Nedim Şener Darbe komisyonu istihbarat yalanları
HABERİ PAYLAŞ

Darbe komisyonu istihbarat yalanları

Haberin Devamı

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na ifade veren emekli asker ve bürokratların çoğu “FETÖ’nün devlet içindeki yapılanmasında ben hariç herkes sorumlu” mesajı veriyor.

MİT emekli Müsteşarı Emre Taner’in sözleri de buna yakındı. Ancak CHP Milletvekili İlhan Cihaner ile diyaloğu ilginçti.

Cihaner komisyonda bulunan daha önce kamuoyuna yansıyan 1997 tarihli MİT raporuyla Haziran 2004’te Milli Güvenlik Kurulu’na sunulan MİT raporunu örnek göstererek “Ben Erzincan Başsavcısı olarak 2009’da soruşturma yaparken elinizde Fethullahçılarla ilgili yapılmış bir çalışma olup olmadığını resmi yazıyla sorduğumda ‘yok’ cevabını verdiniz, neden?” diye sordu.

İstihbaratçının Cihaner’e cevabı!

Emre Taner’in cevabı tam istihbaratçılara yakışır nitelikte. Taner, Başbakan’dan ya da Adalet Bakanlığı üzerinden gelmeyen yazılara böyle cevap verildiğini ama kötü niyet olmadığını söyledi.

Cihaner daha sonra Mustafa Balbay’ın günlüklerinde yer alan MİT eski Müsteşarı Şenkal Atasagun’un Fethullahçı yapılanma ilgili sözlerini hatırlatarak 2009’da Atasagun’un “tanık” olarak ifadesini almak istemiş. İzin için Emre Taner’e yazı göndermiş ama Taner reddetmiş.

Cihaner komisyonda “Atasagun’un ifadesini almama neden izin vermediniz?” diye sorunca Taner, “Daha önce söylediğim gibi” deyip kestirip attı. Emre Taner bana göre birçok konuyu geçiştiriyor ya da bilmiyor.

Bilmiyorsa da ayıp, geçiştiriyorsa da. Bir de komisyonda gündeme gelmeyen bir konu var. Onu da Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’den dinleyelim;

Taner: ‘Sizi Gülen’le tanıştırayım’

“İlker Başbuğ 2009’da Genelkurmay Başkanı olunca Ergenekon ve benzeri operasyonlarla silahlı kuvvetlerin üzerine çok gelen polis, savcı ve hakimlerin FETÖ’cü olup olmadığının araştırılması için MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüşmemi istedi.

Emre Taner çalışma başlattı ama birkaç gün sonra beni şifreli siyah telefondan arayarak “Siz bu araştırmadan başka birisine söz ettiniz mi?”diye sordu.

Ben de, “Emri veren Genelkurmay Başkanı, ben ve siz dışında kimse bilmiyor bir de sizin görev verdikleriniz biliyordur” dedim.

O da bana, “Buraya polisler geldi, ‘Bizimle ilgili araştırma yapıyormuşsunuz. Bizim kimseyle ilgimiz yok’ dediler ve gittiler” dedi.

Taner sonra bu araştırmayı tamamladı, bir liste verdi. İlker Başbuğ da listeyi Başbakan Erdoğan’a verdi. Ama sonrası gelmedi. İkinci olarak 2009 yılı sonlarında bu konuda konuştuk.

Emre Taner bana ‘Çok uğraşıyorsun Fethullah Gülen yaşlı bir adam, zarar gelmez, isterseniz tanıştırayım’ dedi.” Yorum sizin…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder