Türkiye (Son Dakika) Damper faciasında TIR şoförüne tahliye

Damper faciasında TIR şoförüne tahliye

Paylaş
Damper faciasında TIR şoförüne tahliye

İstanbul Avcılar'da damperi açılan TIR'ın üst geçide çarpması sonucu 1 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza ile ilgili biri tutuklu 4 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında, tutuklu TIR şoförü tahliye edildi

İlk duruşmada tahliye edilen TIR şoförü Ekrem Cebeci sorgusunda, "Her ne kadar benim başıma daha önce böyle bir olay gelmediyse de bizim firmamızda bu şekilde araç hareket halinde iken damperin kalkması olmuştu. Bu da düğmedeki arızadan kaynaklanmıştı" dedi.

SANIKLARA 4 YILDAN 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Avcılar’da 3 Eylül 2014 tarihinde damperi açılan bir TIR’ın yaya üst geçidine çarpmasıyla meydana gelen, üst geçidin düşmesiyle, 1 kişi ölmesi ve 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili olarak biri tutuklu 4 kişi hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçundan 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması dün yapıldı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer20725","20725","201409","20725-178114.jpg","1", "0","Avcılar'daki facia böyle geldi!");

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ilk duruşmada, TIR şoförü olan tutuklu sanık Ekrem Cebeci ile üst geçidi yapan firmaların sorumluları olan tutuksuz sanıklar Mehmet Kaba, Bülent Demirca, Turan Özyurt ile avukatları katıldı. Duruşmaya ayrıca kazada hayatını kaybeden maktul Yusuf Kaya’nın kızkardeşi Keziban Arslan müşteki sıfatı ile katıldı.

'KAZADAN ÖNCE BİR PATLAMA SESİ DUYDUM’

Kazayı yapan TIR’ın şoförü tutuklu sanık Ekrem Cebeci, Avcılar’dan Büyükçekmece istikametine doğru ilerlerken kazadan önce bir patlama sesi gibi bir şey duyduğunu belirterek, "İlk anda başka bir araca çarptığımı düşündüm, ancak önüme baktığımda bir şey göremedim. Arkasından ikinci bir ses geldi ve köprünün bulunduğum aracın üstüne düştüğünü fark ettim. Ben ilk anda ne olduğunu anlamadım. Köprünün bulunduğum aracın üzerine düşmesi ile araçta sıkıştım. Kurtarma görevlilerinin yardımıyla kurtarıldım. Seyir halinde iken herhangi bir şekilde tankerin damperinin kalkmasını sağlayan mekanizmaya dokunmadım. Damperin düğmesi aracın ön göğsündedir, oraya yanlışlıkla uzanıp kazayla dokunmak mümkün değildir, ben de herhangi bir şekilde dokunmadım. Damperin nasıl açıldığını bilemiyorum" dedi.

Damperin açıldığını gösteren herhangi bir uyarı mekanizması bulunmadığını savunan Cebeci ifadesini şöyle sürdürdü:

'DİKİZ AYNASINA DİKKATLİ BAKMADIĞIM İÇİN DAMPERİN KALKTIĞINI FARK ETMEDİM’

"Damperin açılması sırasında açılmayı ikaz eden herhangi bir uyarı mekanizması yoktur. Ben hareket halinde iken damperin açıldığını fark edemedim. Beni bu hususta uyaran ki dedi.
Sanık Cebeci, kendisine sorulan soru üzerine de şunları söyledi:

'FİRMAMIZDA DAHA ÖNECE DE ARAÇ HAREKET HALİNDE İKEN DAMPERİN KALKTIĞI OLMUŞTU’

"Damper aracın dikiz aynasından değil, yan aynasından gözükmektedir. Biraz bu husus yanlış anlaşıldı. Ben olaydan sonra aracın damperinin iki boğum dediğimiz miktarda kalktığını gördüm. Her boğumda damper bir metre kadar havaya kalkmaktadır. Damperin tam kalkması için 5 boğum vardır. Her ne kadar benim başıma daha önce böyle bir olay gelmediyse de bizim firmamızda bu şekilde araç hareket halinde iken damperin kalkması olmuştu. Bu da düğmedeki arızadan kaynaklanmıştı."

Tutuksuz yargılanan sanıklar Mehmet Kaba, Bülent Demirca ve Turan Özyurt, iddianameyi incelemediklerini belirterek sorguları için süre talep ettiler.
Olayda hayatını kaybeden Yusuf Kaya’nın kardeşi Keziban Arslan, olayı televizyondan duyduğunu, olay yerine gittiğinde de kardeşinin vefat ettiğini öğrendiğini belirterek, "Kazaya sebebiyet veren sanıklardan şikayetçiyim" dedi.

Olayda yaralanan Sami Yıldızgil’in Avukatı Erkan Tasım, sanık Erkan Cebeci’nin olay anında cep telefonu ile konuşup konuşmadığının tespiti için görüşme kayıtlarının getirtilmesini istedi.

TAHLİYE EDİLDİ

Telefon kaydı ile ilgili herhangi bir karar almayan mahkeme heyeti, suçun taksirli suç kapsamında olduğu gerekçesi ile Ekrem Cebeci’nin tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ekrem Cebeci yönetimindeki TIR’ın 3 Eylül 2014 tarihinde Avcılar metrobüs durağını geçtikten sonraki üst geçide çarptığı belirtildi.

Çarpma sonucu üst geçidin çöktüğü hatırlatılan iddianamede, çöken üst geçidin altında kalan Yusuf Kaya’nın olay yerinde hayatını kaybettiği, Şenol Zerey ve Sami Yıldızgil’in ise yaralandıkları kaydedildi. İddianamede, olay sonrası yaptırılan bilirkişi raporunda hem şoför Ekrem Cebeci’nin hem de köprüyü yapan firmaların yetkilileri olan Mehmet Kaba, Bülent Demirca ve Turan Özyurt’un asli kusurlu bulundukları hatırlatılarak, bu 4 kişi hakkında dava açılmıştı. Dört sanık için de "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçlarından 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Yüksel KOÇ/İSTANBUL,(DHA)