Gündem Dans videoları nedeniyle tutuklanan İranlı gence Türklerden destek

Dans videoları nedeniyle tutuklanan İranlı gence Türklerden destek

Paylaş
Dans videoları nedeniyle tutuklanan İranlı gence Türklerden destek

18 yaşındaki İranlı Maedeh Hozhabri, paylaştığı dans videoları nedeniyle tutuklanmıştı. Maedeh'e Türkiye'den de destek geldi ve pek çok kişi protesto için sosyal medya hesaplarından benzer videolar paylaşmaya başladı

İran'ın başkenti Tahran'da yaşayan 18 yaşındaki Maedeh Hozhabri, dans ettiği videoları Instagram hesabına yüklüyordu. Ancak genç kız, başörtüsüz şekilde dans ettiği videoları paylaştığı için gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabında dans ederken kaydedilmiş yaklaşık 300 videosu ve on binlerce takipçisi olan Hozhabri'nin gözaltı kararı dünyanın dört bir yanında tepkilere yol açtı. Sosyal medyada genç kıza destek çığ gibi büyüdü ve ⁦‪#DansEtmekSuçDeğildir hashtag'iyle binlerce paylaşım yapıldı. Maedeh Hozhabri'ye Türkiye'den pek çok kişi de destek verdi. "Dans ve dayanışma denince dayanamayıp biz de geldik" notunu düşerek paylaşılan dans videoları da büyük ilgi gördü.

İran'da kadınların karşı cinsle dans etmesi yasaklanmış durumda. Aile içinde ise dans etmenin önünde bir yasak bulunmuyor.

Medeh Hocebri dans ettiği için iran'da gözaltına alınan ilk kadın değil. 2014 yılında da 6 genç kadına aynı sebepten 1 yıl hapis ve 91 kırbaç cezası verilmişti. İran'da sosyal medya platformlarına erişim de yasak. Ancak iranlılar bazı uygulamalar aracılığıyla bu platformlara giriş yapabiliyor.

Haberin Devamı