Gündem DEAŞ Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı, Pentagon teyit etmedi

DEAŞ Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı, Pentagon teyit etmedi

Paylaş
DEAŞ Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı, Pentagon teyit etmedi

Terör örgütü DEAŞ ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü doğrularken, Pentagon ve İngiliz haber ajansı Reuters, bu iddiaları teyit edemediklerini duyurdu. Bağdadi'nin öldürüldüğü yönündeki iddialar, çeşitli zamanlarda birçok kez gündeme gelmişti

Rusya Savunma Bakanlığı´ndan 16 Haziran´da yapılan açıklamada, mayıs ayı sonlarında Rakka kentinin güney banliyösünde düzenlenen bir Rus hava saldırısında Ebu Bekir El-Bağdadi´nin öldürülmüş olabileceği duyurulmuş, ancak bu konudaki bilgilerin çeşitli kanallar vasıtasıyla teyit edilmesi sürecinde olduğu belirtilmişti.

'YENİ HALİFE'


Irak'tan yayın yapan El Sumarya televizyonunun, Ninova'dan ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, DEAŞ, örgütün lideri Bağdadi'nin öldüğünü doğruladı.

Kaynağın anlattığına göre, DEAŞ militanları Bağdadi'nin ölümünü ve 'yeni halifenin' getirildiğini duyurdukları kısa bir açıklama yaptı.

SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ TEYİT ETTİ


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, Bağdadi'nin öldürüldüğüne ilişkin haberleri teyit ettiklerini söyledi.


PENTAGON VE REUTERS DOĞRULAMIYOR


Bununla birlikte Reuters, kurum olarak bağımsız bir şekilde bu haberi doğrulayamadığını duyurdu.

Amerikan Savunma Bakanlığı da Bağdadi'nin öldürüldüğü iddialarını teyit etmedi.


BAĞDADİ'NİN YERİNE KİM GEÇECEK?


DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldürülmesinin ardından, Irak’ın eski devlet başkanı Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda görev yapmış olan Bağdadi’nin yardımcıları İyad el Ubeydi ve Ayad el Cumeyli en olası lider adayları olarak gösteriliyordu.

Örgütün savaş bakanı olarak görev yapan Ubeydi 50’li yaşlarında. Örgütün güvenlik kolu Amniya’nın başındaki Cumeyli ise 40’lı yaşlarında. Irak devlet televizyonu Nisan ayında yaptığı bir açıklamada Cumeyli’nin öldürüldüğünü söylemiş fakat bu doğrulanamamıştı. Her iki isim de Irak’ta 2003 yılındaki ABD işgalinin ardından Sünni Selefi ayaklanmasına katılmışlardı.

İkili, 2016 yılında Bağdadi’nin o zamanki yardımcısı Ebu Ali el Anbari, Çeçenistan uyruklu savaş bakanı Ebu Ömer el Şişani ve örgütün Suriye’deki propaganda çalışmalarını yürüten Ebu Muhammed el Adnani’nin bir hava saldırısında öldürülmelerinin ardından İslam devleti liderinin önde gelen iki yardımcısı oldular.