Gündem Fırat Kalkanı operasyonu ikinci gününde!

Fırat Kalkanı operasyonu ikinci gününde!

Paylaş
Fırat Kalkanı operasyonu ikinci gününde!

Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İşte dakika dakika Cerablus operasyonu

14.25: Şanlıurfa’dan çıkan tanklar Suriye’nin YPG’nin kontrolündeki Resulayn kentinin sınırında bulunan Ceylanpınar ilçesine gönderildi. Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından hareket eden tanklar, Ceylanpınar ilçesindeki sınır bölgesine gitti. TIR’lara yüklenen 2 tank çevre yolundan ilerleyerek Mardin yolundan Viranşehir ilçesine ilerledi. Tankların YPG’nin kontrolündeki Resulayn kentinin karşısında bulunan Ceylanpınar ilçesi sınırında konuşlandırılacağı belirtildi.

13.45: TSK'nın Suriye'nin Cerablus kentine yapılan operasyonu yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Fırat Kalkanı operasyonuna katılan muhalif komutanlarla görüşmek üzere Cerablus'a geçti.

11.55: Karkamış Cerablus arasında saat 11. 35 ‘te meydana gelen patlamanın nedeni, Zırhlı birliklerin IŞİD tarafından daha önce Türkiye sınırına yakın noktaya döşedikleri mayın ve el yapımı patlayıcıları kontrollü şekilde imha etmesi olarak belirtildi.

11.42: DHA: Karkamış ile Cerablus arasında patlama meydana geldiği bildirildi.

11.30: Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı operasyonuna dair konuştu. NTV canlı yayınında konuşan Işık, “Operasyonda TSK’dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO’dan ise 2 şehit ve 2 yaralı var” dedi.

10.35: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'le görüştü. Kerry, "PYD-YPG güçleri Fırat'ın doğusuna çekilmeye başladı" dedi.

09.38: Gaziantep Karkamış'ta konuşlu 10 tank ile bazı iş makinelerinin sınırı geçerek Suriye tarafına gittiği görüldü.

09.32 Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, sınırın hemen karşısındaki Cerablus bölgesini terör örgütü IŞİD’den temizlemek için dün sabaha karşı başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ harekâtıyla Suriye’ye girdi. Savaş uçakları Rusya’yla krizin ardından ilk kez Suriye hava sahasına girerek IŞİD hedeflerini vurdu. Türk tankları eşliğindeki ÖSO köyleri alarak Cerablus’a ulaştı.




17.19: ÖSO Komutanı: IŞİD, Cerablus çevresindeki köylerden çekilerek güneye ilerliyor.

16.59: Özgür Suriye Ordusu, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde, DAEŞ'e yönelik operasyonda ilçe merkezinin girişine ulaştı.

16.56: Joe Biden: YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin batı tarafına geçmemelidir. Geçerlerse hiç bir zaman Amerika tarafından desteklenmeyecekler.

16.52. Ankara'ya genel ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la ortak açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım Suriye sınırındaki son durumla ilgili sorusuna şöyle cevap verdi:

Membiç'in DEAŞ'tan demizlenmesi için operasyon yapıldı. Oradan kaçan IŞİD militanları Cerablus tarafında yerleşmeye başladı. Kürtler de Güney'den Afrin'e yayılma hareketi yaptılar.Dün gece itibariyla topçu atışı ve hava operasyonuyla bir hareket başlattık. Burada yapılan çalışmalarda mutabık kaldığımız bir konu var. O da PYD unsurlarının Fırat'ın batısına yayılmamaları yönündeydi. Bu günkü toplantımızda Amerika ile bunu değerlendirdik. Hiç bir şekilde PYD ve YPG unsurları Fırat'ın batısına geçmeyeceği konusunda hem fikiriz.

16:50: Başbakan Binali Yıldırım: Güney sınırımızda yeni bir Kürt oluşumuna izin vermeyiz.

5 BİN ÖSO MİLİTANI CERABLUS'A İLERLİYOR
16:16:
Özgür Suriye mensubu 5 bin kişi Cerablus'a doğru ilerliyor...

15:46: Reutes'ın haberine göre YPG'nin sözcüsü Redur Xelil, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "Suriye'nin içişlerine yönelik açıkça saldırgan bir tutum" olduğunu öne sürdü.

15.45: Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında 20 tank ile 20 civarı zırhlı araç Cerablus'a ilerliyor.

15.43: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Kalın, "Cerablus operasyonunun amacı, DAEŞ ve YPG dahil sınırlarımızı bütün terörist unsurlardan temizlemektir. Türkiye'nin kararlılığı tamdır. Türkiye'nin sınır güvenliğinin ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için gerekli adımlar atılmaya devam edecektir” dedi.

15:30: ÖSO'ya bağlı 5 bin kişilik bir kuvvet operasyon kapsamında Cerablus'a ilerliyor.

15.20: CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Fırat Kalkanı harekatını değerlendirdi. Böke, "Kendi insanlarımızı kendi sınırlarımız içerisinde bu örgüte karşı koruyamıyoruz. Hükümet de, topyekun mücadeleyi ortaya koymuş değil. Bir kez daha açık bir çağrıda bulunuyoruz, sadece Cerablus'da değil kendi topraklarımızda da mücadeleye davet ediyoruz. Mezhepçi dış politikanın kanımızla canımızla ödeyeceğimiz bir maliyet yaratacağı konusunda keşke haklı çıkmasaydık" dedi.

15.10: Suriye Dışişeleri Bakanlığı'ndan TSK'nın Cerablus'a gerçekleştirdiği operasyonla ilgili açıklama geldi. Reuters'ın haberine göre açıklamada "Türk tanklarının Suriye'ye girmesi Suriye'nin egemenliğinin ihlalidir, kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

14:48: ÖSO mensupları, 3 köyü ele geçirdi, 46 IŞİD'li etkisiz hale getirildi.



14:10: Askeri kaynaklar: Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice köyünü ele geçirdi.

14.07: Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'de başlatılan Fırat Kalkanı askeri harekatı sonrasında İstanbul'dan gelen tanklar, Kocaeli'nden demiryolu ile sınıra sevk edildi

14.00: Cerablus'u IŞİD'den temizlemek için TSK'nın desteğiyle yapılan Fırat Kalkanı operasyonunda yaralanan 3 ÖSO militanı, tedavi için Gaziantep'e getirildi. (DHA)


13.05: Bir süredir sessiz olan sınırda tekrar büyük bir patlama sesi duyuldu. Cerablus'a yönelik bombardıman yeniden hızlandı.

11.40: Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerdeki Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

11.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "DAİŞ ve PYD gibi terör örgütlerine yönelik operasyonu ordumuz başlatmış durumda. Türkiye'ye tehdit unsuru oluşturacak kim olursa olsun, bu millet var olacaktır" dedi. Erdoğan Salih Müslim'e de yanıt verdi: Birileri meydan okuyor, onlara sesleniyorum "siz ne olacağınızın hesabını yapın"

VE TANKLAR SURİYE'YE GİRDİ!



11.03: Cerablus'a doğru hareket eden tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor. Türk tankları Suriye'de!

10.28: Askeri kaynaklar: Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vurulmaktadır

10.26: Askeri kaynaklar: Şu an itibariyle TOPÇU ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam edilmektedir.

10.06: İçişleri Bakanı Ala açıklama yaptı: Ala: "Türkiye terörle savaş halinde. Türkiye'ye yönelik açık tehlike söz konusudur, seyirci kalamayız. Karkamış'taki vatandaşlarımız güvenli bölgelere alındı."

09.44: Cerablus'a yönelik operasyonun adı "FIRAT KALKANI" olarak belirlendi.

09.35: PYD lideri Salih Müslim tepki gösterdi, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” diye tweet attı.

09.27:DHA: Cerablustan atılan havan mermisinin Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü bildirildi

09.20: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu.

09.10: Askeri Kaynaklar: Harekatın amacı sınır güvenliği ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak.

08.33: Zırhlı birliklerimiz Cerablus'a giriyor. Görüntüler canlı yayınlanıyor.

08.15: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı.

08.04: Askeri kaynaklar: Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, IInci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet k.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

07.48: DHA'nın haberine göre tanklar sınıra geldi.

07.45: Askeri kaynaklar; Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatı başlarken, Suriye'ye henüz kara harekatının başlamadığını kaydetti.

07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler "özel güvenlikli bölge" ilan edildi.



07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi.

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.