Artun Ünsal Da Vittorio
HABERİ PAYLAŞ

Da Vittorio

Haberin Devamı

Paper Moon ve Bice’den tanıdığımız Vittorio Sindoni, Şişhane’de kendi yerini açtı. Aslen New Yorklu bir İtalyan olan Vittorio, bir Türk hanıma da çoktan gönül verdiği için artık bizden biri sayılır. Meşrutiyet Caddesi üzerinde, butik otel Ansen’in giriş katında, icra-ı sanat eden Da Vittorio, şirin bir İtalyan lokantası.
‘Lokanta’ diyorum, çünkü pizza yapmıyor. Vittorio, Sicilya usulü basit ama lezzetli yöresel yemeklerini sunuyor konuklarına. Haftanın yedi günü öğlen akşam açık olan bu mekanın şık dekorunu da seveceksiniz. Size, yediklerimden söz edeyim. Önce ‘minestrone’, karışık sebze çorbasıyla başlıyorum.
Minik küp doğranmış kabak, havuç, patates ve biraz da ıspanak yaprakları. Siz bana baklamayın; başlangıç olarak, ahtapotlu, kalamarlı, taze enginarlı ya da levrek ‘carpaccio’lu bir sürü seçenek daha sizi bekliyor. Sırada, kıymalı ‘lasagna’ var; peyniri ve domates sosu ile lezzetli ve hafif bir hamurlu bohça vesselam!
Dileyen, deniz ürünlü ‘risotto’ söyler, dileyen ‘jumbo rigatoni’... Ana yemek olarak ‘bistecca siciliana’: Eti fileminyon, garnitürü hardal soslu yeşil salata, sade bir tabak. Tam istediğim gibi. Yumuşacık, lezzetli. Izgara tavuk, dana bonfile, kuzu pirzola, ızgara somon balığı ve soslu deniz levreği filetosundan, başka ana yemekler de var tabii.
Tatlı adresim belli: Panna cotta. Üzerinde frambuazlı sosuyla geldi ve bir anda imha oldu. Harika! Arzu ederseniz, İtalyan peynirlerinden bir tabakla yemeğinizi noktalayabilirsiniz. Bense espresso’mdan vazgeçemem. Ortam nezih; İstanbul’da oturan yabancılar gibi kaliteli turistler de konuklar arasında çok kalabalık.
Fiyatlara gelince: Başlangıçlar 12- 25; makarnalar 18-25; ana yemekler 22-42; tatlılar 15-18; peynir tabağı 28 TL. Şaraplarsa: Yerli markalar, şişesi 45-100, kadehi 14; yabancı markalar, 100-130-260 TL’lik yelpazede. İstiklal Caddesi’ne yakın, Şişhane metro durağına ve Tünel’e komşu bu Da Vittorio’u seveceksiniz. (Ansen Oteli girişi, Meşrutiyet Cad. No: 130 Tepebaşı-İstanbul Tel: 0212 245 88 17)

BİR UĞRAYIN!
Roka Balık

Koşuyolu-Acıbadem hattı, artık iş muhiti oldu. Bu nedenle kebapçıdan ev mutfağına, İtalyan restoranından balık lokantasına, yeme-içme mekanı olarak seçenek bol. Ana cadde üzerinde, Koşuyolu parkı ve spor sahalarına komşu Roka Balık da bunlardan biri.
POSTA’dan Candaş Tolga Işık biraderimiz, köşesinde ‘Artun abi de bir buraya uğrasa’ diye yazmamış mı; ben de habersizce uğrayıverdim işte. Pişman olmadım. Balık lokantasındayız ya, mezeler çeşit çeşit: Domates soslu patlıcan tava, hiç fena değil.
Mevsim salatası renkli çiçeklerden bir demet adeta. Yine Ege’den ithal kırık yeşil zeytinler utandırmıyor. Fava pek hoş. Battal fasulyeden bol soğanlı Ermeni usulü pilaki.
Güzel gidiyor, yine de bu kocaman ve albenili fasulye, damağıma ufak dermason fasulyesinin lezzetini veremiyor. Ancak, zeytinyağlı kereviz, arpacık soğanı ve küp havuçlarıyla pek latif; aşçıbaşını kutlarım. Ara sıcaklardan kalamar tavadan gideyim. Yuvarlak ahşap külekte, yanında taratoru geliyor.
Yumuşacık, çıtır çıtır. Mekanın balıkları taze. Çinekop, istavrit de olta balıkçılarından geliyor. Nitekim önüme gelen bu istavrit tavaya bayıldım. Roka Balık’ı işleten Nihat Yıldız kardeşimiz, Göztepe’de oturuyormuş ama aslında suyun öbür tarafından, doğma büyüme Yeniköylü. İstinye’den ortak tanıdıklarımız çıktı; onlardan da söz ettik.
Cuma ve cumartesi akşamları canlı müzik var: Gitarist Ufuk’la çifte telliden rock müziğe, alaturka şarkılara, mezeler ve balıklar daha da şenleniyor... Selim Yıldız yönetiminde servis aksamıyor. Müşteriler genelde çevreden; aileler, iş yerlerinde çalışanlar, doktorlar. Candaş’ı da unutmazsak, basın mensupları da...
Roka Balık ayrıca öğlenleri bir balıksalata- kolalı içecek-helvadan oluşan fiks mönüler sunuyor (12-15 TL). A la kart fiyatlarına gelince: Mezeler, salatalar 5-12; balıklar 20; tatlılar 7-10 TL arasında değişiyor. Etten gideyim diyenlere ise tavuk pirzola, kuzu şiş, köfte ya da kavurma var (10 TL).
Rakının dublesi 7, yarım şişesi, markasına göre 30-35, kadeh şarap 7, bira 6-8, kola 3 TL. İçeride sigara içilmiyor. Ama, ön bahçede üstü açık teras bölümündeki masalarda serbest. Daha ne olsun. (Muhittin Üstündağ Cad. No: 59 Koşuyolu, Kadıköy-İstanbul Tel: 0216 339 71 72)

MERAKLISINA!
Balkan Tulumba Tatlıcısı

Kadıköy Hasanpaşa’dan geçerken gözüm çevredeki bir lokantaya takıldı. Adı Gostivar. Sonra sıra sıra tatlıcılar... Meşhur Balkan Tulumba Tatlıcısı da bunlardan biri. Bilirsiniz, Balkan usulü tulumba, bildik klasik tulumba tatlısına göre, biraz daha büyük, daha az kızarık yani yumuşak ve daha az şerbetli olur.
Ben kendi hesabıma bayılırım. Ailesi, Makedonya Gostivar’ın ‘Yukari’ Banisa köyünden İstanbul’a göçen Cemalettin Murat ustanın bu dükkanında irili ufaklı tulumba tatlıları (kilosu 8 TL) bulunuyor. Bir de halka tatlı var (adedi 1 TL; onun da kilosu 8 TL). Bir uğrayın derim.
Gittiğinizde belki kalmamıştır diye, isterseniz bu tombul ve hafif Balkan tulumbayı telefonla da hazır ettirebilirsiniz. Murat, ‘delikanlı’ çocuktur; beni mahcup etmez size karşı, eminim. (Kurbağalıdere Cad. No: 95 Hasanpaşa, Kadıköy-İstanbul Tel: 0216 336 56 57)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder