Esra Karayel Dalgalı seanslara dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Dalgalı seanslara dikkat!

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasaların yönünde İspanya’daki bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yurtiçinde ise Moody’s’ten gelen açıklamalar etkili oldu.

- Borsa, geçen hafta dalgalı bir seyir izledi. İspanya’da bankacılık sektöründe yaşanan ciddi sorunlar, dış borsalara ve endekse satışları getirdi. Kuzey Kore’de ordunun alarma geçtiği haberleri de piyasaları olumsuz etkiledi. Çin’in euro cinsinden yatırımlarını gözden geçireceği haberini yalanması, düşüşü bir miktar durdurdu. Amerika’da ise güçlü gelen tüketici beklenti anketi, borsalara alımları getirdi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından yapılan ‘Türkiye’nin kredi notunu artırabiliriz’ açıklaması ile endeks, haftayı 55 bin 233’ten kapattı.

- Para piyasalarında da Avrupa ekonomisine ilişkin artan kaygılar etkiliydi. Borsalardaki sert düşüşler Türk Lirası’nı zayıflatırken, bonolarda düşük hacimli işlemler gözlendi.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, cuma günü yüzde 8.97 seviyesinden kapanış yaptı.

Döviz piyasası: Yatırımcıların borsalara sert satışların gelmesiyle yaşadığı güvenli liman arayışları, hafta ortasında dolara sert alımları getirdi. Cuma günü Amerika’dan olumlu haberler geldi. Dolar düşüşle 1.5630’dan, euro ise 1.9300 seviyesinden kapandı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta mayıs enflasyonu, ithalat ve ihracat rakamları gibi bir dizi önemli veri açıklanacak. Piyasalarda dalgalı seanslar yaşanabilir.

- Piyasalar, önemli verilerin açıklanacağı yoğun bir haftaya giriyor. Yurtiçinde, piyasalara büyük ölçüde yön verecek olan mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. İthalat ve ihracat rakamları ile tüketici güven endeksi de diğer önemli gelişmeler arasında yer alıyor. Amerika’da ise imalat sanayi ve hizmet sektörü endeks verileri, bekleyen konut satış rakamları ve işsizlik oranları takip ediliyor olacak. Avrupa ekonomisine yönelik gelişmelerin ve açıklamaların da dikkatle izlenmesinde fayda var. Yatırımcıların, dalgalı seanslara karşı hazırlıklı olmalarını ve gelişmeleri yakından takip etmelerini öneririm.

-Para piyasalarında yurtiçinde mayıs ayı enflasyon verileri takip edilecek. Yurtdışında ise Avupa ekonomisi ve Amerika’da açıklanacak veriler takip edilecek.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.95.-9.00 bandında hareket gerçekleştirecek.

Döviz piyasası: Piyasada dalgalı hareketlerin gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor. Dolarda dirençler 1.5650 ve daha üstte 1.5700 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5600 ve daha altta 1.5550 seviyelerinde görünüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Fiyat analizi yapılmalı

Soru: İyi günler. Ben iki yıl gibi uzun bir süredir takipçinizim ve verdiğiniz bilgiler doğrultusunda borsayla alakalıyım. Sizden borsayla ilgili güncel bilgilerin ve alınabilecek hisselerin adresime bildirilmesini rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler. Cemal BURGU/İstanbul Cevap: Cemal Bey, borsa sayfamızda yer alan şirketler temel ve teknik analiz açısından orta ve uzun vadede olumlu performans gösterme potansiyelinde bulunuyor. Bu şirketlerin finansal açıdan olumlu verilere sahip olması ve aynı zamanda fiyat haketlerinin de bunu desteklemesi önemli kriterler. Bununla birlikte yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve yurtiçinde ise siyasi açıklamalar zaman zaman borsalara olumsuz yansıyabiliyor. Sayfamızda yer alan şirket hisselerini takip edebilirsiniz. Ancak alım ve satım fiyatlarınız için farklı analizlerin yapılması gerekir. Bu konu ile ilgili analiz çalışmasında tarafımdan yardım alabilirsiniz.

Finans piyasaları çok hareketli

Soru: Esra Hanım POSTA gazetesindeki yazılarınızı büyük bir dikkatle takip ediyorum ve sizi takdir ediyorum. On yıllık borsacıyım. Fakat bilmediğim daha çok şey var. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bana Alyağ, Sasa, Karsan, Tekstil Finansal Kiralama, Yapı Kredi Koray GYO, ÇBS hisseleri hakkında genel bir bilgi ile bir de hisselerin al-satları ve teknik analizlerini bilmem gereken herşeyi adresime gönderirseniz bahtiyar olurum. Size sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Kemal TÜFENK/Muş Cevap: Kemal Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Dünya finans piyasaları artık sürekli gelişen ve değişik kriterlere göre hareketler gerçekleştiren piyasalar haline geldi. Bu nedenle temel bilgilerimizin yanısıra bu işin uzmanları olan bizler de bakış açılarımızı değişen koşullara göre geliştirmek ve değiştirmek durumundayız. Bilgi istediğiniz hisselerle ile ilgili detaylı çalışmaları belirttiğiniz adresinize gönderirim. Ancak bu bilgileri, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerle birlikte değerlendirmeniz de fayda bulunuyor.

Hisse seçimi önemli

Soru: Esra Hanım merhabalar, sizin yazılarınız ve yorumlarınızdan büyük istifadeler sağlıyorum. Daha bilinçli hisse alım satımı için doküman gönderebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler ve çalışmalarınızda başarılar dilerim. Mehmet SELÇUKLU/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Hisse seçimi yapılırken temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmanız, ilk adımı oluşturur. Daha sonra sektörün durumu, gelişmeler, yurtdışı piyasaların takibi gibi konularda da fikir sahibi olmanız ve öngörülerinizin bulunması, getiri performansınızda başarı oranınızı yükseltecektir. Bu konuda öncelikle finansal verilerin kullanılarak analizlerin yapılması ile ilgili çeşitle kitaplar bulunuyor. Kullanılan formüllerin standart olması ile birlikte verilerin yorumlanması konusunda kullanılan kitap dile önemli. Anlaşılır ve işinize yarayacağını düşündüğüm doküman listesini göndereceğim.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder