Ekrem Sarısu Dairesini kiraya verip kirada oturan da beyanda bulunacak
HABERİ PAYLAŞ

Dairesini kiraya verip kirada oturan da beyanda bulunacak

Haberin Devamı

Soru: İşyerime uzak olduğundan dairemi 700 liraya kiraya verdim. İşime yakın bir dairede aylık 1000 lira kira ödeyerek oturuyorum. Aldığımdan çok kira ödediğim için beyanda bulunmayacağım diye biliyorum. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Hakkı ÖZER Cevap: Yanlış biliyorsunuz. Çünkü 2014’te elde etiğiniz kira tutarı 3300 liralık istisna haddinden fazla olduğundan, kira gelirinizi beyan etmek zorundasınız. Ancak beyan, vergi ödeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü beyanda gerçek gider usulünü seçmeniz halinde ödediğiniz kirayı elde ettiğiniz kiradan düştüğünüzde, ortada üstünden vergi ödeyeceğiniz gelir kalmaz. Dolayısıyla vergi ödemezsiniz.

[[HAFTAYA]]

SGK ile anlaşması olmasa da özel hastane acil hallerde hastadan para alamaz


Soru: Babamı geçirdiği rahatsızlık nedeniyle evimize en yakın özel hastaneye kaldırdık. Girişimiz hastanenin acilinden. 8 günden beri yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Hastanenin SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile anlaşması olmadığını öğrendik. Babam SSK emeklisi. Hastane bizden para isteyebilir mi? SAMİ Cevap: SGK anlaşması olmayan özel hastane ve üniversite hastaneleri acilden giriş yapan hastanın acil durumu sona erene kadar, yaptığı tedavinin bedelini SGK’dan alır. Hastadan katkı payı dahi isteyemez. Babanızın acil hali sona erene kadar yapılan tedaviler için bedel ödemezsiniz. Ancak acil hali sona erdiğinde, babanızı SGK ile anlaşması olan bir hastaneye nakletmeniz gerekir. Aksi halde, acil hal sonrasındaki tedavi bedelini hastaneye ödemeniz gerekir.

İşsiz kaldığınızda babanızın üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru: 9 Mayıs 1978 doğumluyum. 2007’den 3 ay primim var. O zamandan beri çalışmadım. Şimdi çalışmak istiyorum. Tekrar işe başlar ve çalışıp bir süre sonra ayrılırsam, babamdan faydalandığım sağlık imkanlarıma geri dönebiliyor muyum? Yoksa bir kez çıkınca artık geri dönüş olmuyor mu? Bir de benim yeşil pasaportum vardı. Fakat süresi doldu. Tekrar alabilir miyim? Pınar METE Cevap: 1 Ekim 2008 itibarıyla babanızın üstünden sağlık yardımı aldığınızdan, işe girip işten ayrıldığınızda tekrar babanız üstünden sağlık yardımı almanız mümkün. 18 yaşını dolduran (reşit) çocukların yeşil pasaport alabilmeleri için; ‘iş sahibi olmamak (çalışmamak), bekar olmak ve aile ile birlikte yaşamak, 25 yaşını doldurmamış olmak ve öğrenci olmak’ gerekiyor. Bu şartları taşımadığınızdan yeşil pasaport alamazsınız.

Çift aylık alamazsınız ancak yüksek aylığı tercih hakkınız var

Soru: Babamı 2003’te, annemi 2008’de kaybettim. Babamdan maaş alıyorum. Evlenmedim ve çalışmıyorum. Bu durumda babamdan aldığım maaşa ek olarak annemden de maaş alabilir miyim? Her ikisi de Emekli Sandığı’ndan emekliydi. Meliha ÇANAKÇI Cevap: Emekli Sandığı’ndan anne ve babanızdan dolayı iki aylık alamazsınız. Ancak yüksek olan aylığı tercih hakkınız var. Annenizin maaşı babanızdan fazla ise babanızın aylığından vazgeçerek annenizden aylık bağlanmasını talep edebilirsiniz.

Tutarı ne olursa olsun repo ve mevduat faizi beyan edilmiyor

Soru: Geçen sene repodan ve banka mevduatı hesabından elde edilen faizler beyan edilecek mi? Edilecekse beyanname verme sınırı nedir? Tuğba GÜNER Cevap: Repodan ve banka mevduat hesaplarından 2014’te elde edilen stopaja tabi tutulmuş faiz gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyanı gerekmiyor.

Gündemde yaşa takılanların emekli edilmesi yok

Soru: 17 Mart 1969 doğumluyum. 16 Haziran 1986’dan beri SSK’lıyım. 1) Ne zaman emekli olabilirim? 2) Prim ödemeye devam ettiğim sürece maaşımın düşeceği söyleniyor. 3) Yaşa takılanlardanım. Yaşa takılanlar için bir yasa çıkma ihtimali var mı? Kadir AĞAR Cevap: 1) 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartına tabisiniz. Sorunuzdan prim ödemenizin yeterli olduğu anlaşıldığından bundan sonra prim ödemeseniz de 17 Mart 2018’de emekli olabilirsiniz. 2) Asgari ücret üstünden prim ödüyorsanız emekli aylığınız az da olsa düşer. 3) Maalesef yaşa takılanlar için, en azından bugünlerde bir yasa hazırlığı bulunmuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder