Siyaset Cumhurbaşkanı'nın ikinci Afrika çıkarması
Paylaş
Cumhurbaşkanı'nın ikinci Afrika çıkarması

Geçen yıl Kenya ve Tanzanya'yı ziyaret eden Gül yine 'Kara Kıta'ya gitti

Geçen yıl Ortadoğu Afrika ülkeleri, Kenya ve Tanzanya'yı ziyaret eden Gül, bu kez kıtanın Ortabatı'sında yer alan iki ülkeyi ziyaret edecek. Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ve Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın resmi davetlisi olarak Kinşasa ve Yaunde'ye gidecek .

3 gün sürecek temasların ardından Gül, 17 Mart'ta Türkiye'ye dönecek. Ziyaretinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evinde bir basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kongo ve Kamerun arasında ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret olacağını söyledi.

'AFRİKA'YI ANLAMAMIZ GEREKİR'

Geçen yıl Kenya ve Tanzaya'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Gül, Siyasi ilişkilerimizi en üst düzeyde ele alma fırsatımız olacak. BM Güvenlik Konseyi üyeliğimiz dolayısıyla, Afrika ülkeleriyle istişare başlattık. BM Gündeminin yarıdan fazlası, Afrika'yla ilgilidir. Afrika ülkeleriyle karşılıklı temaslara çok önem veriyoruz. New York'da aldığımız kararlar, kıtadaki insanların geleceğini ilgilendirmektedir. Bunu yapmamız için Afrika ülkelerini anlamamız gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika'da barış ve istikrara büyük önem verdiğini söyleyen Gül, " Her iki ülkede faaliyet gösteren Türk okullarını ziyaret edeceğim. Afrika Türkiye'nin stratejik ortağı olmuştur. BM Güvenlik Konseyi'ne seçilirken, Afrika ülkelerinin tamamının oyunu aldık. Bazı Afrika ülkeleriyle Osmanlı dönemine dayalı köklü bağlara sahibiz. Kurtuluş savaşı, Afrika ülkelerine örnek olmuştur. Afrika'da 18 büyükelçiliğimiz var. Bu ziyaretimde yeni açılan Kamerun büyükelçiliğimizin binasının açılışını yapacağız" şeklinde konuştu. Gül, iki ülkeyle ekonomik işbirliği olanaklarının da gözden geçirileceğini vurguladı.

'GAZİNOCULAR KRALI'NIN OĞLU DA HEYETTE

Cumhurbaşkanı Gül'ün heyetinde yer alan isimler arasında gazinocular kralı olarak bilinen Fahrettin Aslan'ın oğlu Mehmet Aslan'ın da yer alması dikkat çekti.

Enver ALAS / İSTANBUL - DHA

Haberin Devamı