Gündem Defineciler bu köyü mesken tuttu

Defineciler bu köyü mesken tuttu

Paylaş
Defineciler bu köyü mesken tuttu

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Murat Köyü'nde mezarlarda altın gömülü olduğu yönündeki söylenti üzerine köy defineci akınına uğradı

Çamlıhemşin’in yaklaşık 400 nüfuslu 80 haneli Murat Köyü’nde geçen yıl yol inşaası için çalışma yapıldı. Bu sırada, yol güzergahı üzerinde kubbeye benzer şekillerin ortaya çıktığı ve bunların da Ermeni mezarları olduğu söylentisi yayıldı.

Bölgede eskiden yaşayan Ermenilerin köyden ayrılmadan önce mezar sürü vererek altın gömdükleri söylentileri kısa sürede ilçe sınırlarını da aştı. Bunun üzerine köy define avcılarının akınına uğradı.

Gece yarıları detektörlerle köy çevresinde arama yapan defineciler bazı yerleri kazdı. Jandarma, köylülerin tepki gösterdiği definecileri takibe aldı.

"TÜRKLERİN MEZARA SAYGISINI BİLİRLERDİ"

Köy sakinlerinden İbrahim Kesimal, bölgeden ayrılan Ermenilerin, o zaman mezar süsü vererek altınları gömdüğünü ileri sürerek, "Çünkü Türklerin mezarlara saygılı olduğunu ve yanaşmayacağını bilirlerdi.

O nedenle mezar süsü vererek altınları gömdüler. Bize büyüklerimiz böyle anlatırdı. Ortaya çıkan söylentiler üzerine kazılar yapılmaya başlandı. Altın arıyorlar. Bazıları altın bulup, çıkarmış, deniyor. Bu ara köye gelen gidenler çoğaldı. Gece jandarma da denetim yapıyor" dedi.

"KÖYDE NÖBETE BAŞLADIK"

Köy Muhtarı Hurşit Durmuş ise "Sabah kalkıyoruz ki etraf kazılmış. Çevredeki mermi kovanları detektörde sinyal verince, altın var, sanarak kazıyorlar. Biz de köyde nöbete başladık" dedi.

Öte yandan, jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şu ana kadar defineci görülmediği öğrenildi.

Muhammet KAÇAR/DHA