Siyaset Darbe komisyonu Başbakan'ı da dinleyecek
Paylaş
Darbe komisyonu Başbakan'ı da dinleyecek

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Şahin, "Sayın Başbakanımızı komisyonumuza davet etmeyi düşünüyoruz" dedi

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, komisyonun daveti üzerine gelen CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, sunumu yaptıktan sonra toplantı salonunu terk etmesini değerlendirirken, "Sayın Baykal, kendisini halen CHP’nin Genel Başkanı gibi addetmekte ve kendisine uygulamayı, bir genel başkana yaptığımız titizlikle yapmamazı beklemektedir" dedi.

Haberin Devamı

Şahin, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, komisyonun, devletin hemen her kurumundan talep ettiği bilgi konusunda olumlu yanıt aldığını, toplam 132 konuğu dinlediklerini, bundan sonra 20 konuk daha dinleyeceklerini ifade etti.

Komisyonun yetkisiz olarak dinleme yaptığı iddialarını kabul etmediklerini kaydeden Şahin, yetkilerinin Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nde açık olduğunu söyledi.

Konukların hiçbirini zorla davet etmediklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Gelen konuklarımıza nezaket ölçüleri içinde davranıyoruz. Hiçbir şekilde sorgulama faaliyeti ifa etmiyoruz. Konuklarımızın, sorularımıza cevap vermeme gibi hakları da var.

İki gün önce Sayın Deniz Baykal’ın komisyonumuzun yetkisizliğine dair beyanlarını esefle kınıyoruz. Kendisine usulüne uygun ve nezaket çerçevesinde davet gerçekleştirilmiştir. Ancak Sayın Baykal, kendisini halen CHP’nin Genel Başkanı gibi addetmekte ve kendisine uygulamayı, bir genel başkana yaptığımız titizlikle yapmamazı beklemektedir. Oysa komisyonun çalışmasında irade ortaya koyan CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve onu grup başkanvekilleridir. Yetkimiz konusunda sıkıntı varsa, bunun bize ulaştırılması gerekirdi.

Haberin Devamı

Böyle bir davete icabet etmek gibi yükümlülüğü bulunmayan Sayın Baykal’ın oradaki tavrını bütün kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Komisyon Başkanı ve Başkanlık Divanı, kendisine nezaket gösterip ayağı kalkmış ancak buna rağmen Sayın Baykal, tokalaşma nezaketinde bile bulunmamıştır. Sayın Baykal’ın tavrı, siyasi şova dönük bir mesajdır."

Deniz Baykal’ın, komisyon aracılığı ile kamuoyuna seslenmek istediğini belirten Şahin, aynı gün konuk etikleri CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin, "Bu tarihe kadar aklın neredeydi" diyerek en güzel cevabı verdiğini söyledi.

-Başbakan Erdoğan da davet edilecek-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, komisyonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davet edilmesine ilişkin düşüncenin gündeme geldiğini belirterek, "Kendisine ulaştırılmış bir davet şu an söz konusu değil, ancak Sayın Başbakanımızı komisyonumuza davet etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı ile alakalı böyle bir davet düşünmüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Şahin, eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in 7 Kasım’da dinleneceğini, ancak dinlemenin nerede yapılacağı konusunun daha sonra netleşeceğini söyledi.

İdris Şahin, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşme taleplerini ilettiklerini, ancak Büyükanıt’tan kendilerine henüz bir yanıt ulaşmadığını ifade etti.

Mehmet Ağar’ı, 9 Kasım’dan sonraki bir tarihte, bulunduğu cezaevinde dinlemeyi planladıklarını belirten Şahin, Ağar’ın kabul etmesi halinde yasal izin konusunda bir sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini söyledi.

İdris Şahin, tutuklu askerleri dinleme taleplerine ilişkin soruya, "28 Şubat sürecinin henüz soruşturma aşamasında olması ve gizlilik kararı bulunması nedeniyle bu ziyaretleri erteledik. Komisyonun çalışma süresi içinde iddianamenin tanzim edilmesi, dava açılması ve gizlilik kararının kaldırılması halinde bu ziyaretleri gerçekleştirebiliriz" yanıtını verdi.

Haberin Devamı