bazı yerlerde üç dönem belediye başkanlığı yapılacak... İlanihaye buralarda kalınacak diye bir şey yok. 16 Nisan’da biz hangi ilde ne kadar oy aldık? Tüm bunları A’dan Z’ye gözden geçiriyoruz.


'TOPBAŞ NEZAKETİ’


Bazı arkadaşlarımızın bence bundan rahatsızlık duymaması lazım. Tam aksine, bizim yönetimimiz böyle bir karar verdiyse o konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın (Kadir Topbaş) yaptığı gibi o nezaketi gösterir. Bu hareketi güçlendirir. Aynı şekilde Düzce de kalkmıştır, hiç ısrar dahi etmemiştir. Aynı şekilde Niğde, öyle bir ısrarın içerisine girmemiştir. Bu hafta, önümüzdeki hafta içerisinde bazı görüşmeleri yapacağız, ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz çünkü her geçen vakit aleyhimizedir.

Ankara ve Balıkesir dışında, sorunlu başka il var mı?

Bursa.


ENFLASYONUN SEBEBİ FAİZ


Ekonominin koordinasyonu noktasında, düzenli bakanlar kurulu gibi, dizginleri ele alacağınız yaklaşım tarzınız olacak mı?

Önümdeki en önemli hedeflerden biri faiz noktasındaki çalışmadır. Başta devlet bankaları olmak üzere toparlayıp, ondan sonra diğer bankaları da bir araya getirmek suretiyle ‘Faizi nasıl frenleyeceğiz?’ diye konuşacağız. Enflasyon birilerinin dediği gibi domates, salatalık işi değil. Enflasyonun bir numaralı sebebi faizdir. Faizi düşürdünüz, enflasyon düşer; faizi yükselttiniz, enflasyon yükselir.


'S - 500 DE ALACAĞIZ'


Rusya’dan S-400 savunma sisteminin alınması konusunda gelişmeler nelerdir?

S-400’lerin birinci paketinde ortak üretimimiz olmayacak. Birinci paketi onlardan alacağız. İkinci paketten itibaren ortak üretimin adımlarını atacağız. S-500’lerle ilgili de görüşmelerimiz oldu. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi de hayata geçiririz.


'KENDİNİ BİLMEZ BÜYÜKELÇİ'


AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Beştepe’de 81 ilin valisiyle buluştuğu toplantıda şunları şöyledi:

● (Türkiye ile ABD’nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması) Çok açık, net konuşuyorum, bu olayı ortaya çıkaran buradaki bir büyükelçidir. Amerika’nın, Türkiye gibi bir stratejik ortağını, bir kendini bilmez büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez. Buna bizim ’evet’ dememiz mümkün değil.

Biz size muhtaç değiliz’

● İki saat içerisinde biz de aynı uygulamayı başlattık. Niye? Biz asırlara baliğ olan bir devletiz, biz bir kabile devleti değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletiyiz, bunu kabul edeceksiniz. Bunu kabul etmediğiniz takdirde kusura bakmayın, biz size muhtaç değiliz. Sizden paramızla silah isteyince ‘kongre’ diyorsun ama terör örgütüne silahı ücretsiz olarak veriyorsun.

● Temennimiz, muhataplarımızın bir an önce aklıselime, soğukkanlılığa geri dönmeleri, dostluğumuzu ve müttefikliğimizi zedeleyecek adımlardan vazgeçmeleridir.


TERÖR KUŞATMASI


● Erdoğan Türkiye’nin güney sınırı boyunca terör koridoru oluşturulmak istendiğini belirterek şöyle konuştu: *Amacın DEAŞ’la mücadele olduğunu kim iddia edebilir? Var mı böyle bir şey? Yalan. Terör koridoru, sadece Türkiye’yi kuşatmaya yöneliktir. Kimse bizi aldatmasın.

● Suriye’yi dünyanın en büyük silah pazarına çevirenler, tüm bunları herhalde demokrasi aşkına yapmıyorlar.


'JOHN BASS YÖNETİYORSA YAZIKLAR OLSUN'


● Erdoğan şöyle dedi: Eğer bir koskoca Amerika Birleşik Devletleri’ni Ankara’da büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun. Çünkü bu takınılan tavır, aslında budur. ‘Sen benim stratejik müttefikime böyle davranamazsın, böyle hareket edemezsin’ demeleri lazımdı. Ama bunu diyemediler.


ECEVİT'İN FOTOĞRAFINA ÇOK AĞIR SÖZLER


● Erdoğan, Bülent Ecevit ile Amerika Başkanı Bill Clinton’ın 18 yıl önceki fotoğrafını hatırlatarak şöyle dedi: “Ana muhalefetin başındaki adamın geçmişine baktığın zaman, bunlar Amerika’daki liderlerin, afedersin lider poposunu tırabzana dayıyor, o da karşısında el pençe divan duruyor. Bu dönemler geride kaldı, böyle bir Türkiye yok artık"


'MESELE VATANDIR GERİSİ TEFERRUATTIR'


● CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun vize kriziyle ilgili ’Ülkemizin kaybı 50 milyar dolar” sözlerini hatırlatan Erdoğan şöyle devam etti: “Neye göre bu hesabı yaptılar anlamak da mümkün değil. Bizim zaten Amerika ile ticaret hacmimiz son dönemlerde 15-16 milyar dolara düştü. Bu da onlardan savunma sanayisine yönelik aldıklarımızın ağırlığını ifade eder.

● Birisi de çıkmış konuşuyor, ‘Öğrenciler Amerika’ya gidemiyor’ diye... Gidemeyebilir. Mesele burada millidir, mesele burada vatandır, gerisi teferruattır.


'SEÇİLME ŞANSI YOK'


Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılan bağımsızlık referandumu ile ilgili özetle şöyle konuştu: IKBY lideri Mesud Barzani’yi ne bekliyor? Birincisi, ambargo olayı var. Sınır kapıları, hava sahasıyla ilgili adımlar. Uçuşları zaten durdurduk. Şimdi Süleymaniye’ye, Erbil’e iniş-kalkışlara hava sahalarımızı tamamen kapatacağız. Temennim başka adımlara gerek kalmadan meselenin çözümlenmesidir.


'HALK İSYAN EDECEK'


IKBY yönetimi yaptığı hatayla, oradaki halkı dünyaya kapalı hale getiriyor. Peki ne yapacak oradaki halk? İsyan edecek. Orada birisi iç politika uğruna her şeyi kurban etmiştir. Bundan sonra onun seçilme şansı yok.