Sağlık DASH diyeti tansiyonu 1 derece düşürüyor

DASH diyeti tansiyonu 1 derece düşürüyor

Paylaş
DASH diyeti tansiyonu 1 derece düşürüyor

Yağı azaltılmış, sebze ve meyve içeriği bol, süt ürünleri sınırlı beslenme alışkanlığına dayanan DASH diyeti tansiyonu 1 derece kadar düşürüyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tansel Erol anlattı:

Haberin Devamı

Tansiyon nasıl tedavi edilir?

Dr. Tansel Erol: Öncelikle yüksek tansiyonun nedeni araştırılır. Maalesef yüksek tansiyonun yüzde 90’ının nedeni bulunamaz. Nedeni bilinmeyen yüksek tansiyona ‘esansiyel hipertansiyon’ diyoruz. Yüksek tansiyonluların sadece yüzde 10’un nedeni bulunabilir, bu tip yüksek tansiyona ‘sekonder hipertansiyon’ denir. Tedavi hipertansiyonun tipine göre değişiklik gösterir.

Her hastaya ilaç tedavisi verilir mi?

Dr. Tansel Erol: Tansiyon yüksekliğinin evreleri var. Hastanın büyük tansiyonu 18 veya küçük tansiyonu 11’den büyükse derhal ilaç tedavisine başlanır. Ayrıca şeker, böbrek ve kalp hastalarında yüksek tansiyona izin verilmez, çok daha erken dönemde ilaç başlanır. Hafif veya orta düzeyde yüksek tansiyonlularda 2 hafta veya 3 aylık yaşam değişiklikleri sonucuna göre ilaç tedavisine ihtiyaç olup olmadığına karar verilir.

Haberin Devamı

Yaşam değişiklikleri nasıl yapılır?

Dr. Tansel Erol: Tansiyonun düşürülmesi belli ölçülerde kişiye bağlı. Hasta sigara içiyorsa sigarayı bırakmalı. Sigara hem tansiyonu yükseltir, hem de kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Kilo fazlalığı olanların zayıflaması gerekir. 5 kilo vermekle büyük tansiyon 5 mmHg (0.5) düşürülebilir. Aşırı alkol alımı tansiyonu yükseltir. Bu nedenle günlük alkol alımı 1-2 kadehi geçmemeli.

Egzersiz önerilir mi?

Dr. Tansel Erol: Kesinlikle önerilmeli. Bu sayede hem kilo kaybı hızlanır hem de tansiyonun düşmesi kolaylaştırılır. Mümkünse her gün 30-45 dakika süreyle tempolu yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapılmalı.

DASH diyeti nedir?

Dr. Tansel Erol: Bu diyetin adı, yüksek tansiyonu durdurmaya yönelik beslenme yaklaşımının İngilizce baş harflerinden gelir. Bu diyette günde 4-5 porsiyon sebze veya meyve, 7-8 porsiyon taneli tahıllar, 2-3 porsiyon az yağlı süt ürünleri, 1-2 porsiyon beyaz et (tavuk, balık) ve haftada 4-5 porsiyon baklagil tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca tuz kısıtlaması vardır. Kırmızı et ve doymuş yağ miktarı azdır. Bu diyetle beraber tuz kısıtlaması yapılırsa büyük tansiyonda 12 mmHg (1 birim) kan basıncında düşme sağlanabilir.

Haberin Devamı

Yaşam değişikliği yetersiz kalırsa nasıl bir yol izlenir?

Dr. Tansel Erol: Bu değişiklikleri uygun bir süre yapmasına rağmen halen büyük tansiyon 14 veya küçük tansiyon 9’un üstündeyse ilaç tedavisine başlanır.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK