Siyaset 'Cumhurbaşkanını halk seçerse diktatörlük yolu aralanır'
Paylaş
'Cumhurbaşkanını halk seçerse diktatörlük yolu aralanır'

Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesini düzenleyen yasa tasarısı iktidarla muhalefeti yine karşı karşıya getirdi

‘MECLİS NE OLACAK?’

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı dün TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Komisyonun MHP’li üyesi Mersin Milletvekili Behiç Çelik, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle parlamenter sistemden uzaklaşılacağını söyledi. MHP’li Çelik, “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, diktatörlük rejimine giden yolu aralayacaktır” dedi. Behiç Çelik, “Biz, 72,5 milyon insanı kucaklayan sistem olmasını arzu ediyoruz. Bu düzenlemeye muhalifiz; çünkü diktatörlüğe karşıyız” diye konuştu.

‘MUTLAKA YAPILMALI’

AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, MHP’li Behiç’in sözlerine “Halkoyuyla cumhurbaşkanı seçiminde ’diktatörlükten” bahsedilebilir mi? Sen hangi anayasayı okudun?” diye tepki gösterdi. Komisyon Başkanı AK Partili Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sistemine “diktatörlük” denilmesiyle, haksızlık yapılmış olacağını söyledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, tasarının anayasaya uyum amacıyla hazırlandığını vurguladı. Bakan Ergin, “Bu değişiklik mutlaka yapılmalı” diye konuştu.

KAYGILARI SIRALADI

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise genel seçimlerde başbakan adaylarının halk karşısına çıktığında vaatlerde bulunduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı adayları herhangi bir vaatte bulunamayacak. Bunun için cumhurbaşkanı seçimlerinde oyların yönünü, din, dil, ırk, mezhep gibi özellikler belirleyecek” dedi. CHP’li Gök, “Cumhurbaşkanı adayı kimden, hangi done için para alacak? Sermaye grupları, farklı gruplar kendi adaylarını çıkaracak. Anayasa değiştirilirken düşünülmeyen tehlikelerin, yanlışların bir nebze de olsa önlenmesi gerekir” diye ekledi

SEÇİM 5 YILDA BİR

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’na göre, cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir iki turlu yapılacak. Tasarıya göre 20 milletvekili bir araya gelerek, seçilme yeterliliği taşıyan herhangi birini cumhurbaşkanı adayı olarak gösterebilecek. Parlamentoda temsil edilmeyen, ancak oyları yüzde 10’u aşan partiler de birleşerek cumhurbaşkanı aday gösterebilecek. Adaylar, Amerika’daki başkanlık seçiminde olduğu gibi bankada hesap açarak, gerçek kişilerden bağış toplayacak. Aynı kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek.

2

Haberin Devamı