Hakan Çelik DEAŞ yeniliyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

DEAŞ yeniliyor ama...

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri ve koalisyon güçleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ve Irak’la ilgili uyarılarına kulak vermiş olsaydı bugün yaşanan trajediler önlenebilirdi. Erdoğan terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin başka bir terör örgütüyle (YPG) yapılmasının vahim bir yanlış olduğuna dikkat çekmişti.

Nitekim PKK’nın uzantısı niteliğindeki YPG’nin DEAŞ’a karşı ağır silahlarla donatılmasının nasıl sonuçlar yarattığını hep birlikte izliyoruz. Diğer taraftan DEAŞ’ın boşalttığı yerlerde etnik yapının değiştirilmek istenmesinin yarın hangi ilave sorunlar yarattığını da yakında göreceğiz...

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bu kaotik ortamdan istifade edip tek taraflı devlet ilanı vahim bir hata olur. Bu coğrafyayı paylaşan bölge halklarının uluslararası güçlerin cesaretiyle başkalarını yok sayan adımlar atması daima hüsranla sonuçlandı. Yapılması gereken, Türkler, Kürtler, Araplar ve Türkmenlerin ortak kaderlerini birlikte inşa etmeleridir.



DEAŞ Musul’da yenilgiye uğramış görünüyor. Ancak bu, terör örgütünün bütünüyle ortadan kaldırıldığı anlamına gelmiyor. DEAŞ, en etkili olduğu Musul ve Rakka gibi yerlerde ağır darbe aldıkça yerin altına iniyor. Dini sembolleri kullanan ancak en büyük zararı İslam’a veren DEAŞ’ın geriletilmesi çok iyi haber ancak önemli bir kaygım var. Örgüt ulaşılabildiği kadar ülkede bekleme durumundaki hücrelerini devreye sokacaktır. Nitekim Türkiye’de son dönemde üst üste eylem hazırlığındaki DEAŞ’lıların yakalanması biraz bununla ilgili.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü hücre evlerini basarak canlı bombaları etkisiz hale getirebildiği için kutluyorum.

Diğer taraftan istihbarat raporları DEAŞ’ın Avrupa’da otonom olarak hareket eden binlerce sempatizanının her an terör eylemleri için harekete geçebileceğini ve masum insanları vurabileceğini gösteriyor. Asıl korkutucu olan senaryo da bu.



Suriye savaşında 470 bin kişi öldü, 5 milyon Suriyeli başka ülkelere göç etti. Yüzbinlerce kişi aç ve ilaç bulamıyor. 9 milyon Suriyeli eğitim alamıyor. Sadece Türkiye’deki Suriyeli sayısı 4 milyona yakın, 600 bini İstanbul’da yaşıyor. Savaş bugün bitse bile Suriye’nin toparlanması için en az 10-15 yıl gerekiyor.

Bu bilgiler Dünya Bankası’nın yeni açıklanan Suriye raporundan. Ancak sahadaki gerçekler, vahim sayıların açıklananın çok ötesinde olduğunu ortaya koyuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder