Siyaset Darbecilere suç duyurusu yağdı
Paylaş
Darbecilere suç duyurusu yağdı

Anayasa değişikliğine 'Evet' çıkmasının ardından, 12 Eylül darbesini yapanlara yönelik davalar da açılmaya başlandı

ÖDP, BDP 78'liler Girişimi ve İstanbul Tabip Odası'nında aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, anayasa değişikliğini öngören referandumun kabul edilmesinin ardından 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanması için suç duyurusunda bulundu.

"PAŞA PAŞA YARGILANACAKSINIZ"

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 40 kişi Sultanahmet'te bulunan Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda toplandı. Grup "30. yılında 12 Eylül Darbesi ile hesaplaşıyoruz" pankartını taşıyarak, "Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek" ve "paşa paşa yargılanacaksınız" sloganlarını attı.

Grup adına basın açıklaması yapan 78'liler girişimi sözcüsü Nimet Tanrkulu," Türkiye'yi en kanlı en karanlık yöntemlerle yönetenler 1 Mayıs 1977, 16 Mart, Balgat, Bahçelievler, Sivas, Maraş, Çorum katliamlarını yapanlar, Abdi İpekçi'yi Ümit Doğanay'ı, Kemal Türkleri ve 5 bin insanımızı katledenler yargılansın. 12 Eylül askeri darbesinin sorumlularıda yargılansın" dedi.

"KADIKÖY'DEKİ MİTİNGE ÇAĞRI"

Darbe anayasasına son verilene ve eşitlikçi özgürlükçü yeni bir anayasa hazırlanana kadar çalışmalarını sürdüreceklerine dikkat çeken Tanrıkulu, "Zaman aşımı oyununa son verilerek anayasanın geçici 15 maddesi üzerinden darbeciler yargılanana kadar Diyarbakır, Metris Cezaevlerinde yaşanan işkence politikalarının sorumluları yargılanana kadar mücadelemiz sürecektir. Geçmişler yüzleşmeden 12 Eylül Darbeciliği tüm kurum ve kuralları ile ortadan kaldırılmadan Kürt sorununa barışçıl çözüm bulunmadan bu ülkeye demokrasi gelmez" diye konuştu.

Tanrıkulu tüm vatandaşlara, 1980 askeri darbesinin 30. yıl dönümünde darbe mağdurlarının da katılacağı Kadıköy'deki 19 Eylül 2010 tarihli mitinge katılmaları için çağrıda bulundu.

EVREN VE DİĞER KUVVET KOMUTANLARI

Basın açıklamasının ardından savcılığa verilen dilekçede, 7. Cumhurbaşkanı Evren, Kara Kuvvetleri eski Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Nejat Tümer, Jandarma Genel Eski Komutanı Sedat Celasun, Harp Akademileri eski Komutanı Bedrettin Demirel, Genel Kurmay eski 2. Başkanı Ali Haydar Saltık, Eski Başbakan Bülent Ulusu ve kovuşturma sonucu kimliği tespit edilecek bakanlar, bürokratlar, valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, askerler, amir ve memurların yargılanması istendi.

Dilekçede şüphelilerin, "darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkece yapmak, eziyet etmek" iddiaları kapsamında suç duyurusunda bulunuldu.

Darbeyi yapanlardan ikisi öldü

Kenan Evren ile birlikte dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer ve Sedat Celasun'du. Komutanlardan Nurettin Ersin ve Sedat Celasun öldü.

İZMİR VE ANKARA'DA DA BAŞVURULAR VAR

Bu arada, Kenan Evren ve yönetiminin yargılanması için Ankara'da savcılara başvuru yapıldı. Başvuruyu Mazlum-Der İHD ve Emek Platformu üyeleri yaptı.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi de, 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin, Anayasanın geçici 15.maddesini yürürlükten kaldırdığını ifade etti.

Cangı, şu bilgileri verdi: "Anayasa değişikliğinden sonraki ilk işimizi gerçekleştiriyoruz. 12 Eylül darbecileri ve diğer sorumluları hakkında darbe yapmak, anayasa değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlardan suç duyurusunda bulunuyoruz."

Türkiye’nin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hak ettiğini belirten Cangı, "Suç duyurusu dilekçimizde, darbeyi gerçekleştiren generallerin yanı sıra, darbe sırasında görevde olan ve daha sonra görev alan kuvvet komutanları, bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri şüpheli olarak gösterilmiştir" dedi.

>> EVREN MAHKEME ÖNÜNE ÇIKACAK MI?

Haberin Devamı