Nedim Şener Darbe gecesi
HABERİ PAYLAŞ

Darbe gecesi

Haberin Devamı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbesi çatı iddianamesi o geceye ilişkin birçok soruya cevap veriyor. 15 Temmuz günü 14.45’te MİT’e gelen pilot binbaşının ne ihbarında bulunduğu, ikincisi Genelkurmay’ın ne tespit ettiği önemli. Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ın ifadesi darbeye saatler kala neler yaşandığını açıklıyor.

Saat 16.00: Genelkurmay Başkanı ile YAŞ toplantısındaki terfileri görüştük.

16.45: Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler odaya girdi. 5-6 dakika görüşme yaptılar, ardından yan odaya geçtiler.

17.45: Genelkurmay Başkanımızın yaveri, “Komutan sizi çağırıyor” dedi. Gittim, yanlarına oturmamı işaret ettiler.

Uçuş yapan olursa

MİT’e gelen duyuma göre: Saat 19.00’da Kara Havacılık Komutanlığı’ndan izinsiz kalkacak üç helikopter ile geç saatlerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan alınacakmış.

Saat 17.50-18.00: Sayın Komutan bana yanına askeri savcı, Merkez Komutanı’nı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı’nı al Kara Havacılık Komutanlığı’na git. 19.00’da uçuş yapan olursa dersdest et” dedi.

Bu görüşmenin son beş dakikasına MİT müsteşarı da katıldı. Komutanımdan aldığım görev bir darbe girişimine yönelik duyum değil, izinsiz uçuşa müdahale ile ilgilidir.

Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’in ifadesinden: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Akar’a “Bu olay büyük bir planın parçası olabilir” dedi. Akar bunun üzerine İlhan Tırtıl’a, “Tüm hava sahasındaki uçuşları yasaklıyorum”dedi. MİT Müsteşarı Akar’a ben bir de Cumhurbaşkanına haber vereyim diyerek koruma müdürü Muhsin Köse’yi aradı. “Muhsin, dışarıdan bir saldırı olursa karşı koyacak silah ve adamın var mı?”dedi. Olumlu yanıt almış olacak ki, “Kolay gelsin” deyip telefonu kapattı.

Panikle erkene aldılar

Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ın ifadesinden: 18.48’de Kara Havacılık Komutanlığı nizamiyesinden giriş yaptım.

19.12: Genelkurmay Başkanı’na Kara Havacılık’ta hareketlilik olmadığını bildirdim.

Saat 20.00: Genelkurmay başkanımıza durumun sakin olduğunu söyledim. MİT Müsteşarı saat 20.20’de Genelkurmay’dan ayrılır. Paniğe kapılan FETÖ’cüler 16 Temmuz saat 03.00 olarak planlanan darbeyi 20.30’da başlatır. 21.26’te Çolak, Kara Havacılık Komutanlığı’ndan ayrılır. Darbeci yaver Levent Türkkan, arayıp “Komutanımız acilen sizi ve Kurmay Başkanımızı bekliyor”der. Genelkurmay Karargahına girdikten sonra askerler Çolak’ı yere yatırır. Direnen koruma subayı Bülent Aydın şehit edilir. Çolak ifadesinde aynen şunu söyler:“Hiç bir aşamada darbe girişimi hissetmedim, Genelkurmay Karargahı’nda derdest edilip koruma subayım vurulduğunda olayın vehametini hissettim.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder