Tamer Heper Davayı kendiniz takip edin
HABERİ PAYLAŞ

Davayı kendiniz takip edin

Haberin Devamı

Küçük bir ilçede bir büroda çalışıyorken işime son verildi. Danıştığım kişiler kıdem tazminatını hakkettiğimi söyledi. Bir iki avukata başvurdum tahminim, karşı tarafı tanıdıkları için davamı almak istemediler. Ben de çaresiz kaldım. Şimdi bu davayı kendim takip etsem edebilir miyim? Dava hakkım kaybolmuş mudur? S.K.

Bir dava açılacak ise bunu ‘asil’ takip edebilir. Herkes kendisini ilgilendiren konularda davasını açabilir. Ancak dava açmak ve takip teknik bir konu olduğundan bu işi bilen birine yani bir avukata vermekte elbette yarar vardır. Bir dava dilekçesi yazmak bile şekle tabidir. Bazı sürelerin bilinmesi şarttır vs. Ancak sizin durumunuzda, yani sıkışık zamanlarda avukata başvurmadan arada bir dışarıdan yardım alarak kendi davanızı takip edebilirsiniz. Bunda hukuki bir engel yok.
Dava hakkının kaybolup olmadığına gelince. Çeşitli davalarda çeşitli hak düşürücü süreler vardır. Ancak bunların içinde en uzun süreye sahip olanlardan biri de kıdem tazminatını talep süresidir ki bu süre on yıldır. Dolayısı ile önünüzde daha uzun, bayağı uzun bir süre var. Ancak tavsiyem dava dilekçesini hiç olmazsa bu işlerden anlayan birine yazdırın. Çünkü dava dilekçesindeki yanlış bir talep davayı kaybettirir. Dava sırasında hakimin size verdiği süreleri dikkatle izleyin ve verilen süreleri geçirmeyin.

Evet hakkınız olacak
Babamın iki evi var. Bunlardan birini kardeşime verdi, diğerini ise üç yaşındaki torununa. Bu durumda bu evlerde hak iddia edebilir miyim? S. B.

Hak iddia etmeniz için iki dönemi ayıralım. Birinci dönem babanızın hayatta olduğu dönem. Bu dönemde hak iddia edemezsiniz. İkinci dönem babanızın ölümünden sonraki dönem. Bu halde kardeşinize verdiği evi sattı ise pek bir şey yapamazsınız. Ancak bağışladı ise mahfuz hissenizi talep edebilirsiniz. Mahfuz hisseniz miras payının yarısı.

Ancak gerçekte bağışladı ama satış gösterdi ise bu halde miras payınızın tamamını alabilirsiniz. Bu kardeşinizle ilgili mesele. Bir de torun var. Üç yaşındaki bir çocuğa satış yapıldığını kabul edemeyeceğimize göre buna bağış yaptı demek gerekecek. Bağış durumunda ise kardeşiniz için söylediklerim geçerli. Siz babanızın ölümünden sonraki bir yıl içinde dava açarak mahfuz hissenizi talep edebileceksiniz. Burada da durum aynı mahfuz hisseniz miras payınızın yarısı.

Dava yolu gözüküyor
Bir otelde çalışmaktayken işime son verildi. Ben yüksek ücretle çalışıyorken benim maaşımı SSK’ya düşük göstermişler. Şimdi maaşımı da ödemediler. Bunu alabilir miyim? Ş.S.

Bazı işyerlerinin yaptığı şeydir. Sizin ücretiniz ödenmediği için bunu tahsil amacı ile iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Açacağınız davada alacağınızın SSK’ya bildirilen rakam kadar olmadığını, daha yüksek olduğunu, işveren tarafından maaşınızın düşük gösterildiğini her türlü delille, özellikle de tanıkla ispat edebilirsiniz. Şayet çalışma süreleriniz yeterli ve bu nedenle de kıdem tazminatını hakediyorsanız bunun hesabının yapılması bakımından da asıl alacağınızı ispatlamakta yararınız vardır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder