Sağlık Cumhuriyet tarihinin ilk tıp dergisi yeniden yayında!

Cumhuriyet tarihinin ilk tıp dergisi yeniden yayında!

Paylaş
Cumhuriyet tarihinin ilk tıp dergisi yeniden yayında!

Cumhuriyet'in ilk yıllarında “Tedavi Notları” adıyla Arapça harflerle yayınlanan ve sonra adı “Dirim” olarak değiştirilen Türkiye'nin ilk tıp dergisi, yayın hayatına verdiği iki yıllık aradan sonra devam ediyor

Cumhuriyet’in ilk doktorlarından Dr. Marko ve Dr. Feridun Frik tarafından hazırlanan, tıp biliminin gelişmesinde önemli rol oynayan Dirim dergisi Dr. Feridun Frik’in torunu Erol Frik ve ortopedi firması Ortopro öncülüğünde 4 ayda bir yenilenen sayısıyla tüm ortopedistlere ücretsiz dağıtılacak.

Haberin Devamı

23. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi’nde yeniden hekimlerle buluşturulan Dirim dergisi, ortopedi camiasında şimdiye kadar denenmemiş sosyal ve sanatsal içerikli bir tıp dergisine dönüştü.

Derginin lansman davetinde konuşan Ortopro Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Yalçınkaya “Dirim dergisinin kaybolmasına izin vermek istemedik ve günümüz konseptine uygun olarak yaşamasını istedik. Bu derginin yaşamasına bir katkım olduğunu düşününce çok mutlu oluyorum” dedi.

'ORTOPEDİK MAGAZİN DERGİSİ'

Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Bursa Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nadir Şener, Dr. Feridun Frik’i ilgili dönemde yaptığı çalışmalardan yola çıkarak sıra dışı bir insan şeklinde tanımladı.

Haberin Devamı

Şener “Feridun Frik Türkiye’nin 1923’te mezun olmuş ilk hekimlerinden bir tanesi Dirim’in ilk sayısını 1925’te düzenlenen Birinci Milli Tıp Kongresi’nde çıkıyor. Daha ilk kez yapılan bir kongrede bir tıp dergisinin yayınlanması çok vizyoner ve vasatın dışında bir davranış. Bizim de amacımız ilk günkü gibi bugün de yine vasatın hâkimiyetini kırmak. Bugünün sıkıcı, yorucu, sıradan yaşam koşuşturmasında meslektaşlarımıza bir renk olmak ve yaşam coşkusunu arttırabilmek. Bu nedenle Dirim bir nevi ortopedik magazin dergisi olarak devam edecek yayın hayatına” şeklinde konuştu.

DEDEDEN KALAN MİRAS

Derginin imtiyaz sahibi Ö. Erol Frik dergiyi “Dedem Dirim dergisine tutkuyla bağlıydı. Dergiyle çok uğraşır, ciddi bir zaman harcardı. Ben de bu bağı hiçbir zaman koparmak istemedim. Bu nedenle Dirim ne şekilde yayınlanırsa yayınlansın haklarını hiç bırakmadım ya da devretmedim. Dirim bana dedemden kalan bir mirastı, bir değerdi ve yaşatılması lazımdı. Biz de bunu yaptık. Dirim dergisi evimize giren bir dergiydi fakat tamamen doktorlara hitap ediyordu. Bilgiye ulaşmanın çok zor olduğu günlerde Dirim önemli bir fonksiyonu üstlenmişti. Dirim hem Türkiye’nin en eski tıp dergisi hem de Cumhuriyet gazetesinden sonraki en eski basılı yayın organı. Dirim artık Ortopro şemsiyesi altında tekrar yaşatılacağı için çok gururlanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

'DİRİM' HAKKINDA...

1925 yılında Tedavi Notları ismiyle Arapça olarak yayımlanan dergi, 1936 yılında Latin harfleriyle ve dirilmek anlamına gelen yeni adı Dirim ile doktorların bilgiye ulaşmadaki en önemli yardımcısı oldu.

Genç Cumhuriyet’in tanıklığını yaparak günümüze gelen Dirim, Türkiye’nin sağlık sektöründeki en eski ve köklü yayınlarından biri. Yayınlandığı dönemin şartlarında tıpla ilgili her türlü bilgiye ve teknolojik gelişmelere ulaşmakta zorluk çeken hekimlerin bilgiye ulaşması açısında önemli bir mecmua olan Dirim dergisi, pek çok hekimin yetişmesine de öncülük etti.