Gündem Cumhurbaşkanı'ndan mesir yağmuru

Cumhurbaşkanı'ndan mesir yağmuru

Paylaş
Cumhurbaşkanı'ndan mesir yağmuru

Manisa'da yapılan Uluslararası Mesir Festivali'nde Cumhurbaşkanı Gül yağmur altında mesir saçtı

Manisa'da Uluslararası Mesir Festivali, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla mesir macununun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasıyla sona erdi.

470. kez düzenlenen festival kutlamaları için Manisa’ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol’u makamında ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından Hükümet Konağı’na giden Gül, burada mesir macunu saçım töreninin başlangıcı sayılan kortej yürüyüşüne katıldı.

Kortej yürüyüşünde Manisa Belediyesi Mehter Takımı, Osmanlı şehzadeleri ve saray erkanını canladıran kişiler, mesir kazanıyla birlikte Merkez Efendi ve Hafsa Sultan tören geçidi yaptı.

Geleneksel kortejin arkasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve yetkililer, halkı selamlayarak yürüyüş yaptı.

VATANDAŞLAR KARANFİL ATTI

Yürüyüş sırasında vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Gül, fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşte, vatandaşlar Gül’ün üzerine gül, karanfil ve konfetiler attı.

Gül’ü alkışlarla selamlayan vatandaşlardan bazıları güvercin uçurdu.

Yürüyüşün ardından Sultan Camisi’ne gelen Gül ve beraberindekiler, burada öğle namazını kıldı.

Mesir macunu saçımından önce sağanak yağışın ve dolu yağışının başlaması, alanda toplanan vatandaşların bazılarının meydanı terk etmesine neden oldu. Mesir dağıtımının gecikmesi ve sağanak yağışın başlaması nedeniyle bazı vatandaşlar, mesirin bir an önce saçılmasını istedi.

Yağış nedeniyle programda olan mesir macunuyla şifa bulan Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın "mesir macununun mucidi olan Merkez Efendi’ye macunun her yıl Sultan Camisi’nden halka saçılması fermanını iletmesi" canlandırılmadı.

Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada, kortej yürüyüşünü güneş altında gerçekleştirdiklerini, şu anda ise yağmurun yağdığını belirterek, bunun bir rahmet olduğunu, "Hem şifa, hem de rahmet bir arada geldi" dedi.

Gül, daha sonra eşi Hayrinnüsa Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eşi Münevver Arınç ve temsili Merkez Efendi ile vatandaşlara mesir saçtı. Cumhurbaşkanı Gül, mesir saçarken, "Şifa niyetine" dedi. Vatandaşlar Gül’e "Türkiye, seninle gurur duyuyor" şeklinde sevgi gösterisinde bulundu.

Gül, bazı basın mensuplarına mesir verirken, Osmanlı şehzadeleri ve saray erkanını canlandıran kişilerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve halkı selamlayarak alandan ayrıldı.

Sultan Camisi’nin minare ve kubbelerinden de cami çevresinde toplanan çok sayıda vatandaşa bugün için özel hazırlanan mesir macunu saçıldı.

Tarihçe

470 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle:

"Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Martında Sultan Camisi’nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar.

41 çeşit baharat

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

AA

3