Cumartesi Postası 'Dans edebilir miyiz?'

'Dans edebilir miyiz?'

Paylaş
'Dans edebilir miyiz?'

Amerikalı Arthur Murray ilk dans okulunu 100 yıl önce açtığında dünya çapında şöhrete kavuşacağını bilmiyordu kuşkusuz. Bugün onlarca ülkede 280 şubesi olan, tüm dünyada 35 milyon kişiye dans öğreten okul, şimdi İstanbul-Nişantaşı'nda... Piste çıkmaya hazır mısınız?..

Arthur Murray çocukluğundan beri dansa tutkundu. Özellikle salon danslarında müthiş yetenekli, başarılı, azimliydi. 1912 yılında henüz 17 yaşındayken ‘dans etmeyi evinizde öğrenin’ sloganıyla dans hocalığına başladı. Bu ona yetmedi, başarılı girişimci ilk dans stüdyosunu New York’ta 1923 yılında kurdu. Bir yandan da ilk canlı dans müziği yayını yapan radyosuyla adından söz ettiriyordu.

Sosyal danslarda Amerika’nın sembolü olan Arthur Murray’nin yetiştirdiği kişiler, 2. Dünya Savaşı sırasında birinci sınıf yolcu gemilerinin vazgeçilmezi haline gelmişti. 1946’dan itibaren Arthur Murray Dans Stüdyoları’nın sayısı sadece Amerika’da 72’ye ulaşmıştı. 1950’lerde Latin danslarında artan popülariyeti ilk fark eden de Murray idi.

O yıllarda Küba’da verilen Latin dansı derslerini kaptı, Amerika’da yaygınlaştırdı. Aynı dönemde eşi Kathryn ile birlikte televizyonda dans dersleri vermeye başladı. Bu, büyük bir başarıyı ve geniş çaplı şöhreti beraberinde getirecekti. Milyonlarca Amerikalı yıllarca bu şovları hayranlıkla seyretti. İşte ‘Arthur Murray Franchised Dance Studios’ adı böyle büyüdü ve dünyanın dört bir yanına yayıldı. Bugün Porto Rico, Avustralya, Güney Afrika, Japonya, Ürdün, Lübnan, Hong Kong, Mısır, Ukrayna, Tayvan’ın da aralarında olduğu onlarca ülkede 280 şubesi bulunuyor. Her şubede 18’den fazla dans türünde aynı müfredat ve teknik kullanılıyor: Arjantin tangosu, modern tango, Viyana valsi, hustle, samba, bolero, cha cha, mambo, foxtrot, vals, salsa, rumba, merenge, swing...

Yıldızların okulu

Dünya üzerinde toplam 35 milyon kişi, Arthur Murray ile dans etmeyi öğrendi. Bunların arasında tanınmış isimler de var: Kennedy Ailesi, Rockefeller Ailesi, ünlü oyuncular Ingrid Bergman, Jane Fonda, Caesar Romero, Michael Douglas, Gloria Estefan, Madonna, Mel Gibson, Clint Eastwood, John Travolta... Jennifer Lopez ve Richard Gere’in başrollerini paylaştıkları ‘Shall We Dance’ filminin sponsoru Arthur Murray’dir. Zaten ünlü ikilinin yer aldığı dans sahneleri de okulda gerçekleştirilmiştir. Ve Al Pacino!.. O da bu okulun ünlü öğrencilerinden biri. Efsane aktörün, görme özürlü bir asker eskisini canlandırdığı ‘Kadın Kokusu’ filminde Gabrielle Anwar ile yaptığı tango, film dünyasının unutulmaz sahneleri arasında yerini aldı.

İstanbullu’ya müjde!

100. yılını kutlamakta olan uluslararası dans okulu Arthur Murray, şimdi İstanbul-Nişantaşı’nda... Dans etmek isteyen herkes, uzman eğitmenlerden oluşan ekibe kendini emanet ediyor, sosyal ya da profesyonel olarak dans edebilecek hale geliyor. Katılımcılar, her kuru tamamladıklarında resmi bir sertifika ve bronz, gümüş, altın madalyalar alıyorlar. Yaş sınırlaması olmaksızın okula devam edenler hem eğleniyor hem yeni dostluklar kurma imkanı buluyor.

DANS ETMENİN FAYDALARI

Dans sosyal bir etkinlik unsurudur ve aşağıdaki faydaları sağlamaktadır:

*Özgüven artışı
*Yeni dostluklar kurmak
*Daha aktif bir sosyal hayata sahip olmak
*Daha mutlu bir insan haline gelmek
*İş hayatına da katkısı olacak çevreler edinmek
*Daha nazik ve ağırbaşlı olmamızı sağlamak
*Utangaçlığımızın ve çekingenliğimizin üstesinden gelmek
*Kaliteli ve etkin bir egzersiz yapmak
*Eğlenceli bir yolla kilo kaybetmek
*Sakinlik, dinginlik, esneklik, canlılık
*İyi dans edebilmek ve iyi bir dans partneri olabilmek
*Düzgün bir duruşa sahip olmak

(12.11.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Haberin Devamı