Siyaset Davutoğlu: İran'la 5 konuda mutabık kaldık; parçalanmış bir Suriye istemiyoruz
Paylaş
Davutoğlu: İran'la 5 konuda mutabık kaldık; parçalanmış bir Suriye istemiyoruz

Başbakan Davutoğlu, AB ile mülteciler krizini görüşmek üzere Brüksel'e gitmeden düzenlediği basın toplantısında "İran'la beş konuda mutabık kaldık, parçalanmış bir Suriye istemiyoruz. " dedi

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu konuda çok önemli mesafeler aldı. Türkiye'nin attığı, Avrupa'nın atmayı taahhüt ettiği adımları oldu. 2015'in ikinci yarısında konunun Avrupa'nın ortak çalışma iradesinden memnunuz. Birkaç gün önce Tusk'u Ankara'da ağırladık. Ateşkes sonrasındaki durum, mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması, Ege'de alınacak önlemlere dair önemli bir görüşme gerçekleştirdik. 28 ülkenin liderleriyle birlikte konuyu ele alacağız. Avrupa Birliği, Türkiye ile ilgili çalışmalarını tamamladıktan sonra NATO Genel Sekreteri'yle görüşme gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin sınır güvenliğine dair, daha önce kararlaştırdığımız eylem planını ele alacağız.

"Şimdi, hatırlayacaksınız Irak Savaşı olduğunda, bölge ülkeleri olarak, biz ilkesel olarak hep bölge ülkelerinin kendi sorunlarını çözerek kardeş kavgasını son vermesini istedik. Bu bağlamda, Türkiye ile İran'ın özel bir durumu var, Suriye'deki ateşkesi çözebilecek ülkeler biziz. İran'da, Suriye konusunda 5 ortak noktada mutabık kaldık.

1) Bölge ülkelerinin bölge ülkelerindeki sorunların birlikte konuşmaları. Tabii bu diğer ülkelerin dışlanması anlamına gelmiyor, ABD'nin çözüme katkı sunmasına itirazımız yok. Bu bölgenin ülkeleri, hepimiz ortak kaderi paylaşıyoruz. Türkiye bu anlamda özel bir öneme sahip, Irak'a ve Suriye'ye komşu olması anlamında.

2) Ateşkesin sürdürülmesi ve kardeş kanının mümkün olduğunca durması. Şu an ateşkes kırılgan bir durumda, Rusya hala saldırılarına devam ediyor. Rejimin birçok noktada ateşkesi ihlali söz konusu

3) Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlaması. Suriye'nin varlığını sürdürmesi konusunda mutabıkız, parçalanmış bir Suriye istemiyoruz. Sykes-Picot'un tekrarlanmasını istemiyoruz.

4) Yeni oluşacak Suriye'de, kimsenin dışlanmadığı bir siyasi egemenlik söz konusu olmalı. Şurası sünnilere, şurası nusayri'lere ait gibi parçalanmış bir yapı istemiyoruz.

5) Terör örgütlerine karşı, DAEŞ ve PKK'ya karşı gerek Irak, gerek Suriye'de birlikte mücade etme kararlılığı.

Diğer ülkelerle de görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Ruhani'nin açıklamaları benim de katılacağım yöndedir.

Haberin Devamı