Dünya Davutoğlu resti çekti, Bakan yatağından fırladı

Davutoğlu resti çekti, Bakan yatağından fırladı

Paylaş
Davutoğlu resti çekti, Bakan yatağından fırladı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun heyeti, korumalara ait silahlar yüzünden engelle karşılaşınca BAE havalimanında büyük kriz yaşandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak'taki temaslarının ardından geçtiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) büyük bir protokol krizi yaşandı. Davutoğlu ve beraberindeki heyet, havalimanında korumalara ait silahlar nedeniyle ortaya çıkan kriz yüzünden iki saat beklemek zorunda kaldı.

BAE'li yetkililer, Davutoğlu'na "Siz gidebilirsiniz, ekibin kalanı da sonra gönderilir" dedi. Ancak Davutoğlu bu teklifi kabul etmeyerek, "Ya heyetim de gelir ya da ülkenizi terk ederiz" dedi. Türk heyeti geldiği özel uçakla Riyad'a gitmek için hazırlıklara başlarken, BAE'li yetkililerin özür dilemesinin ardından sorun çözüldü. Krizi uyandırılarak öğrenen BAE Dışişleri Bakanı da bu gelişmeler üzerine şehir dışında olduğu halde helikopterle Davutoğlu'nun kaldığı otele geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'taki temaslarının ardından resmi ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye geçti.

Abu Dabi'ye dün gece TSİ 02.50'de gelen Davutoğlu ve beraberindeki heyet, havalimanında ortaya çıkan bir protokol krizi yüzünden iki saat beklemek durumunda kaldı.

Krizi uyandırılarak öğrenen BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan, Abu Dabi dışında kaldığı yerden hemen helikopterle gelerek, Bakan Davutoğlu'ndan özür diledi.

OLAYIN GELİŞİMİ

Abu Dabi'ye gelişinde BAE Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılanan Davutoğlu, protokol salonunda bir süre oturduktan sonra, Büyükelçi Vural Altay'la birlikte şehir merkezine doğru hareket etti.

Bu sırada heyet üyelerinin bir sorun nedeniyle alanda kaldığını öğrenen Davutoğlu, tekrar havalimanına geri döndü ve yetkililere, tüm heyet üyeleri çıkmadan oradan ayrılmayacağını söyledi.

TELSİZ VE SİLAHLAR SORUN OLDU

Havalimanında bulunan BAE İçişleri Bakanlığı görevlileri, heyet üyelerinin valizlerini x-ray cihazından geçirmek istedi. Bu işlem sırasında bazı valizlerde Bakan Davutoğlu'nun korumalarına ait telsiz ve silahların bulunması üzerine yetkililer, izinleri olup olmadığını sordu.

Abu Dabi Büyükelçiliği yetkilileri, izinler için gerekli başvuruların yapıldığını belirtti, ancak BAE İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasında bir uzlaşı sağlanamadı.

Bu görüşmeler sürerken, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, geldikleri özel uçakla Riyad'a gitmek için hazırlıklara başladı.

Yaklaşık iki saat süren görüşmeler sırasında, başka bir şehirde bulunan BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan, durumun kendisine haber verilmesi üzerine Davutoğlu'nu arayarak iki kez özür diledi.

DAVUTOĞLU: "ÜZÜNTÜ VERİCİ"

Havalimanında zorluk çıkaran BAE İçişleri Bakanlığı görevlilerinin de kendisinden özür dilemesinin ardından açıklama yapan Davutoğlu, "Yaşadığımız olay üzüntü verici. Böyle bir olayin kimseye yapılmaması gerekir. Özellikle Türkiye'ye ve Türk Dışişleri Bakanı'na böyle bir yanlışın yapılması üzüntü verici. Yaptıklarınız çok yanlıştı. Dışişleri Bakanı, beni iki kere arayarak özür diledi ve şu anda kaldığı başka bir şehirden kalacağım otele gelip özür dilemek için yola çıktı" dedi.

Havalimanında meydana gelen krizden sonra kalacağı Emirates Oteli'ne giden Bakan Davutoğlu, burada da Türk gazetecilere açıklama yaptı.

Davutoğlu, BAE Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'de yapılan 5'e yakın uluslararası toplantıya katıldığını ve kendisini Abu Dabi'ye davet etmesine rağmen 3 kez bu ziyaretin çeşitli nedenlerle iptal edildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şunları söyledi:

"En son kendisiyle İstanbul'da yapılan Afganistan'la ilgili bir toplantı sırasında görüştük ve beni buraya yine davet etti. Ben de bölgedeki sıcak gelişmelerden bahsederek, ziyareti ertelemeyi düşündüğümü söyleyince çok üzüldü. Birkaç saatliğine bile olsa buraya gelmemi ve devlet yetkilileriyle görüşmemi istedi. Buraya 5 yıldır Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret olmadığı için programa aldık. Ama havalimanında silahlarla ilgili taşıma belgesi sıkıntısı çıktı. Sorunun nedeni, silahlarla ilgili bilgileri Dışişleri Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na bildirmiyor."

DURUMU ÖĞRENİNCE GERİ DÖNDÜ

Kendisinin yola çıkmış olmasına rağmen geri döndüğünü belirten Davutoğlu, durumu öğrenince çözüm için çaba harcadığını, ancak BAE yetkililerinin kendisinin gidebileceğini, sorun çıkaran konunun çözüldükten sonra ekibin diğer bölümünün gönderileceğini söylediğini ifade etti.

Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Ben de bunu kabul etmedim. Birlikte hareket edeceğimizi söyledim. Olmaz dedim. O sırada geldiğimiz uçağın Riyad'a gitmesi için hazırlıklar yapıldı. Ancak Bakanı kaldırmaya cesaret edemediler. Durumdan haberdar edilen Dışişleri Bakanı beni aradı, iki kere özür diledi. Bana ayrıca, helikopterle hareket edip, kalacağım otele gelip özür dileyeceğini söyledi. Havalimanındaki görevliler de gelip benden ve ekiptekilerden özür dilediler. Bundan sonra çekip gitmek açıkça bir daha buraya gelmememi gerektiriyordu" diye konuştu.

BAE DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZÜR DİLEDİ

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah da bu sabah 06.00'da, kaldığı otele helikopterle ulaşarak Bakan Davutoğlu'ndan ve ekibindekilerden özür diledi.

Şeyh Abdullah, "Yaşanan olaydan çok üzüntü duyduk. Böyle bir olayın yaşanmasına neden olanlar hakkında en sert cezalar verilecektir." dedi.

Bakan Abdullah'ın Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşürken çok duygulandığı ve bu olaydan dolayı çok üzgün olduğu görüldü. Şeyh Abdullah daha sonra Bakan Davutoğlu ile sabah 08.30'da bir süre görüştü. Bakan Davutoğlu daha sonra istirahate çekildi.

Bu arada Şeyh Abdullah'ın havalimanında yaşanan olay nedeniyle Abu Dabi dışından gelmek için Lüksemburg Dışişleri Bakanı'na tahsis edilen helikopteri alarak yola çıktığı belirtildi.

Davutoğlu'nun bugün, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahyan ve diğer yetkililerle iki ülke ve bölge ülkelerini ilgilendiren konuları görüşmesi bekleniyor.

Bugün akşam saatlerinde Abu Dabi'den ayrılarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmesi öngörülen Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, buradaki yetkililerle de Irak'taki temasları hakkında görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

AA

3

Haberin Devamı