Esra Karayel Dalga dalga heyecan
HABERİ PAYLAŞ

Dalga dalga heyecan

Borsa İstanbul’da endeks Ukrayna-Rusya-Amerika üçgenindeki gerilim nedeniyle dış piyasalara paralel hareket etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks küresel piyasaların etkisinde kaldı. Ukrayna- Rusya-Amerika üçgenindeki gerilim tekrar tırmandı. Bu gelişme dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirirken paranın yönünü korunma aracı olan güvenli limanlara (altın) çevirdi.

[[HAFTAYA]]

Bankacılık endeksi etkilendi

Borsa ve bankacılık endeksi, Nisan başından bu yana en düşük seviyeleri gördü. Endeks haftalık bazda yüzde 3 kayıpla 71 bin 389 kapatırken bankacılık endeksinde kayıp yüzde 2 seviyesini aştı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurt içinde Merkez Bankası toplantısı ve açıklamaları takip edildi. Banka beklentiler dahilinde faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Dolar/TL faiz kararı sonrası düştü. Cuma günü ise 2.13 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Zayıf seyre devam

Tahvil-bono piyasasında işlemler zayıf seyretti. Gösterge vadede (24 Şubat 2016) faiz, dar bantta hareketine dalgalı seyirle devam etti ve cuma gününü yüzde 9.62’den kapattı.

Küresel piyasalar ve Borsa İstanbul’da endeks verilere ve Ukrayna’daki gelişmelere bağlı olarak dalgalı seyir izleyecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksi yönünde yurtiçine açıklanan ekonomik veriler etkili olacak. Bununla birlikte Ukrayna tarafından gelişmeler ve Amerika tarafundan gelecek açıklamalar da diğer önemli takip edilmesi gereken konular olarak bulunuyor.

70 bin 800 seviyesi önemli

Endekste teknik olarak 70 bin 800 önemli destek seviyesi olarak gözüküyor. Bu seviyenin altına inilmediği takdirde kısa vadede 73 bin 100 ve daha sonra 74 bin 500 seviyelerinin test edilmesi muhtemel.

Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edilecek. Dolar/TL tarafında Rusya ve Ukrayna’ya dair haber akışı izlenecek. Akışta tedirginliği artırıcı bir gelişme olursa ilk etapta 2.14 seviyelerine doğru yukarı yönde hareketler gerçekleşebilir.

Faizde direnç 9.70

Tahvil-bonoda gösterge vadede faizlerde önemli direnç 9.70 seviyesinde bulunuyor. Önümüzdeki hafta gelişmelere bağlı olarak 9.60-9.65 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Bağlı ortaklığının sermayesi artıyor

Soru: Teknosa’da son durum hakkında bilgi verir misiniz? Sermaye artırımı ne oldu? ? Kıvanç ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Teknosa, yüzde 100 bağlı ortaklığı Kliksa İç ve Dış Ticaret’in 5 milyon TL olan sermayesinin 45 milyon TL’ye artırmak sureti ile 50 milyon TL’ye çıkartılmasına ve artırılan sermayenin tamamının 28 Nisan 2014 tarihinde nakten ödenmesine karar verdi. Orta ve uzun vade için şirket hisselerinde yön yukarı gözüküyor.

Orta vade için takip edin

Soru: Gözde Girişim ve Sabancı Holding hisselerim var. Şirketlerle ilgili son gelişmeler nedir? ? Nihat CAN/İstanbul

Cevap: Gözde Girişim ile ilgili son gelişme mevcut sermayesini 134 milyon 473 bin 492’den, 385 milyon TL’ye artırılması için yaptığı Sermaye Piyasası Kurulu başvurusu onaylanması olarak bulunuyor. Sabancı Holding ise Sasa’daki yüzde 51 hissesinin Indorama tarafından devralınması işlemi için Rekabet Kurulu’na başvurdu.

Haberin Devamı

Mall of İstanbul Mayıs’ta açılıyor

Soru: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Mall of İstanbul hakkında bilgi istiyorum. ? Şükran YILMAZ/İstanbul

Cevap: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Mall of İstanbul’u yakın bir zamanda açıyor. Torunlar GYO Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden Mall of İstanbul'da kiracılar ile yapılan toplantı neticesinde açılış tarihinin 16 Mayıs 2014 olarak belirlendiğini açıkladı. Alışveriş merkezi 156 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bulunuyor.

Finansman Sağladı

Soru: Garanti Bankası’nın sağladığı finansman ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Murat DEREOĞLU/İstanbul

Cevap: Garanti Bankası iki adet yurtdışı finansman sağladı. Banka yurtdışı borçlanma programı çerçevesinde 20 yıl vadeli, toplamda 550 milyon dolar tutarında, havale akımlarına dayalı gelecekteki nakit akışı işlemi (future flow) ve hazine finansmanı işlemi de dahil olmak üzere yapının gerektirdiği diğer işlemleri gerçekleştirmek suretiyle finansman sağladığını açıkladı. Banka ayrıca 1 yıl vadeli 1.1 milyar Euro tutarındaki sendikasyon kredisini de Euribor/Libor +90 baz puan maliyetle yenilediğini açıkladı. Yenilenen kredinin maliyeti bir önceki kredi maliyetinin 10 baz puan altında gerçekleşti.

Yeni ihale kazandı

Soru: Aselsan’ın son kazandığı ihale hakkında bilgi verir misiniz? ? Tarık REİS/İstanbul

Cevap: Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Ku-Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi ile ilgili olarak 10 Nisan 2014’te, toplam bedeli 15 milyon 300 bin dolar tutarında sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2015-2017 yıllarında gerçekleştirilecek.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Jantsa’da bedelsiz sermaye artırımı konusunda son durum nedir? ? Cihan KERİM/İstanbul

Cevap: Jantsa, iç kaynaklardan bedelsiz sermaye artışı basşvurusunun işlemden kaldırıldığı, şirket pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlere yönelik incelemenin sonuçlandırıldıktan sonra, şirketin yeni bir başvuru yapması üzerine yeniden değerlendirilme yapılacağı açıklandı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden (www.kap,gov.tr) inceleyebilirsiniz.

Prim üretimi yükseliyor

Soru: Aksigorta hissem var. Hissede son prim üretimi rakamları nasıl? ? Hüseyin CAN/İstanbul

Cevap: Aksigorta yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 16 büyüme ile 476 milyon TL brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Büyüme genel olarak motor harici branşlarla sağlandı. Şirketin toplam prim üretimi içinde motor branşların payı üçte bir oranında ve sağlık hariç motor dışı branslar toplam prim üretiminin yarısından fazlasını oluşturdu. Orta ve uzun vade için gelişmelerle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Yatırım kredisi aldı

Soru: Ayen Enerji hissesini takip ediyorum. Şirketin son aldığı kredi hakkında bilgi verir misiniz? ? Yasin TURAN/İstanbul

Cevap: Ayen Enerji Arnavutluk'ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Enerji SHA, Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti. Şirket hisselerini orta vade için açıklamalarla birlikte takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder