Siyaset 'Cumhuriyeti koruyamazsınız'
Paylaş
'Cumhuriyeti koruyamazsınız'

CHP, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı Anayasa paketinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

111 imza ile başvurdular

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 111 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçeyi dün Anayasa Mahkemesi’ne verdi.

Dilekçede, Anayasa’nın başlangıç bölümü ve hukuk devleti ilkesine aykırı olan şu gerekçelerin, paketin bütününün iptalini gerektirdiği savunuldu:

‘Tarih bizi siler’ delil

Dilekçede, Anayasa değişikliklerinin milletvekillerinin teklifi olarak TBMM’ye sunulması gerektiği, tasarı olarak getirilemeyeceği, buna karşılık paketin, Başbakan’ın başkanlığında bir tasarı gibi hazırlandığı, oylama sürecinde AK Parti’nin 3 kez grup toplantısı yapması, Erdoğan’ın milletvekillerine, “Ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler” demesinin de bunu kanıtladığı kaydedildi.

Stok imza toplandı

Dilekçede, hangi konuda kullanılacağı belirtilmeden milletvekillerinden önceden alınan “stok imzalar” yer aldığı belirtildi. İlk teklifteki TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in imzası da buna kanıt gösterildi.

Delil fotoğraflar

Dilekçede, oylamalarda gizlilik kuralının ihlal edildiği belirtildi. TBMM Başkanlığı’nın önlem almadığı savunulan dilekçede, kimi milletvekillerinin diğerlerinin oy pulunu gördüğü, kabine birlikte girdiği iddia edildi ve Milliyet Gazetesi foto muhabiri Mustafa İstemi’nin fotoğrafları ve çok sayıda haber de kanıt gösterildi.

İki defa görüşülmedi

Anayasa değişikliklerinin iki kez görüşülmesi gerektiği, ancak ikinci görüşmelerde sadece maddeler üzerine verilen önergelerin görüşüldüğü kaydedildi.

Teklif yasağına aykırı

Dilekçede, Anayasa’nın başlangıç bölümü ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine aykırı teklif verilme yasağına rağmen teklifin verildiği, Anayasa Mahkemesi’nin bu konularda esasa girerek yapacağı incelemelerinin şekil denetimi kapsamında kaldığı ifade edildi.

‘En büyük tehlike’

Değişikliğin, Anayasa değişikliklerinin iptalini güçleştirdiğine işaret edilen dilekçede, bunun da cumhuriyetin niteliklerini, laikliği, yönetim biçimini değiştirecek Anayasa değişikliklerinin önünü açacağı ifade edildi.

Böylece cumhuriyetin temel felsefesi ve devlet yapısının rahatça başkalaştırılabileceği, bunun da Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike olduğu belirtildi.

Bu nedenle, pakete toplumun beğenisini kazanabilecek farklı düzenlemelerin de asıl amacı gizlemek için eklendiği savunuldu

2

Haberin Devamı