Dünya Çuvalcı komutan CIA Başkanı oluyor

Çuvalcı komutan CIA Başkanı oluyor

Paylaş
Çuvalcı komutan CIA Başkanı oluyor

Washington yönetimine yakın kaynaklar, Afganistan'daki kuvvetlerin komutanı Orgeneral David Petraeus'un CIA başkanlığına getirileceğini söylüyor

ABD yönetimi, savunma ve güvenlik birimlerinde kapsamlı bir değişikliğine hazırlanıyor. İ

Haberin Devamı

Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in Başkanı Leon Panetta, Robert Gates'ten boşalacak Savunma Bakanlığı'na geçmeye hazırlanıyor. Panetta'dan boşalan koltuğa ise Türk askerlerinin başına çuval geçirmesi ile tanınan Orgeneral David Petraeus geçecek.

Atamalar kapsamında Ryan Crocker da ABD'nin sınırları dışındaki en büyük temsilciliği olan Afganistan Büyükelçiliği'ne getirilecek. Bu atamaların gerçekleşmesi için Senato'nun da onayı gerekiyor. Değişikliklerin ise bu yazdan itibaren uygulamaya konması umuluyor.

Söz konusu değişiklikler için önerilen isimler, henüz resmen ilan edilmiş değil.

TERFİ Mİ, TENZİL Mİ?

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama'nın ulusal güvenlik ekibindeki değişiklikler konusunda yarın bir açıklama yapacağını söyledi. Bu açıklamada Obama'nın yanında, Gates, Panetta, Allen ve Petraeus'un da olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Gates, George W Bush tarafından 2006'da savunma bakanlığına atanmıştı ve bu yıl emekli olması bekleniyordu. Afganistan'daki savaş 10'uncu yılına girerken, ABD ülkedeki askerlerini Temmuz ayından itibaren çekmeye hazırlanıyor.

Orgeneral David Petraeus'un ardından Afganistan'daki görevi Tümgeneral John Allen'ın alması bekleniyor. Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen da emekli olacaklar arasında. Mullen'ın yerini Afganistan'da hiç görev yapmamış olan Genelkurmay başkan yardımcısı Orgeneral James Cartwright'ın alacağı düşünülüyor.

Bazı yorumcular bu atamanın Petraeus için pek de umduğu terfi olmadığına dikkat çekiyor. Kimilerince 'neslinin en parlak askeri' olarak nitelenen komutan için bir sonraki askeri görevin Genelkurmay Başkanlığı olması beklenirdi. Bazı kaynaklara göre Petraeus, 'fazla ünlü' olduğundan bu görev için tercih edilmedi.