Gündem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstifaya direnmenin neticesi ağır olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstifaya direnmenin neticesi ağır olur

Paylaş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İstifaya direnmenin neticesi ağır olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya dönüşü belediye başkanları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı

HAKAN ÇELİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan uçakta, POSTA Gazetesi ve Doğan TV Ankara Tein de aralarında olduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

■ Bazı belediyelerdeki görev değişikliği süreciyle alakalı farklı farklı iddialar ortaya atılıyor. Mesela kimileri Melih Gökçek’in odasını topladığından söz ederken, kimileri direndiğinden bahsediyor. Belediyelerle ilgili son durum nedir?

İstanbul’da Kadir Topbaş bey, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın kendisiyle görüşmesine olumlu yanıt verdi, istifasını o şekilde gönderdi. Ardından Düzce (AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Keleş) ile genel başkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Niğde’nin (Faruk Akdoğan) istifasını verdiğini duydum. Şu anda Balıkesir’e (AK Partili Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur) istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e (Gökçek) bu durum iletildi. Bursa aynı şekilde. Bursa (AK Partili Belediye Başkanı Recep Altepe) ile de başbakan, ilgili genel başkan yardımcımız veya şahsım görüşeceğiz. Bu makamlara bağımsız adaylar olarak gelinmiyor, bir partinin gösterdiği adaylar olarak geliniyor; bu görevleri biz asla terkedilmeyecek, ilanihaye kalınacak koltuklar olarak göremeyiz. Arkadaşlarımızın ‘Ben bu davanın elemanıyım, yetkili kurullarım madem ki böyle bir kararı vermiş ben de istifamı veririm’ demesi lazım. İstifa partiden ayrılma, kopma demek değil. Parti bu arkadaşları farklı yerlerde değerlendirir.

■ Geçtiğimiz günlerde diğer partilerin belediye başkanlarında da değişim gerekliliği olabileceğinden söz etmiştiniz...

Diğer partilerde hiçbir sorun yok gibi düşünülmemeli anlamında söyledim. Sorun varsa, ilgili partilerin yönetim kadroları gereğini yapmıyorsa, İçişleri Bakanlığı inceleme başlatmak durumunda kalabilir. Örneğin, kayyum atamaları niye yapıldı? Dediğim türden sorunlar olduğu için yapıldı. Vatandaşımız belediyeden kendisine hizmet bekler. Bu hizmet yapılmıyorsa, vatandaş belediyeye değil, hükümete küfreder. Oralarda adım atma konusunda aslında geç bile kalındı.

■ Peki AK Parti’nin istifalarını istediği başkanlar, istifa etmemekte direnirlerse ne olacak?

Ben arkadaşlarımızın öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur.

"HAŞDİ ŞABİ'DE TÜRKMENLERİN OLMASI GARİP"


■ Mesud Barzani’nin yanlış hesabı Bağdat’tan döndü dersek, şimdiki durumda Türkiye, Irak’ın kuzeyinde İran’ın etkisini artırmasından endişe etmeli mi?

Barzani yüzünden düne kadar sorunlu gördüğümüz (Şii) Haşdi Şabi örgütüne destek verdik gibi algı var. Türkiye bu ikisinden birine mahkum olmak zorunda mı? Türkiye, birilerine mahkum değil. Kendi politikamızı kendimiz belirler, adımımızı ona göre atarız. Bu süreç aylar öncesinden başladı. Biz Barzani’ye de yeğenine (IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani) de ‘Yanlış yapıyorsunuz’ dedik. ‘PKK ile mücadelede gereğini yapmadınız’ dedik. Özel tete farklı farklı paçavralar dalgalandırdılar. Barzani bunlara göz yumdu.

Sonuçta ne oldu? Kerkük’ü sanki kendilerininmiş gibi pazarlık konusu yaparak havalara giren valileri kaçtı gitti. Sen oradaki Türkmen’i, Arap’ı görme, orayı bir işgalci gibi ele geçirmeye çalış! Bu noktada Talabani’nin yaklaşım tarzı da burayı bu hale getirdi. Şimdi ne oldu? Birbirlerine girdiler, ‘Bizi sattı’ diyorlar. Orada Haşdi Şabi denilen grubun içinde Şii Türkmenler de var, orada böyle bir gariplik söz konusu.

Bizim İran ziyaretimiz çok önemliydi. Biliyorsunuz, Başbakan Binali Yıldırım, Irak’ı ziyaret etmişti. Bu arada dışişleri bakanımız ile üç dört arkadaşımızın Bağdat ziyareti söz konusu olabilir. Benden de bir davet bekliyor Bağdat. Kendisini (Irak Başbakanı İbadi’ye) Suudi Arabistan ziyaretinden önce veya sonra Türkiye’ye davet etmek suretiyle, tüm bu konuları birlikte değerlendirebiliriz. Haşdi Şabi’nin Sincar’ı, Mahmur’u ele geçirdiği yönünde haberler var. Bunlar kesinse muhataplarımızla ayrı bir çalışmayı yapmak durumunda kalabiliriz.

‘HALKIN DERS VERMESİNİ İSTİYORUZ’


Şimdi yukarıdan gıda, ilaç, elbise, şu bu artık girmeyecek. Artık hava sahası kapalı. Erbil’den bir yere uçuş olamayacak çünkü en önemli hava sahası biziz. Biz, merkezi yönetime gıdaydı, ilaçtı vesaire, ihtiyaçlarını göndereceğiz. Merkezi yönetim Kuzey Irak halkına gerekli olan yardımı oradan yapacak. İnsani
noktadaki hassasiyetimiz yine tabii ki devam edecek ama Kuzey Irak yerel yönetiminin başlarına neler getirdiğini halkın görmesini istiyoruz ve halkın da onlara gereken dersi vermesini istiyoruz. Halk bu tür yöneticilere gereken dersi vermeyecekse kusura bakmasınlar.

'AB BİZİ ÇOK ÜZDÜ'


■ Avrupa Birliği’ne (AB) yeni katılan ülkelerle aramız iyi, onlardan destek de alıyoruz ancak çelik çekirdek (kurucu) ülkelerle sıkıntılar devam ediyor. Almanya seçimleri geride kaldı, Alman liderlerinin söylemlerinde değişiklik var gibi. Önümüzdeki süreçte ilişkilerde düzelme olur mu?

Bu süreçte ilişkiler maalesef çok hırpalandı. Doğrusu ciddi manada bizi çok üzdüler. Ama siyasette, uluslararası ilişkilerde esas olan ilişkileri koparmamaktır. Nitekim bizim şu anda yaptığımız da ipleri koparmadan ilişkileri devam ettirmektir. Tabii ki muhataplarımızın da olumlu yaklaşım içinde olmalarını bekliyoruz. Temenni ederim ki sonuç iyi olur.

'İFTİRAYIA ATANLAR BEDELİNİ ÖDEMELİ'


■ Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşiyle ilgili iddialar ortaya atıldı. Değerlendirmeniz nedir?

Çok terbiyesizce, ahlaksızca, adice bir iftira. Söyleyeni yazanı her kinün gizli mesajlaşma programı ByLock çıktığı, bakanın bu yüzden boşandığı iddia edilmişti.


BAYKAL'A ALLAH ŞİFALAR VERSİN


■ Deniz Baykal’ın sağlık durumu ciddi. Üçüncü ameliyatı geçirdi. Ne diyeceksiniz?

Biliyorsunuz, kendisini hastanede ziyaret ettim. Gözünü rahat açamasa da cevap verebiliyordu. ‘Sağolun, sağolun’ diyordu. Doktorum Serkan Topaloğlu aracılığıyla da durumunu yakından takip ediyorum. Allah şifalar versin.


'BAHÇELİ'NİN SINAV TEKLİFİ DEĞERLENDİRİLİR'

■ MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üniversite sınavlarının kaldırılması yönünde açıklaması oldu. Başbakan Binali Bey de konunun değerlendirilebileceğini söyledi.

Açıklamalarının detaylarını bilmiyorum. Bu işin tamamen imtihansız yapılması ne kadar mümkün, neye dayanarak söylediler, sundukları alternatif nedir? Tüm bunları konuşmak, ciddi biçimde ele almak, ortak akılla bir değerlendirme yapmak lazım.