Siyaset 'Darbe değil oyun'
Paylaş
'Darbe değil oyun'

Taraf gazetesi, 2003'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde bir grubun darbe planladığını öne sürdü

BİR İDDİA DAHA

Taraf gazetesi ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ belgesini yayınlamıştı. “AKP ile Fethullah Gülen’i” bitirme planı olarak bilinen belge hükümetle askeri karşı karşıya getirmişti. Belgenin doğru olup olmadığı netlik kazanamamıştı. Taraf dün de yeni bir iddiada bulundu. Gazetede yer alan habere göre 2003 yılında TSK içinde örgütlenen bir cunta AK Parti’yi iktidardan düşürmek için ‘balyoz’ adlı bir darbe planladı.

BALYOZ PLANI

Gazetedeki iddiaya göre dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki cunta darbeye zemin hazırlamak için bir dizi kanlı eyleme imza atacaktı. Bunlar arasında cuma namazı sırasında İstanbul’daki Fatih ve Beyazıt camileri bombalanacaktı. Sıkıyönetim ilan edilmesini sağlamak için de Ege’de uluslararası kriz çıkarılacaktı. Bu amaçla gerekirse bir Türk jeti bile düşürülecekti.

‘BU BİR HARP OYUNU’

İddiaların odağındaki isim emekli Orgeneral Çetin Doğan dün önce www.t24.com.tr adlı internet sitesine konuştu. Çetin Doğan, Balyoz planının, Ordu Harp Oyunları kapsamında hazırlandığını belirtti. Çetin Doğan, bu senaryolardan dönemin Genelkurmay Başkanı (Hilmi Özkök) ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın (Aytaç Yalman) da haberdar olduğunu vurguladı. Doğan şunları söyledi:

‘DOĞAL UYGULAMA’

TSK’nın, nitelikleri anayasada yazılı Türkiye Cumhuriyeti’ni her türlü dış ve iç tehditlere karşı koruma ve kollama görevi bulunmaktadır. İç tehdide karşı koruma görevi kapsamında TSK’ın her kademesinde elbette planları vardır. Bu doğal bir uygulamadır.

‘KOPYALA-YAPIŞTIR’

Çetin Doğan akşam da Star TV ana haber bülteninde Uğur Dündar’ın sorularını yanıtladı. Çetin Doğan, Taraf’taki haber için “Hasta insanların, kafaları bozuk insanların iddiası. Nefretle kınıyorum” dedi. Çetin Doğan, ‘Darbe sonrası bazı gazetecilerle işbirliği yapılacağı iddiaları konusunda’ ise “Yok böyle birşey. Bu uydurma bir senaryoya monte ediliyor. Kopyala yapıştır. Yaptığım bütün planlar silahlı kuvvetlerin arşivinde var” diye konuştu.

‘MEŞRU ZEMİNDE KALDIM’

Çetin Doğan sözlerine şöyle devam etti: Fatih Camiine patlayıcı koymak! Nasıl böyle bir şey olabilir? Hangi alçakça bir düşünceyle yapılabilir? Bunca yıl hizmet etmiş insanlar halkının kutsal mekanlarına nasıl saldırı düzenler? Ben laik, demokratik cumhuriyetin yanında oldum. Buna yönelik tehditleri ordu komutanı olarak, resmi yazılarla kuvvete bildirdim. Ben askeri şûra üyesi olarak, sayın Gül ve sayın Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemlerde bu konulardaki düşüncelerimi çok net olarak yüzlerine karşı, Türkiye’de gelişmelerin irticai faaliyetlerin nasıl artmakta olduğunu söyledim. Her zaman meşru zeminde kaldım. İrtica ilgili yazışmalar yaptığım söyleniyor, bu tür yazışmalar devletin arşivinde vardır, ıslak imzamla. O senaryoyu yapanlar alçakça iş yapmışlardır.

Darbe planının hazırlayıcısı olduğu bildirilen emekli Orgeneral Çetin Doğan “İç tehdide karşı TSK’nın her kademesinde elbette planlar vardır. Balyoz Planı Ordu Harp Oyunları ve Seminerleri kapsamında hazırlandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı (Hilmi Özkök) ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın (Aytaç Yalman) haberi vardı” dedi.

'AK PARTİ UZAKLAŞTIRILSIN'

Taraf gazetesinde dün yayımlanan haberde, 2002-2003 yıllarında “Balyoz” adı altında darbe planı hazırlandığı ve planla ilgili 5 bin sayfayı aşan belgeler bulunduğu ifade edildi. İşte Taraf’ın haberindeki plandan satırbaşları:

* Planın “Vazife” bölümünde “Balyoz Komutanlığı, ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlayarak muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek ve laik demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri, bir daha hortlamamak üzere ebediyen ortadan kaldırmak maksadıyla; derhal, AKP hükümetini iktidardan uzaklaştıracak ve mevcut irticai yapılanmayı şiddetle bertaraf ederek, belirlenen kadroları iktidara getirerek laik devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis edecektir” deniliyor.

* Plan “Çarşaf”, “Sakal”, “Suga” ve “Oraj” kod adları verilen 4 eylem planını içeriyor.

* Darbe sırasında gözaltına alınacakların ve el konulacakların listeleri, darbe sonrasında uygulanacak hükümet programının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı planda, 29 general ve 133 subayın isimleri yer alıyor.

'CAMİLER BOMBALANSIN'

‘Çarşaf’ planına göre, Fatih Camii’nde cemaate en yakın ayakkabılığa cep telefonu düzenekli patlayıcı yerleştirilmesi, cuma namazının farzının kılınmasının ardından da patlatılması öngörülüyor. ‘Sakal’ planı ise Beyazıt Camii’nin şadırvanına bırakılacak bir çantanın ezandan 10 dakika önce patlatılmasına yönelik. İki camiide de olayların ardından provokatörler aracılığıyla cemaatin kışkırtılması isteniyor. Bu saldırıların kameralarca kayda alınması, ardından internetten yayınlanması planlanıyor.

'MÜMKÜNSE BİR F-16 DÜŞÜRÜLSÜN'

* Ege’de çatışma yaratmayı hedefleyen ‘Oraj’ hava harekat planında ise Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getirebilecek gerilim eylemi anlatılıyor. Bu planda “Mümkünse bir uçağımızın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde ÖZEL FİLO personelinden bir pilot uygun zaman ve yerde atış yapmak sureti ile kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacaktır” deniliyor.

* ‘Oraj’ çerçevesinde, Fatih ve Kadıköy semalarında birer gün arayla yapılacak Türk Yıldızları’nın iki gösterisi ve Kadıköy meydanında askeri öğrencilerle er ve erbaşların sivil kıyafetle katılacakları miting öngörülüyor. Aynı geceyarısı cübbeli, sarıklı ve çarşaflı grupların ellerinde yeşil bayraklar ve molotofkokteylleri ile Hava Müzesini basarak müzedeki uçakları tahrip etmeleri planlanıyor.

'ŞERİAT İSTENE KIŞLAYA SALDIRSIN'

* Planda “3. ve 8. Ana Jet Üs Komutanlıkları başta olmak üzere tüm hava birlikleri nizamiyelerine şeriat isteyen gruplar tarafından saldırılar düzenlenecek, mülki amirlerin izinleri beklenmeden olaylara müdahale edilecek, şüpheli olduğu gerekçesiyle bazı şahıslar belli süreler alıkonulacaktır. Gerekli durumlarda silah kullanmaktan çekinilmeyecektir” ifadeleri kullanılıyor.

* Darbe sırasında gerçekleştirilecek gözaltı ve el koyma süreçleri ile darbe sonrasında uygulanacak hükümet programı, gözaltına alınacak gazeteciler listeleniyor.

4

Haberin Devamı