Gündem Dağ keçisi avı pişman etti!

Dağ keçisi avı pişman etti!

Paylaş
Dağ keçisi avı pişman etti!

Artvin'de avlanması yasak olan çengel boynuzlu dağ keçisi avlayan 2 kişiye para cezası uygulandı.

Bir ihbarı değerlendiren İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonda, Borçka ilçesi Camili bölgesi ile sınır olan Artvin merkeze bağlı Alabalık köyü sınırları içerisindeki Çukunet Yaylaları mevkisinde kaçak avlanan N.A ile İ.K. suçüstü yakalandı. Olay yerinde avlanmış halde bulunan bir adet 6 yaşındaki çengel boynuzlu dağ keçisi ve silahlara el konuldu.

Haberin Devamı

Yakalanan N.A. ile İ.K. hakkında yasal işlem yapıldığı ve her birine 800 lira idari para cezası ile bir adet çengel boynuzlu dağ keçisinin tazminat bedeli olan 12 bin lira ceza kesildiği bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, Türkiye’nin nadide türlerinden olan çengel boynuzlu dağ keçilerinin sadece Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Kaçkar ve Karçal Dağlarının zirvelerinde, bin 800-2 bin metre rakımlarında yaşam sürdürdüklerini belirtti.

İl Müdürlüğünün tüm koruma çabalarına karşın, çengel boynuzlu dağ keçilerinin günümüzde en büyük düşmanlarının kaçak avcılar olduğunu ifade eden Boz, keçilerin özellikle son yıllarda yaşadıkları birçok alanda sayılarının azaldığını, bazı yerlerde de yok olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Boz, geçmiş yıllarda av turizmi ile avlandırılan çengel boynuzlu dağ keçisinin yapılan envanterlerde sayılarının çok az olduğunun belirlenmesinin ardından bu yıl av turizmi ile avlandırılmasına izin verilmediğine dikkati çekerek, "Ülkemizin ve ilimizin nadide türlerinden olan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçileri, yaşam alanları korunan alan olarak ilan edilmesine ve bu alanlarda silahla gezmenin bile yasak olmasına rağmen eli silahlı kaçak avcıların hücumuna uğramaktadır. Bu alanlarda yaşayan yerel halkın ve özellikle köy muhtarlarının duyarlı olmasını, kaçak avcılığın tespiti halinde İl Müdürlüğümüze veya en yakın Jandarma karakol komutanlıklarına bilgi verilmesini istiyoruz" dedi.

Artvin’in yaban hayatı zenginliği açısından Türkiye’nin en şanslı illerden biri olduğunu kaydeden Boz, "Ne yazık ki ilimiz ve çevre illerden gelen kaçak avcıların avlanmaları sonucu türlerimiz yavaş yavaş yok olmakta. Bu durum ilimizin gelişiminde önemli yeri olan av turizmine de darbe vurmaktadır. Geçmiş yıllarda dünyanın değişik ülkelerinden ilimizi ziyaret eden yabancı turistlerin, ilimizde yapılan kaçak avcılık sebebiyle son yıllarda taleplerinin olmadığı biliniyor" diye konuştu.