Cumartesi Postası Dalmak için en iyi istikamet: Kaş... Balıkların selamı var

Dalmak için en iyi istikamet: Kaş... Balıkların selamı var

Paylaş
Dalmak için en iyi istikamet: Kaş... Balıkların selamı var

Işıl Cinmen, bu yaz Kaş’ta batırılan 45 tonluk tankı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma uçak batığını deniz altında ziyaret etti

Işıl Cinmen

Fotoğraflar: Bahadırhan Erkoç

40 DAKİKALIK RÜYA


Denizin dibinde ayrı bir hayat var, bizimkinden olabildiğince farklı bir dünya. Sessiz, stressiz, uyumlu, dingin. Derine indikçe, uzaya fırlamış gibi yabancı ve bir o kadar da dünyadan kopmuş hissediyor insan. Dünyadan taşıdığımız oksijenle 40 dakika boyunca türlü su canlısıyla, rengarenk balıklar ve dev kaplumbağalarla dolu mavi bir rüyaya dalıyorsunuz.

Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri Antalya, Kaş’ta. Burada her seviyeye uygun 30’un üzerinde dalış noktası var. Ama Yunanistan’ın Meis Adası yakınlarındaki Flying Fish (Uçan Balık), bölgenin en ünlüsü. Bu yıl 19 Mayıs anısına denize bırakılan TSK’ya ait 45 tonluk 1960 model tank da onunla rekabet halinde. Hem yerli hem de yabancı dalış tutkunlarının merceğinde.

KONUYA DERİNLEMESİNE DALALIM


● Dünyadaki en iyi dalış noktası: Karayip Denizi/Little Cayman.

● Milli sporcu Şahika Ercümen 2 dakika 44 saniyede 110 metreye dalarak dünya rekortmeni oldu ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

● Dalışa başlama yaşı 14. Üst sınır yok. Sağlığınız izin verdiği sürece deniz altı sizi bekler.

● Derinlerde misafir olduğunuzu unutmayın. Sualtı canlılarını rahatsız etmeden ve onların dünyasına zarar vermeden usulca dolaşın.


Dalışlar sanıldığı kadar pahalı değil. Keşif turu 90 lira. 18 metre dalışı ise 70 lira.


Işıl Cinmen, Güvercin Adası Mevkii’nde 18 metreye batırılan tankın yanında.

DENİZİN DİBİNDE TANKIN İŞİ NE?


Yapay resiflerin dalışa ilgiyi artırdığı muhakkak ama çevrecilerin bir kısmı, insan eliyle sualtına koyulan tank, uçak, gemi gibi yapay resiflerin doğal ortama zarar verdiğini belirtiyor. Diğerleri ise ‘balıklara toplu konut’ yerine geçtiğini, onlara yuva olduğunu söylüyor. Balık nüfusunu artırdığını gösteren araştırmalar olduğu gibi, zaten var olan balıkları bir yere toplayarak artış görüntüsü verdiğini söyleyen çalışmalar da var.


DENİZLER ALTINDA YİRMİ BİN FERSAH


Denizin altındaki dünyayı keşfetmek için sağlığınızın yerinde olması, yüzme bilmeniz ve 14 yaşından büyük olmanız yeterli. Hiçbir dalış eğitiminiz olmadan sertifikalı bir eğitmenle birebir keşif turu (Discover Scuba dalışı) yapabilirsiniz. Bu dalışta en fazla 6 metreye inebiliyorsunuz ve 25 dakika sürüyor. Bu, ileri seviye için kredi niteliğinde.



İkinci Dünya Savaşı sırasında belirlenemeyen bir nedenle düşmüş olan üç pervaneli İtalyan savaş uçağı.

“Ben tek başıma balıklarla selamlaşacağım” derseniz keşif dalışından sonra yaklaşık dört gün süren eğitime katılmalısınız. Sınavı geçer, giymesi zor dalış kıyafetlerini tek başınıza giyer ve aletli dalış donanımını kullanmayı öğrenirseniz dünyanın her yerinde dalmanızı sağlayacak tek yıldızlı sertifikayı kapıyorsunuz. Sonra değmesin ki Bu dünya size dar geldiğinde başınızı daldırın diğer aleme!



06 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülen Caretta Caretta türü dev kaplumbağalar Kaş'ta yüzerken her an karşınıza çıkabilir.

Haberin Devamı