Ekonomi Değerli TL masaya yatacak

Değerli TL masaya yatacak

Paylaş
Değerli TL masaya yatacak

Hükümetin iki bakanını birbirine düşüren 'dalgalı kur' tartışmaya açılıyor

EKK’da tartışılması lazım

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, değerli TL’nin ihracatı çok olumsuz etkilediğini belirterek, konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) götüreceğini söyledi.

Bunun EKK’da tartışılması gerektiğini belirten Çağlayan, “Çeşitli görüşler var, bir kısmı dalgalı kurun yeniden gözden geçirilmesi gerektiği, bir kısmı ihracata, döviz için bir sigorta sistemi (fon) oluşturulması gerektiğini ifade ediyor. Bunun tartışılması gerekiyor” dedi.

Ortak tavır için gerekli

Çağlayan, kurun EKK’ya taşınmasının hükümetin ortak tavır belirlemesi açısından da önemli olduğunu belirterek Sanayi Bakanı Nihat Ergün’e gönderme yaptı.

Hükümetin iki bakanı geçen hafta döviz konusunda ters düşmüştü. Çağlayan, ihracatçının düşük kur şikâyetinin dinlenmesini isterken, Nihat Ergün ise kısa vadeli dalgalanmalar nedeniyle panik yapmanın, yeni kur politikası arayışına girmenin manası olmadığını söylemişti.

Eteklerdeki taşları dökün

Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı da geçen perşembe günü Eskişehir’de yapılan seramik zirvesinde, euro’daki düşüşün ciddiye alınması gerektiğini söylemişti.

Eczacıbaşı, “Dalgalı kurun önce tartışılabilir olduğunu kabul edelim. Sonra bu konuda bilgi sahibi olanlar eteğindeki taşları döksün” demişti.

Çağlayan dün TL’nin değer kazanıp, euro ve doların değer kaybetmesinin, Türkiye’nin ihracat gelirlerini düşürdüğünü söyledi.

Tek tek sektörleri ele aldı

Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: “Bu çerçevede çalışma yaptık ve tek tek sektörleri ele aldık. Dövizdeki düşüşün sektörlere etkisini inceledik.

Çalışmayı, birkaç gün içinde EKK’ye getireceğim. Düşük döviz kurunun etkilerini görmeye başladık. Otomotiv ihracatı bu yıl daha iyi rakamlara çıkacakken patinaj yapmaya başladı.

Benim işim gücüm ihracatçılarla. Bana gelen rakamlar, bu şartlarda dış ticaret açığı olabileceğini gösteriyor.”

2

Haberin Devamı