Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Daha uzun süre gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Daha uzun süre gerekiyor

Haberin Devamı

Yaşın ilerlemesi ve 50’lere merdiven dayamasıyla birlikte erkeklerde cinsel isteği artıran, kas yapısını kuvvetlendiren hormon olan testosteron azalmaya başlıyor. Bu yüzden de erkeklerde sertleşme sorunu görülüyor. Sertleşmeyi sağlamak için daha uzun süre gerekiyor.

SORU: Eskisi gibi değilim

55 yaşındayım, 22 yıllık evliyim. Bir süredir kendimi yorgun hissediyorum. Birkaç yıl öncesine kadar eşimle düzenli ilişkiye girerdik. Ancak şimdi cinsellikte eskisi kadar iyi değilim. Bazen sertleşmede güçlük yaşıyorum. Bunun sebebi nedir?

CEVAP

50’li yaşlarda testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının bir sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer. Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam ereksiyon sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyarı gerekir. Ancak düzenli cinsel aktivite sürdüren erkekler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar. Prostatla ilgili iki sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri.

Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen bir kan testi ve ürolojik muayene gereklidir. Erken teşhis için bu kontroller çok önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.

SORU: Büyümüyor

19 yaşındayım. Penisimde hiç değişiklik yok. Bana nasıl yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Durumunuz ancak muayene edilerek anlaşılabilir. Bazı hormon testleri de yapmak gerekebilir, bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Kıllarım çıkmadı

15 yaşındayım. Sperm geliyor ama kıllanma yok. Ne yapacağım? Bana bir cevap verin.

CEVAP

Ergenlik çağı bir süreçtir, bir anda olmaz, yıllara yayılır. Kıllanma ikincil değişimdir, herkeste aynı oranda ve zamanda gerçekleşmez. Bazı kişilerde genetik nedenlerle daha az kıllanma görülebilir.

SORU: Morarma var

28 yaşındayım. 1 yıldır sağ yumurtalığımda damar şeklinde morarma var. Sizce nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sanırım cilde ait varisleşmiş bir toplardamar tarif ediyorsunuz. Kesinleştirmek için muayene gerekli.

SORU: Ya AIDS olduysam?

34 yaşındayım. Bugüne kadar yüze yakın kadınla ilişkiye girdim. Şimdi kendimden şüpheleniyorum. Bende HIV virüsü olabilir mi? Ama hiçbir belirti yok. Ne yapmalıyım?

CEVAP

HIV yani AIDS virüsü korunmasız (prezervatif kullanmadan) cinsel ilişki ile geçebilir, ilaç veya iğnelerden etkilenmez. Sadece 3 ay kadar bir süre sonra yapılacak kan tahlili ile tanı konabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder