Tamer Heper Daireyi hacz edin
HABERİ PAYLAŞ

Daireyi hacz edin

Komşuma arabamı sattım, bir miktar peşin ödedi, gerisini senet yaptık, ancak senetleri ödeyemedi. Senedi avukata verdim icraya koydu evine hacze gitti. Evde eşya yokmuş. Bir tek hediye sinema sistemi varmış ama hediye olduğu için haciz edilmemiş, bir de ev kendisinin. Buna bir şey yapılamaz mı? G.T.

Bir kimsenin malvarlığı haczedilir, bu kuraldır ancak istisnaları vardır. Birinin evinde herhangi bir nedenle bulunan eşya borçlunun kabul edilir, ancak aksini iddia eden istihkak iddiasında bulunur, bunun özel bir işlemi vardır, ancak hediye olarak gelen eşya bir başkasının demek değildir, elinde bulunduran borçlunun demektir. Bu haczedilebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ayrıca ev de borçlunun, dolayısı ile bu dahi haczedilip tapudaki kaydına haciz şerhi konulur. Bir ses sistemi belki bir aracın yarı bedelini karşılamaz ama bir daire bir aracın yarı fiyatını haydi haydi karşılar. Dolayısı ile bu daireye haciz tatbik etmek bir ses sistemini taşımaktan daha mantıklı ve çözüme varıcı niteliktedir. Üstelik bir evde tek başına bir ses sistemi ile oturuluyor olması da pek inandırıcı değil. Yani evin her yeri boş, bir tek ses sistemi var öyle mi? Olamaz. Ancak şu olabilir. Bugün bir evden haczedilen kanepe koltuk para etmiyor. Yaptığınız hamal, nakliye ve yedd-i emin masrafı sizi ilave masraf getiriyor. Dolayısı ile size söylenen bunun gibi bir şeydir yani para getirecek eşya yok anlamınadır. Nitekim tahsilat işlemleri bu nedenle tıkanmış haldedir, yedd-i eminlik müesseseleri artık eşya dahi kabul etmemektedir yani icra işlemleri çıkmaza girmiş haldedir.

Haksız kazanç

2007’de alışveriş yaptığım mağazaya 560 TL borçlandım. Bir miktar ödeme yaptım ancak ekonomi bozulunca taksidimi ödeyemedim. Bir gün hakkımda icra takibi yapılmış, borcum 2 bin 700 TL olmuş, maaşıma haciz gelmiş dörtte birini kesiyorlar. Böyle bir durumda bana haber verilmesi gerekmez mi? Dörtte birinin kesiliyor olmasına rağmen faizim her gün artıyormuş. Peki bu borç bitmez mi? Ne dersiniz? Y.K.

2007 yılında 560 TL olan borç üç yılda 2 bin 700 TL olmaz. Üstelik bır kısım borcu ödediğinizi söylüyorsunuz. Demek ki asıl borç 560’tan daha az, bu halde 2 bin 700 TL hiç olmaz. Tam hesap yapma imkanı yok ama bu faiz neredeyse yüzde 100. Böyle bir faiz yok. Dolayısı ile sizin elinize geçmeyecek biçimde bir takip yapılmış ve yine sizin haberiniz olmadan takip kesinleştirilmiş. Burada bariz bir hukuksuzluk var. Size yüzde 100 faiz uygulandığı sürece elbette sizin maaşınızdan kesilen dörtte birlerle bu borç bitmez. Yani sizin cebinizden yasa dışı para alınıyor gibi görüyorum. Bunu bertaraf etmek mümkün. Bunun için icra hakimliğine müracaat veya menfi tespit davası açarak bu gidişi önlemek mümkün. Ancak her ikisi de hukuk bilgisini gerektirdiğinden bir meslektaşımın yardımını almanızı önereceğim. Ben de son günlerde bazı çıkar sağlama peşinde olanların böyle yollara başvurup, borçlunun haberi olmadan mallarına veya maaşına haciz uygulandığını görüyorum. Sade vatandaş ise bunun doğal hukuki bir yol olduğunu zannediyor, oysa bırakın hukuki olmayı bu gibi işler aslında suçtur. Yardım almayı ihmal etmeyin, sonra giden paranızı geri almakta zorlanırsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder