Gündem Danıştay'dan 4/C kararı

Danıştay'dan 4/C kararı

Paylaş
Danıştay'dan 4/C kararı

Danıştay'dan 4/C kararı

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/C’ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

Haberin Devamı

Kararla sekiz ay ek süre kazanan TEKEL işçileri, bu sürede asgari ücretin iki katı maaş, yani 1154 lira alacaklar.

Sendika hukukçularına göre özelleştirme mağduru işçilerin sekiz ay süreyle ‘iş kayıp tazminatı’ adı altında asgari ücretin iki katı maaş almaları gerekiyor.

Çadırlar dağıtılamayacak!

Başbakan, 4-C’ye geçmek için tanınan bir aylık sürenin dolmasının ardından çadırlara müdahale edileceğini açıklamıştı. Mahkeme kararının işçilerin lehine sonuçlanmasıyla çadırların da dağıtılamayacağı belirtiliyor. Lehteki karar, sekiz ayın bitimi hükümet açısından genel seçim sürecine girilmesi anlamına geleceğinden zaman da kazandırmış oldu..

Seçim sürecinde hükümetin işçileri karşısına almamak için makul bir çözüm bulacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Sendika 4-C uygulamasını iptal ettirebilmek için 4 Şubat’ta yayımlanan Bakanlar Kurulu kararını da dava etti. Söz konusu kararla 4-C’nin statüsü iyileştirilerek maaşlar artırılmış, işçilere kıdem tazminatı ve yıllık izin hakkı tanınmıştı. Ayrıca devlet memurlarının sahip olduğu bütün sosyal haklar, 4-C’lilere de tanınmıştı.