Dünya Çuvalcı komutan bayıldı

Çuvalcı komutan bayıldı

Paylaş
Çuvalcı komutan bayıldı

Türk askerlerinin başına çuval geçirten Amerikalı komutan, Senato'da ifade verirken baygınlık geçirdi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Petraeus, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde, Afganistan Savaşı ile ilgili ifade verirken baygınlık geçirdi.
Petraeus, 2003 yılında Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına çuval geçiren Amerikan askerlerinin başında bulunuyordu ve bu yüzden adı 'Çuvalcı Komutan' olarak kalmıştı.

ABD'nin Afganistan ve Irak savaşlarından sorumlu komutanı Petraeus, dün Senato'da yapılan, Obama yönetiminin Temmuz 2011'i Afganistan'dan çekilme tarihi olarak belirlemesiyle ilgili gerçekleştirilen oturumda her iki partiden senatörlerin yoğun baskısı altında kaldı.

Hararetli tartışmalara sahne olan Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin oturumu sırasında, Arizona Senatörü ve Cumhuriyetçilerin ABD eski başkan adayı John McCain Afganistan'da yürütülen savaşa yönelik endişelerini açıklarken, Petraeus bir anda oturduğu masanın üzerine yıkıldı.

Petraeus'un yardımına yardımcıları koşarken, ABD'li komutan dışarı çıkarıldı ve bu olay üzerine oturuma ara verildi.

20 DAKİKA SONRA DÖNDÜ

Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Carl Levin, Petraeus'un sağlık durumunun iyi olduğunu açıklarken, Petraeus yaklaşık 20 dakika sonra toplantıya geri döndü. Elinde bir bardak suyla gülümseyerek salona giren Petraeus, "McCain'in konuşması yüzünden rahatsızlanmadım" diyerek espri yapti.

Prostat kanseri tedavisi gören 57 yaşındaki ABD'li komutan, kahvaltı yapmaması ve sıvı kaybından ötürü böyle bir sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Oturumda senatörlerin Petraeus'a yönelttiği en temel soru şu oldu: Obama yönetiminin çekilme takvimi çözüme katkıda bulunuyor mu yoksa ABD'nin işi sonuna kadar götürme konusundaki güvenini zedeleyerek operasyona zarar mı veriyor?

Petraeus, Başkan'ın önümüzdeki yıl Afganistan'daki asker sayısını azaltma emsinin iki amacı olduğunu söyledi: Birincisi Başkan'ın ülkeye gönderdiği ek askerlerin, sivil uzmanların ve paranın altını çizmek, ikincisi de bir acil durum mesajı göndermek.

Ancak Petraeus'un bu açıklamaları ne Demokrat ne de Cumhuriyetçi senatörleri tatmin etti. Senatörler ülkeye 30 bin ek asker gönderilmesi kararını desteklediklerini ancak çekilme takvimi konusunda kaygılı olduklarını söyledi.

"ÇUVAL OLAYI"

Türkiye, Petraeus’u 4 Temmuz 2003’teki “çuval olayı” ile tanımıştı.

Petraeus'a bağlı Albay Mayville komutasındaki bir grup ABD askeri, Süleymaniye'de görev yapan Türk timine baskın yapmış, başlarına çuval geçirilen Türk askerleri Bağdat'a götürülüp sorgulanmıştı.

Olay çok tartışılmış, Türkiye ABD'den özür beklerken Petraeus hızla ilerlemiş ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na kadar yükselmişti.

(Hürriyet)

2

Haberin Devamı